Oiva Toikka van Iittala

Curious Mind Of Oiva Toikka: nieuwe prints en patronen

Iittala voegt nieuwe prints en patronen toe aan de Curious Mind Of Oiva Toikka-collectie, die bestaat uit ontwerpen van Oiva Toikka. Deze populaire collectie, die opvalt door de gedurfde prints en herkenbare details, zag in het najaar van 2021 het licht. De nieuwe items in de collectie hebben Toikka’s speelse creativiteit als inspiratiebron.

Over Oiva Toikka

De legendarische ontwerper Oiva Toikka was geliefd om zijn grenzeloze creativiteit en de levendige designs en kleuren die hij gebruikte. Toikka begon zijn professionele carrière in de jaren 50 bij het Arabia Art Department. Daar kwam hij Kaj Franck tegen – nog zo’n grote naam in het Finse design. Hij stelde Toikka in 1963 aan als huisontwerper.

Gedurende zijn hele carrière week Toikka af van het gestroomlijnde functionalisme dat het Nordic design kenmerkte. In plaats daarvan koos hij voor kleurrijke, artistieke creaties, vaak geïnspireerd door de natuur. Een van Toikka’s bekendste werken is de rijke, gedurfde glaskunst van Birds by Toikka. Maar hij creëerde ook allerlei andere unieke werken. De meest opvallende hiervan zijn misschien wel zijn modulaire kunstwerken zijn, zoals Lake Palace en de kleurrijke Lollipops.

Hoewel Toikka bekendstaat om iconische Iittala-collecties als Birds by Toikka en Kastehelmi, was zijn eindeloze nieuwsgierigheid nog wel het meest blijvende aspect van Toikka’s nalatenschap.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Curious Mind of Oiva Toikka

De Curious Mind of Oiva Toikka-collectie is een eerbetoon aan Toikka’s grenzeloze verbeelding in de vorm van woningtextiel, servies, kunstprints en nog veel meer. Rode draad in de collectie is een reeks kunstwerken van Toikka waaraan de patronen zijn ontleend. Hoewel elk kunstwerk anders is, hebben ze stuk voor stuk een gedurfde grafische stijl met vergelijkbare lijnen en details. De Curious Mind of Oiva Toikka-collectie nodigt je uit om van je huis een speelplaats te maken waar je jouw unieke stijl kunt uitstralen tot in alle merkwaardige hoeken van je leven.

Nieuwe toevoegingen

Iittala houdt Toikka’s nieuwsgierige geest levendig door nieuwe prints en patronen, textiel en servies toe te voegen aan deze collectie. Uiteraard zijn ook deze nieuwe toevoegingen weer gecreëerd aan de hand van Toikka’s tekeningen en schetsen.

Oiva Toikka van Iittala
Foto: Iittala via UPR
  • Birdie is nu ook verkrijgbaar in het blauw. Met zijn levendige kleuren en geanimeerde uitdrukking is en blijft dit een opvallende verschijning. Net als de andere vogels van Toikka ziet ook Birdie eruit alsof hij elk moment tot leven kan komen.
  • Geïnspireerd door een reis naar Afrika ving Toikka ook de expressieve essentie van Cheetah in zijn tekeningen. Het patroon, dat nu ook in het bruin beschikbaar is, zit vol met verborgen details.
  • Frutta brengt op een vernieuwende manier de natuur in in de collectie tot leven. Het patroon is gebaseerd op Toikka’s schetsen voor de lancering van het Frutta-glaswerk in de jaren 60. De lijnen van de print variëren net als bij de originele schetsen in dikte.

De nieuwe patronen worden uitgebracht in een brede waaier aan nieuwe items, zoals koffiemokken, dekbedovertreksets, handdoeken en sierkussenhoezen. De bestaande en nieuwe items uit de Oiva Toikka-collectie zijn onder andere verkrijgbaar bij Nordic Nest.

Nog meer varianten van de bekende vogels vind je hier.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.