Fjallräven Vardag Hydratic Anorak

Compacte regenjas: de Vardag Hydratic Anorak van Fjällräven

Soms vind ik het best lastig om te bepalen welke jas het handigste is om te kiezen – en vooral welke jas ik meeneem op een bepaalde reis. Wordt het droog of nat? Warm of koud? En zeker op reis: bestaat de kans dat ik de jas ergens in de loop van de dag of reis wil uitdoen en in mijn tas wil kunnen stoppen? Ik heb nu een regenjas gevonden die eigenlijk onder alle omstandigheden goed van pas komt: de Vardag Hydratic Anorak van Fjällräven. Hij heet dan ook niet voor niets Vardag: je kunt er echt elke dag (varje dag in het Zweeds) plezier van hebben.

Over de Vardag Hydratic Anorak

De functionele Vardag Hydratic Anorak is in het voorjaar van 2023 toegevoegd aan de collectie functionele regenjassen van Fjällräven. Dit zijn in het kort de eigenschappen van de jas:

  • waterdicht
  • winddicht
  • ademend
  • 2,5-laags
  • gemaakt van gerecycled polyester
  • PU-membraan
  • PFC-vrije impregnering.

De Vardag Hydratic Anorak heeft twee steekzakken met rits, een buidelzak aan de voorkant, een capuchon die verstelbaar is met een trekkoord en smalle, half-elastische boorden bij de polsen.

Ook handig om te weten: je kunt de jas wassen op 30°C (zonder wasverzachter) en zelfs in de droger doen (wel op lage temperatuur). Meer onderhoudsinstructies vind je hier op de website van Fjällräven.

Fjallräven Vardag Hydratic Anorak

Maat en kleur

Mede dankzij de mechanische stretch heeft deze regenjas een comfortabele pasvorm. Ik ben 1,76 meter en draag hier maat L. De jas is verkrijgbaar in de maten XXS tot en met XL.

De kleuren die voor deze jas beschikbaar zijn, zijn Mustard Yellow, Black en Dawn Blue. Hoewel ik geel wel een mooie, klassieke kleur vind voor een regenjas, heb ik zelf toch gekozen voor Dawn Blue. Ik vind dit een hele mooie kleur en weer eens iets anders. HIj staat ook nog eens leuk bij een stralend blauwe lucht als de zon het toch wint van de regen. (Hier op de website van Fjällräven kun je alle kleuren goed bekijken.)

Warm houden of ventileren

Het handige aan deze jas vind ik, dat je hem echt het hele jaar door kunt gebruiken. Is het koud? dan gebruik je hem als extra laag in combinatie met bijvoorbeeld een thermoshirt en een dikke trui. Je zou hem zelfs kunnen dragen over een donsjasje, voor een extra water- en winddichte laag.

Fjallräven Vardag Hydratic Anorak
De Vardag Hydratic Anorak is ook fijn als het hard waait

Regent het, maar is het niet koud? Dan zijn de ventilatiegaten onder de armen heel fijn. Sinds ik één keer een jas heb gekocht die deze functie had, wil ik niet anders meer. De mogelijkheid om ventilatieopeningen onder je armen open te ritsen komt ook heel goed van pas als je het warm krijgt door inspanning bij het wandelen, fietsen, kajakken of skiën bijvoorbeeld.

Aan één kant kun je de jas zelfs helemaal openritsen, zodat hij er aan die kant uitziet als een poncho. Dit is ook handig bij het aan- en uittrekken: je hebt dan net wat meer ruimte om de jas over je hoofd en schouders te doen. Aan die kant zit, behalve de rits ook een drukknoop die de voor- en achterkant bij elkaar houdt als je hem dicht wilt hebben.

Fjallräven Vardag Hydratic Anorak
Warm? Ventielatieritsen open!

Licht en compact

Maar het allergrootste voordeel van deze jas vind ik toch wel dat hij zo compact en licht is. Ik heb namelijk een andere regenjas van Fjällräven die me uitstekend droog houdt, maar die veel ruimte inneemt als je hem opvouwt om in je tas te doen en die best zwaar is als je hem een tijdje over je arm moet dragen. Dat is dus niet zo met de Vardag Hydratic Anorak. Die is heel licht en je kunt hem heel compact opvouwen. De jas is zelfs zo gemaakt, dat je hem kunt opvouwen in de buidelzak van de jas, zodat hij zich in je tas niet weer gaat ontvouwen, maar netjes zijn compacte vorm behoudt. Handig op reis of tijdens dagjes wandelen of fietsen, maar ook voor woon-werkverkeer.

Fjallräven Vardag Hydratic Anorak
Past makkelijk in een Fjällräven Kånken-rugzak

Mee naar de Lofoten

Deze jas gaat dan ook zeker met mij mee als ik binnenkort naar de Lofoten ga. Op dit moment, twee weken voordat ik vertrek, is het daar nog volop aan het regenen. De maximumtemperatuur overdag was de afgelopen dagen zo’n 4 graden. Brrrrrr! Maar ik weet ook dat het weer op de Lofoten zo kan omslaan – meerdere keren per dag zelf, zodat je als het ware alle seizoenen in één dag beleeft. Bovendien gaat de zon in de hele maand juni niet onder op de Lofoten. Dus als de zon eenmaal gaat schijnen, kan het heel snel lekker weer worden.

Ik ga tijdens mijn week op de Lofoten lekker veel buiten zijn en allerlei outdoor-activiteiten ondernemen. Ik moet er dan ook in ieder geval voor zorgen dat ik het niet koud krijg en dat mijn kleren lekker droog blijven. Maar als de zon doorbreekt en de temperaturen oplopen, wil ik niet lopen zweten. Dan kan ik dus mooi gebruikmaken van die ventilatie-openingen en de mogelijkheid om de jas lekker compact in mijn rugzak op te bergen. Deze keer hoef ik dus niet te twijfelen welke jas ik kies!

Er is ook een herenversie van deze Vardag Hydratic Anorak in zwart, donkerblauw en twee tinten groen.

Je vindt een uitgebreide collectie Fjällräven-producten bij Bever. Maar je kunt ook even bij bol.com kijken, want daar zijn ook veel Fjällräven-artikelen te vinden.

Ik kreeg deze jas van Fjällräven om erover te schrijven op Scandinavisch Leven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.