kerstversiering van Iittala

Nieuws van Iittala in de collecties Teema, Toikka en Nappula

Hoewel we best veel mooie herfstdagen hebben gehad, begin je het toch te merken: de dagen worden korter. Dit is dan ook dé tijd om af en toe weer eens een kaars aan te steken – en om voorzichtig vooruit te gaan kijken naar de feestdagen. Wat ga je in de boom hangen en op tafel zetten bijvoorbeeld? En met welke cadeaus maak je mensen niet maar voor eventjes blij, maar een heel leven of zelfs generaties lang? Om je een beetje op weg te helpen, breidt Iittala de Teema-, Toikka- en Nappula-collectie uit met nieuwe kleuren en formaten.

Grote Teema-pan

Iittala’s klassieke Teema-collectie, naar een ontwerp van Kaj Franck uit 1952, is wereldberoemd en een icoon van Nordic design. De populaire collectie belichaamt Iittala’s ontwerpfilosofie en wordt dwars door de generaties heen in talloze huishoudens gebruikt. Dit jaar viert Iittala de 70e verjaardag van de Teema-collectie met de introductie van drie nieuwe kleuren in de serie: vintage blauw en vintage bruin (beide geïnspireerd door het oorspronkelijke kleurenpalet van de collectie uit de jaren 50 van de twintigste eeuw), en een rustige linnen-tint.

In het najaar komt daar nog een veelgevraagd item bij: een grote Teema-pan met deksel. Je kunt de royale pan gebruiken om in te koken of bakken, maar ook voor het serveren van stoofpotjes, curry’s, soepen en andere hartverwarmende seizoensgerechten die perfect zijn voor deze tijd van het jaar. Of wat denk je van de rijstepap die de Finnen traditioneel met Kerstmis op tafel zetten? Teema-pannen staan mooi op tafel en kunnen ook in de oven, diepvries en koelkast. De pannen zijn verkrijgbaar in drie kleuren die goed te combineren zijn met andere Teema kleuren: wit, linnen en honing. Gebruik ze zelf of geef ze cadeau aan iemand die erg van koken houdt.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Kerstversiering van Toikka

De Birds by Toikka-collectie is het product van de artistieke expertise van Oiva Toikka en de ambachtslieden in de Iittala-glasfabriek in Finland. Oiva Toikka ontwierp de Birds by Toikka-collectie vanaf 1972. In de loop van het leven van de kunstenaar groeide de collectie uit tot meer dan 500 verschillende glazen vogels. Na het overlijden van Toikka in 2019 is de collectie in nauwe samenwerking met zijn familie voortgezet. Nieuwe ontwerpen en nieuwe kleuren voor bestaande vogels komen uit Toikka’s eigen archief.

In de herfst van 2022 brengt Iittala twee vogels in nieuwe kleuren in de collectie. De Pekkasiini-vogel, die oorspronkelijk in 1994 werd ontworpen, wordt opnieuw gelanceerd in een warme, koperbruine kleur. Ibis (oorspronkelijk ontworpen in 2010) krijgt nu een intense, donkergrijze kleur. De Birds by Toikka-artikelen geven een persoonlijk tintje aan je interieur en zijn perfecte geschenken voor wie van glaskunst houdt.

De Oiva Toikka Fruits & Vegetables (oorspronkelijk gelanceerd in de jaren 1980) zijn in 2020 opnieuw opgenomen in de collectie van Iittala. Deze glazen kunstvoorwerpen zijn prachtige voorbeelden van Toikka’s grenzeloze verbeelding. Drie van de eigenzinnige ontwerpen uit de collectie zijn nu ook verkrijgbaar in kleinere maten als glazen decoraties. Het jaarlijkse kerstornament van Iittala is voor 2022 voorzien van Toikka’s eigenaardige karakter Birdie, dat je misschien wel kent van andere Iittala-artikelen uit de afgelopen jaren.

kerstversiering van Iittala
Foto: Iittala via UPR

Nieuw in de Nappula-reeks

Matti Klenell ontwierp de eerste Nappula-kandelaren voor Iittala in 2012. Sindsdien is de Nappula-collectie uitgebreid met kandelaren en plantenpotten die allemaal hetzelfde zacht gebogen silhouet hebben.

In de herfst van 2022 breidt Iittala de populaire Nappula-plantenpottenreeks uit met een breder formaat van de plantenpot met schotel. Het nieuwe formaat is verkrijgbaar in drie kleuren: wit, beige en bruin. Hij is goed te combineren met de bestaande Nappula-plantenpotcollectie, waarmee je de natuur en het weldadige gevoel dat daarmee verbonden is bij je in huis haalt.

Iittala herintroduceert ook de Nappula-kandelaars in messing. Dit is een van de meest gevraagde items van de afgelopen jaren – reden genoeg om hem terug te brengen in Iittala’s collectie. De Nappula-kaarsenhouders creëren een warme en uitnodigende sfeer in huis en voegen een charmant detail toe aan je interieur. Het zijn geschenken die met elegantie verouderen en daarbij het unieke patina krijgen dat kenmerkend is voor messing. De kaarsenhouders zijn verkrijgbaar in twee maten.

Je vindt de designs van Iittala uit Finland bij de online Scandinavische woonwinkel Nordic Nest, maar ook bij bol.com.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.