out stealing horses film

Drama en natuurschoon in de Noorse film Out stealing horses (Ut og stjaele hester)

De Noorse film Out stealing horses (oorspronkelijke titel Ut og stjaele hester) is een raamvertelling die je via de herinneringen van een weduwnaar een zomer in zijn jeugd laat beleven. Een zomer waarin hij genoot van het samenzijn met zijn vader, van het buitenspelen met zijn vriend en van het Noorse natuurschoon. Maar het was ook een zomer met dramatische voorvallen… De film is nu online te streamen bij Cinemember en verkrijgbaar op dvd.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Het verhaal van Out stealing horses

In Out stealing horses maken we kennis met de 67-jarige weduwnaar Trond Sander. Na het overlijden van zijn vrouw gaat hij in november 1999 in een dorpje in het oosten van Noorwegen wonen. Hij wil alleen nog maar alleen zijn – ook tijdens de aankomende millenniumwisseling waarover zoveel te doen is. Maar al gauw komen zijn herinneringen hem opzoeken.

Dat begint met een ontmoeting met zijn buurman Lars. Veel woorden wisselen de twee niet, maar langzamerhand wordt duidelijk dat ze elkaar al heel lang kennen. Trond begint te dromen en na te denken over die ene zomer in 1948, waarin hij (terwijl de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog nog nagalmden) bij zijn vader mocht logeren terwijl zijn moeder in de stad bleef. Hij was 15 en de dagen bestonden uit veel buiten zijn – om paard te rijden, in bomen te klimmen én om hard te werken in de bosbouw. Voor Trond was het bovendien een zomer om (voor het eerst?) verliefd te worden.

Dramatische gebeurtenissen

Maar er gebeuren ook tragische dingen die zomer. Het gezin van Tronds vriend Jon wordt verscheurd door een dramatische gebeurtenis – en later nog een. Tronds vader is daar ook bij betrokken en hoewel hij het zelf nog niet weet, zal Tronds leven na het einde van die zomer nooit meer hetzelfde zijn.

out stealing horses
Trond en zijn vader in 1948 – foto met dank aan September Film

In eerste instantie blijft het onuitgesproken welke herinneringen de twee buurmannen delen. Maar dat moment waarop ze zittend aan de keukentafel tegenover elkaar uitspreken dat ze weten wie de anders is, en dus ook allebei weten wat er die zomer gebeurd is… Kippenvel! Het is dat het in de trailer te zien is, anders had ik hier in het midden gelaten of ze dit wel of niet tegen elkaar zouden gaan zeggen.

Bekende gezichten

Achteraf kon ik niet geloven dat ik de hele film had uitgekeken en niet had gemerkt dat ik de acteur die Tronds vader speelt al kende uit Acquitted en Grenseland. Misschien omdat Tobias Santelman dit keer in een totaal andere context te zien is? Of is het gewoon een enorm compliment aan de acteur en komt het doordat hij zo overtuigend speelt dat hij gewoon Tronds vader ís – en niemand anders? Ook de oude Trond kennen we: hij wordt gespeeld door Stellan Skarsgård uit onder andere Borg/McEnroe en The Girl with the Dragon Tattoo.

Verfilming van een boek

Out stealing horses is een verfilming van de roman Ut og staele hester van Per Petterson, die in het Nederlands is vertaald als Paarden stelen.

Bekijk Out stealing horses zelf

Out stealing horses is nu online te streamen bij Cinemember en verkrijgbaar op dvd. Hieronder kun je alvast de trailer bekijken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.