Jullie weten inmiddels wel dat ik een groot fan ben van het Zweedse outdoor-merk Thule – zeker sinds ik een keer een kijkje mocht nemen in hun Thule Test Center in Zweden. Daar werd mij wel duidelijk hoe hoog Thule de lat legt als het gaat om kwaliteit. Maar hoe zit het met de duurzaamheid van Thule? Duurzaamheid krijgt bij veel Zweedse bedrijven volop de aandacht en dat blijkt bij Thule niet anders te zijn. Ik verdiepte me in wat Thule aan duurzaamheid doet én testte een rugzak uit de Thule Aion-reeks, die behalve gecertificeerd duurzaam ook nog eens enorm praktisch is. Hieronder lees je er alles over.
- Heb je de gratis kalender met Scandinavische feestdagen al gedownload?
- Hier vind je nog meer gratis Scandinavische dingen en kortingsacties
- Hier vind je mijn favoriete Scandinavische outdoormerken
- Lees hier alles over Scandinavische truien
- Kijk hier voor Scandinavische regenkleding die wél mooi is
- Deze Scandinavische spelletjes voor op de camping zijn ook leuk
Thule en duurzaamheid
Zoals ik eigenlijk wel al had verwacht, doet Thule veel om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Logisch ook, want alles wat Thule maakt, is erop gericht om je te laten genieten van het buitenleven in de natuur – en dat kan natuurlijk alleen als die natuur ook behouden blijft. Maar let op: onder duurzaamheid wordt niet alleen zorg voor het milieu verstaan, maar ook respect voor dier, mens en samenleving.
Kwaliteit die lang meegaat
Alleen al de hoge kwaliteit van de producten die Thule maakt, draagt bij aan de duurzaamheid. Want als een product lang meegaat, hoef je het ook niet weg te gooien en dus ook geen vervanging te kopen. De mogelijkheid om producten te repareren of onderdelen te vervangen verlengt de levensuur nog verder. Met als resultaat dus minder afval en minder verbruik van grondstoffen en energie om nieuwe producten te maken. Dat is al een mooie stap op weg naar duurzaam werken als outdoor-merk.
Verantwoorde productie
Daarnaast zorgt Thule voor een verantwoorde productie en producten die voor, tijdens en na het gebruik zo min mogelijk impact hebben op het milieu. Dat houdt in dat de efficiëntie en klimaatvriendelijkheid van de hele keten steeds verder wordt geoptimaliseerd. Ook bij het selecteren van leveranciers zijn milieu, mensenrechten en goede arbeidsomstandigheden belangrijke factoren.
Wat betreft de klimaatimpact van Thule kun je bij deze inspanningen denken aan:
- bewuste keuze van materialen en gebruik van gerecyclede materialen
- minimaliseren van verspilling op alle fronten
- energie-efficiënt productieproces en gebruik van hernieuwbare energie, bijvoorbeeld van zonnepanelen
- geoptimaliseerde verpakkingen
- verkleinen van transportafstanden; minder vervoer door de lucht en over de weg, meer vervoer per trein
Veilige werkomgeving
Bij duurzaam werken hoort ook een veilige werkomgeving voor werknemers. Als bedrijf is Thule betrokken bij de samenleving, biedt het een inclusieve werkomgeving en hanteert strikte ethische normen voor zakelijke relaties. Ik moet zeggen dat ik ook echt een blije indruk kreeg van de mensen die ik ontmoette toen ik bij Thule op bezoek was – al is dat natuurlijk maar een momentopname op één locatie.
Bijdrage aan de samenleving
Dat Thule mensen ook nog eens stimuleert om met een grondig geteste uitrusting lekker veel naar buiten te gaan, draagt ten slotte bij aan een een gezonde, actieve en veilige samenleving. Daarbij spelen de slimme ontwerpen van Thule ook weer een belangrijke rol. Wat denk je bijvoorbeeld van dakdragers met een lagere luchtweerstand? Die zorgen ervoor dat de gebruiker minder brandstof verbruikt en minder geluid(soverlast) produceert. Maar de slimme ontwerpen van Thule worden ook gebruikt om gehandicapte jongeren in Zweden nieuwe sporten uit te laten proberen en een fietspark bij een weeshuis in El Salvador te bouwen. Zo probeert Thule dus op allerlei manieren bij te dragen aan een prettige en gezonde samenleving voor iedereen.
Getest: de Thule Aion 28L-rugzak
Over slimme ontwerpen gesproken: terwijl ik me verdiepte in wat Thule allemaal doet om als bedrijf duurzaam bezig te zijn, testte ik een duurzame rugzak: de Thule Aion 28L. Deze rugzak is, net als de hele Thule Aion-collectie trouwens, Bluesign®-gecertificeerd. Bluesign® is een internationale standaard voor duurzame textielproductie. Niet zomaar een kreet dus, maar bewezen duurzaam. Het eerste pluspunt heeft deze rugzak al binnen!
En waaraan heeft de Thule Aion-reeks dan het Bluesign®-certificaat dan precies verdiend? Nou, het buitenmateriaal, de voering en de gaasstof van deze Thula Aion-rugzak zijn allemaal gemaakt van 100% gerecycled polyester uit gerecyclede plastic flessen.
Verder zijn de Thile Aion-tassen er helemaal op ontworpen dat je er heel lang plezier van gaat hebben. Aan de buitenkant zit een PFC-vrije coating die vocht, vuil en vlekken afstoot. Hierdoor is de stof aan de buitenkant zeer slijtvast en waterafstotend. Het 600D gewaxte polyester canvasmateriaal van de Thule Aion is zelfs 5x sterker en 3x waterafstotender dan traditioneel gewaxt canvasmateriaal van katoen/polyester. Hierdoor blijft de tas ook mooi als je af en toe een flinke regenbui over je heen krijgt. Sterker nog: het gewaxte canvasmateriaal wordt met de jaren eigenlijk alleen maar mooier.
(De kleur die ik heb, heet trouwens Nutria-bruin en ik vind hem mooi natuurlijk eruitzien. De gewaxte canvasstof ziet eruit alsof deze al is ‘ingewerkt’. )
Maar is deze Thule Aion-rugzak ook praktisch? Wat mij betreft wel!
Heel veel vakken
Dat zit hem wat mij betreft vooral in de vele handige vakken en andere functionaliteiten die deze rugzak heeft. Dat dat een van de sterke punten van Thule is, had ik al eerder ontdekt toen ik deze weekendtas testte. En ook deze rugzak zit vol met handige onderdelen – zeker als je er (net als ik) van houdt dat alles een vaste plek heeft in je bagage, zodat je belangrijke spullen altijd meteen kunt vinden.
Ik zal de Thule Aion even stapsgewijs doornemen – van de voorkant richting de achterkant.
- Op de voorkant zitten, netjes weggewerkt, vier lussen waaraan je bijvoorbeeld met een karabijnhaak iets kunt ophangen, zoals een drinkbeker
- Ook heeft de rugzak boven voor, boven achter en aan een van de zijkanten hengsels om hem aan vast te houden, zodat je hem altijd makkelijk kunt pakken (bijvoorbeeld uit het bagagevak in de trein).
- Dan het voorvak. Dit is ongeveer half zo hoog als de rugzak en bevat een ritsvak over de hele breedte aan de ene kant en aan de andere kant een ophanghaakje voor je sleutels, een insteekvak over de hele breedte, twee insteekvakken over de halve breedte en twee smalle vakjes voor bijvoorbeeld een pen. Echt fijn om allerlei kleine dingen zoals mijn telefoon, portemonnee, sleutels, zonnebril etc. hier allemaal een vast plekje te kunnen geven, zodat ik ze altijd snel kan pakken.
- De rits daarachter loopt helemaal door langs de bovenkant en beide zijkanten en biedt GEEN toegang tot een vak. Met deze rits kun je namelijk de inhoud van de tas uitbreiden van een dagrugzak van 28 liter naar een reistas van 32 liter.
- Het vak daarachter is een groot vak zonder aparte binnenvakken en met een rits die langs de hele bovenkant en ongeveer een derde van de zijkanten loopt.
- Het vak daarachter is nog een groot vak, maar dan met een rits die helemaal doorloopt tot aan de onderkant van de rugzak, zodat je dit vak helemaal kunt openklappen (zoals bij een koffer). De achterkant van dit vak heeft weer meerdere zijvakken, namelijk een insteekvak voor een laptop, een insteekvak voor een tablet en een mesh-ritsvak.
- Veel hè? Maar het handigste komt nog. Tussen de twee grote vakken zit een makkelijk schoon te maken tussenschot van thermoplastisch polyurethaan (TPU), dat vocht en geurtjes tegenhoudt. Handig als je bijvoorbeeld natte badkleding of vieze sokken moet vervoeren en niet wilt dat het vocht en/of de geur zich verspreidt naar al je spullen. Viezigheid en vocht verspreiden zich dus ook niet naar de rest van je tas, waarmee je ook weer de levensduur van de rugzak verlengt.
- Het tussenschot is zelf ook weer één groot ritsvak – handig voor lekgevoelige spullen.
- Wil je het tussenschot niet gebruiken? Dan kun je het helemaal tot onderaan losritsen, oprollen en in het daarvoor bestemde vakje onder in de rugzak opbergen. De twee grote vakken worden dan samen één nog groter vak – handig voor als je iets groots moet meenemen.
- Achter op de rugzak, bij de schouderhengsels, zit nog een veilig vakje voor bijvoorbeeld je paspoort.
- Aan de zijkant van de tas zit een insteekvak voor een drinkfles.
- Aan de achterkant van de rugzak zit een band waarmee je hem kunt vastzetten op een rolkoffer (er is ook een bijpassende Thule Aion-rolkoffer).
- De twee schouderhengsels kun je aan elkaar vastmaken met een borstriempje.
- Alle ritsen hebben handige, grote uiteinden, zodat je niet misgrijpt en ze niet uit je handen glippen wanneer je eraan trekt.
Als ik dan toch één nadeel aan deze rugzak zou moeten bedenken, is het dat ik toen ik hem tijdens onze meivakantie in Denemarken gebruikte wat beter moest oppassen als ik in winkels met smalle gangetjes liep. Deze rugzak is namelijk best diep, ook al zit er niet zoveel in (de afmetingen zijn 28 x 23 x 47 cm). Maar verder vind ik het echt een toprugzak voor zowel dagjes weg als langere tripjes.
Andere Thule Aion-producten
Behalve deze rugzak heeft deze reeks ook nog een rugzak met een inhoud van van 40 liter, een duffel, een handbagagekoffer en een heuptas. En ze zijn zelfs handig met elkaar te combineren. Zo kun je de Thule Aion Sling gebruiken als heupgordel voor de Thule Aion-rugzakken. Hoe dit precies werkt, zie je in deze video – net als de vele vakken en vakjes die de rugzak heeft.
Mijn persoonlijke pluspunten
Zoals ik al zei, houd ik ervan om al mijn spullen op te bergen op een vaste plek, zodat ik ze altijd snel kan terugvinden. Dat geldt zeker als ik onderweg ben. Bovendien houd ik ervan om als ik op reis ben plaatselijke specialiteiten in te kopen en heb ik dus vaak op de terugweg (veel) meer bij me dan op de heenweg. Daarom ben ik ook erg blij met de mogelijkheid om de inhoud van de Thule Aion uit te breiden van 28 naar 32 liter. Duurzaamheid, zowel bij de productie als qua levensduur van de rugzak, maakt me ook blij. Ik ben dan ook erg enthousiast over deze rugzak en verwacht hem nog heel vaak te gaan gebruiken.
Waar is Thule Aion verkrijgbaar?
Hier vind je de Thule Aion 28l-rugzak op de website van Thule. De tassen uit de Thule Aion-collectie zijn ook hier verkrijgbaar bij bol.com, dat zelfs een complete Thule Shop heeft.
De Scandinavische agenda die ik heb gemaakt is online verkrijgbaar bij bol.com en hier bij Edicola. Verder ligt hij in boekhandels in Nederland en België.
Ik kreeg deze rugzak om hem te testen voor Scandinavisch Leven.
Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.