wildo

Zweeds kampeerservies en -bestek van Wildo nu ook deels van suikerriet

Tijdens mijn verblijf in Isaberg Mountain Resort mocht ik ’s avonds samen met andere liefhebbers van het Scandinavische outdoorleven aanschuiven bij een ‘outdoor dinner’. Al gauw werd het zo gezellig dat we niet eens merkten dat het miezerde. Het kampvuur hield ons warm, het eten smaakte buiten lekkerder dan binnen en de gedekte tafel zag er zo vrolijk uit. Die kleurtjes bleken afkomstig van een Zweeds outdoormerk waarvan ik eerlijk gezegd nog nooit had gehoord: Wildo.

Kampeerservies en -bestek van WIldo

Basis in outdoor en leger

De basis voor Wildo (wat staat voor Wild Outdoors) werd in 1979 gelegd door Ingvar Svantesson. Hij wilde het makkelijker maken voor mensen om erop uit te trekken en zo veel mogelijk buiten te zijn. Samen met Jan Anderson, die een carrière in het Zweedse leger achter de rug had en dus goed wist welke uitrusting handig is onder primitieve omstandigheden, ging hij minimalistisch kampeerservies ontwerpen. Bij het design stond functionaliteit voorop. De producten moesten lichtgewicht, slijtvast en compact zijn. Klinkt (nu) logisch, maar destijds was deze samenwerking echt een vernieuwing in de outdoor-wereld.

Nog steeds werkt Wildo met een combinatie van traditie (zoals vormen die al gebruikt werden door het leger en de Sami) en innovatie. Sinds 2011 runt Jans zoon Erik het bedrijf, dat al sinds het allereerste begin gevestigd is in Borås in West-Zweden.

Kampeerservies en -bestek van WIldo

De producten van Wildo

Op dit moment heeft Wildo het volgende outdoorservies en -bestek:

  • Fold-a-cup/Fold-a-cup Big: deze klassieker zit al meer dan 35 jaar lang in de collectie. Deze beker/kom is compact op te bergen door de bovenste helft naar binnen te vouwen. Dat zit dan best strak, dus er zit een lip aan om de bovenrand weer naar buiten te trekken. Als hij ingevouwen is, lekt hij dankzij de vouw niet nog wat laatste druppels in je rugzak. De kleine Fold-a-cup (250 ml, ingeklapt 2,5 cm hoog) past in de grote (600 ml, ingeklapt 4 cm hoog).
  • Kåsa Army/Bowl/XL: kommen/bekers met een handige steel om ze vast te houden. Het Army-model is gebaseerd op de uitrusting van het Zweedse leger en heeft de vorm van een afgeronde driehoek. Het Bowl-model doet denken aan een traditionele kuksa zoals de Sami die gebruiken. De XL (900 ml) ziet eruit als een pannetje, maar je kunt ze natuurlijk niet op een campingbrander zetten. Alle drie zijn ze stapelbaar om ze compact te kunnen meenemen en hebben ze een gat waaraan je ze met een karabijnhaak aan je rugzak kunt hangen.
  • Hiker bottle: de vorm van deze drinkfles is gebaseerd op de klassieke waterflessen van het Zweedse leger. Hij is met een karabijnhaak op te hangen aan je rugzak of riem.
  • Camper plate Flat/Deep: deze platte en diepe borden hebben een handige rand om ze aan vast te houden. Ze zijn stapelbaar (ook plat en diep samen) en hebben een gat om ze met een karabijnhaak aan op te hangen.
  • Spork: persoonlijk vond ik deze spork minder makkelijk snijden en prikken dan andere sporks die ik ken (waarbij de lepel aan de ene kant zit en vork en mes aan de andere kant). Voordeel is  wel dat je deze spork kunt vasthouden zoals je gewend bent bij normaal bestek. Ook is er aan het uiteinde van de steel ruimte voor een gat om hem met een karabijnhaak ergens aan op te hangen.
  • Shaker: vaatje voor drie soorten kruiden/specerijen.
  • Fire Flash: firesteel om makkelijk vuur mee te maken.

Al deze producten zijn verkrijgbaar in de vrolijke kleurtjes die je hier ziet, maar ook in natuurlijke tinten. Het servies en bestek is los verkrijgbaar, maar ook in sets. Bekend zijn de verschillende varianten van de Camp-a-box: een soort brooddoos met handgreep en snijplank waarin dan weer andere Wildo-producten passen.

Je vindt Wildo in de webshop van Bever.

Kampeerservies en -bestek van WIldo

Wildo en het milieu

De producten van Wildo zijn van BPA-vrij plastic en hebben op het eerste gezicht niet echt een natuurlijke uitstraling – hoe leuk ik ze er ook vind uitzien. Toch is Wildo wel degelijk bezig met duurzaamheid. Alle verpakkingen zijn bijvoorbeeld van gerecycled papier en de producten worden lokaal geproduceerd in samenwerking met streng geselecteerde leveranciers. Ook een belangrijke factor bij duurzaamheid: de producten zijn zo gemaakt dat ze lang meegaan.

Maar het vrolijkst word ik van de Fold-a-cup Green. Die wordt namelijk gemaakt van ‘bio-based TPE‘. Dit materiaal is voor 50% gemaakt van biologisch materiaal uit duurzaam en sociaal verantwoord verbouwd suikerriet. Het viel niet mee om dit ‘bioplastic’ te vinden/ontwikkelen, want het materiaal voor de Fold-a-cup moet aan nogal wat eisen voldoen. Zo moet het vaak kunnen worden gevouwen zonder kapot te gaan, veilig te gebruiken zijn in combinatie met levensmiddelen en bestand zijn tegen heet eten en drinken.

Ik hoop dat Wildo snel meer producten zal gaan maken van bioplastic. Mijn tip is dus: wil je de Zweedse outdoorproducten van Wildo proberen, ga dan zoveel mogelijk voor Green – in jouw favoriete kleur!

Ik maakte kennis met Wildo op uitnodiging van de Scandinavian Outdoor Group.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.