film The Most Beautiful Boy in the World

The Most Beautiful Boy in the World: een intiem portret

Op 21 april komt de film The Most Beautiful Boy in the World in de bioscoop. Deze Zweedse documentaire gaat over het leven van Björn Andrésen, ooit het Zweedse jongetje dat werd uitgekozen om Tadzio te spelen in de Italiaanse film Death in Venice en nu een zestiger met een alles behalve makkelijk leven. Na een leven vol heftige wendingen kijkt hij terug op die periode en de jaren die volgden. Want wat doet dat met je, om op 15-jarige leeftijd te worden uitgeroepen tot de mooiste jongen ter wereld?

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Op zoek naar Tadzio

In 1970 reist de Italiaanse regisseur Luchino Visconti de wereld over op zoek naar een jongen die Tadzio kan spelen in zijn verfilming van het boek Der Tod in Venedig van Thomas Mann. Het idee voor de film had Visconti al langer, maar het is pas in de jaren 70 dat hij het kan waarmaken, nadat hij een acteur had gevonden om de hoofdpersoon Gustav von Aschenbach te spelen en Warner Brothers had ingestemd de film uit te brengen. Nu nog een jongen vinden die Tadzio kan spelen. Dat blijkt nogal een uitdaging, want dit personage moet een vertegenwoordiging van pure schoonheid zijn en Visconti heeft strenge eisen voor het uiterlijk van de acteur. Hij moet jong en bleek zijn, met lichte haren en ogen en doen denken aan een Grieks standbeeld. De zoektocht naar Tadzio bracht Visconti van Warschau tot Helsinki en is vastgelegd in een korte documentaire.

film The Most Beautiful Boy in the World
Björn Andrésen op de set van Death in Venice – foto via Filmdepot

Leven als The Most Beautiful Boy in the World

Na de première van Death in Venice in 1971 riep Visconti ‘zijn’ Tadzio uit tot de mooiste jongen ter wereld. Vijf decennia later werpt dit nog altijd een schaduw op het leven van Björn Andrésen. Er is een groot visueel contrast tussen de jongen van 15 en de oudere man met lang grijs haar. Maar onder het oppervlak is er nog veel hetzelfde. Andrésen was een enorm gevoelig kind die geen makkelijke jeugd had. Zijn vader heeft hij nooit gekend en zijn moeder heeft hij al op jonge leeftijd op tragische wijze verloren – iets wat trouwens totaal niet bespreekbaar was binnen de familie.

Beroemd worden interesseerde Björn eigenlijk helemaal niet: zijn passie lag niet bij acteren, maar bij muziek. Maar zijn oma, die hem en zijn zus opvoedde, wilde dolgraag een beroemd kleinkind hebben. Zo werd Andrésen acteur. Death in Venice maakte hem op slag wereldberoemd, ook al was het pas de tweede film waarin hij een rol had. Zijn oma stuurde hem naar Japan om zijn carrière verder te ontwikkelen, waar hij als een van de eerste westerse idolen werd ontvangen door extatische menigten. Andrésen leerde snel Japans. Hij had daar een carrière als popmuzikant en inspireerde er manga en anime over “bishōnen“, een Japanse term voor een jonge man die ideale schoonheid belichaamt.

Indrukwekkend levensverhaal

De Zweedse documentaire The Most Beautiful Boy in the World neemt je mee op reis door het verleden en het heden van Björn Andrésen. Het maken van de film duurde vijf jaar en de hedendaagse Björn is gefilmd op allerlei plekken: in Stockholm, Kopenhagen, Parijs, Boedapest, Venetië en Tokio. Daar bezoekt hij plekken en mensen uit zijn vroegere leven. Al kijkend kom je te weten hoe Andrésen verder door het leven is gegaan; over zijn zus, ex-vrouw en kinderen, waarvan één als baby al om het leven kwam. Het contrast tussen de huidige Björn en de jonge ‘Tadzio’ is soms schrijnend. Het is een verhaal met hoge pieken en diepe dalen. Maar tijdens de première in Eye, waarbij Björn Andrésen zelf aanwezig was, werd al snel duidelijk dat hij zijn charismatische uitstraling nooit is kwijtgeraakt.

Andrésen heeft na Death in Venice ook nog wel een carrière als acteur gehad. In de documentaire zijn beelden van de opnames van de film Midsommar te zien, waar Andrésen een rol in speelde. Verder kun je Andrésen hebben gezien in Jordskott, Wallander en Springvloed.

Het idee voor de documentaire The Most Beautiful Boy in the World kwam voort uit een eerdere documentaire van Kristian Petri: Hotellet. Daarin keren meerdere mensen na lange tijd terug naar een hotel. Björn was daar een van en op basis daarvan besloten de makers dat er over hem nog veel meer te vertellen viel. De uiteindelijke versie die in de bioscoop te zien is, duurt anderhalf uur. Maar de regisseurs hebben vele uren aan beeldmateriaal en kwamen eerst uit op een versie van 2,5 uur. Er zijn dan ook plannen voor een verlengde Criterion Collection-versie.

film The Most Beautiful Boy in the World
Björn Andrésen in het Gellért-badhuis in Boedapest – foto via Filmdepot

Kijk The Most Beautiful Boy in the World zelf

De Zweedse documentaire The Most Beautiful World in the World is vanaf 21 april te zien in de bioscoop. Hier vind je de bioscoopagenda voor deze film.

Hier kun je alvast de trailer bekijken:

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Ik werd uitgenodigd om de documentaire alvast te bekijken voor Scandinavisch Leven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.