scandinavische series

Bekende Zweedse gezichten en bizarre voorvallen in de film Midsommar

Of ik mee wilde naar een horrorfilm. Oeps… ik hou echt helemaal niet van horror. Als iets maar een beetje eng is, kan ik er al van wakker liggen. Maar ja, deze film ging wel (een beetje) over Zweden. En hij had een heel ongebruikelijke benadering van het Zweedse midzomerfeest. Ik besloot het erop te wagen. En zo zat ik deze zomer op een mooie vrijdagavond in de bioscoop voor de film Midsommar van Ari Aster. (De film is nu verkrijgbaar op dvd.)

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Het verhaal van de film Midsommar

Zonder al te veel te willen verklappen toch even iets over de verhaallijn van de film Midsommar. Aan het begin van de film maken we kennis met Dani (gespeeld door Florence Pugh), een jonge vrouw die op wel heel tragische wijze haar zus en ouders verliest. Ze heeft het zo moeilijk, dat haar vriend Christian het (net) niet over zijn hart verkrijgt om het uit te maken – ook al wil hij dat eigenlijk wel.

Hij was dan ook niet van plan om Dani mee te nemen op een studietrip naar Zweden, waarvoor hij en zijn vrienden zijn uitgenodigd door hun Zweedse studiegenoot Pelle. Uiteindelijk gaat ze wel mee. De manier waarop dat gaat, versterkt het ongemakkelijke, pijnlijke gevoel van de situatie die de basis vormt van wat deze vriendengroep gaat meemaken in Zweden.

Eenmaal aangekomen in de commune die de Amerikaanse studenten heeft uitgenodigd voor een groot feest (de Hårga in Hälsingland) lijkt het eerst allemaal heel liefdevol en vredig. Hoewel, als je naar de folkloristische afbeeldingen in en om de slaapzaal kijkt, krijg je al duidelijke hints dat niet alles hier er even smakelijk aan toe gaat. Ook worden er scheutig drugs gebruikt – als dat maar goed gaat.

Dan maakt een schokkend ritueel een einde aan het lieflijke gevoel – hoewel de Zweden zelf vredig staan te glimlachen bij wat er gebeurt. Sommige internationale studenten (want er zijn nog twee buitenlanders meegenomen door een andere Zweedse exchange student) besluiten te vertrekken, anderen lijken te verdoofd om iets te doen en blijven meegaan in wat er allemaal nog volgt. Uur voor uur komen ze dichter bij het laatste ritueel, waarbij Dani een sleutelrol blijkt te vervullen.

Amerikaans of Zweeds

Midsommar is een coproductie van A24 uit de VS en Nordisk Film. De film begint als een Amerikaanse film, maar zodra de Amerikanen aankomen in Zweden (die scenes zijn trouwens gefilmd bij Boedapest), komen ze in aanraking met Zweden die (gelukkig!) worden gespeeld door Zweedse acteurs. Je ziet een aantal bekende Zweedse acteurs terug, zoals de hoofdrolspeelster van Springvloed en de hoofdrolspeelster van Blue Eyes. Als de Zweden Engels spreken tegen de Amerikanen, doen ze dat met een mooi Scandinavisch accent.

Een andere blik op Zweden

Veel reviews van deze film benadrukken dat de meeste horrorfilms zich in het donker afspelen, terwijl het in Midsommar juist 24 uur per dag licht is. Wat ik zelf een nog interessantere tegenstelling vind, is dat Zweden internationaal zo vaak wordt weergegeven als ideale samenleving als het gaat om hoe je in de maatschappij met elkaar omgaat. In deze film wordt het Zweedse Midzomerfeest juist gebruikt om een groep mensen te introduceren die er nogal wrede gewoontes op nahouden. Daar blijven ze wel heel rustig en vriendelijk onder trouwens. Het moge duidelijk zijn dat noch het ideaalbeeld, noch het horrorbeeld van Zweden realistisch is.

Hoe vond ik de film?

Het gevoel dat bij mij overheerste na het zien van de film was eerlijk gezegd niet angst (terwijl ik dat wel verwacht had), maar medelijden en verbazing. Ik had een film over iemand die in een donker bos of huis beslopen wordt enger gevonden, omdat het realistischer is. Wat er in deze film gebeurde was zo vreemd, dat het ver van mijn bed voelde en daardoor minder eng was. Het psychische leed van Dani kwam nog het dichtste bij, vandaar het gevoel van medelijden.

Overigens was ik niet de enige die vooral verbaasd was door deze film. We zaten maar met een stuk of 10 mensen in de bioscoop en toen de pauze begon, draaide degene voor mij zich naar mij om met een blik van “Wat is dit!?” Ook na afloop bleef iedereen stomverbaasd nog even in stilte zitten.

Kortom, ik kan niet zeggen: “Geweldige film die je moet zien!” Maar als je openstaat voor een bizarre verhaallijn in een onwaarschijnlijke combinatie met Zweedse folklore, zou ik zeggen: “Laat je verrassen.”

Inmiddels is de film Midsommar ook te bestellen bij bol.com.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.