elvang scandinavische woonwinkel

Elvang en de Scandinavische Woonwinkel: twee mooie vondsten

Ken je dat, dat je op een website terechtkomt en denkt: waarom heb ik dit niet eerder gevonden? Dat had ik dus toen ik op de webshop van de Scandinavische Woonwinkel stuitte. Hoe kan het zijn dat ik als Scandinavië-fan niet wist van het bestaan van deze winkel? Er is naast de webshop zelfs ook een fysieke winkel waar je de collectie kunt komen bekijken. Deze is gevestigd in Leek bij Groningen en ik ga er zeker eens naartoe. Maar om te beginnen maakte ik tijd om uitgebreid rond te kijken in de webshop. Mijn eerste bestelling heb ik ook al binnen: een prachtige plaid van het Deense merk Elvang.

Over de Scandinavische Woonwinkel

Ik ontdekte de Scandinavische Woonwinkel dus als webshop. Een webshop waarin ik meteen al twee grote voordelen ontdekte.

Ten eerste merk je dat deze winkel voor Scandinavisch Interieur echt alleen de mooiste en beste merken selecteert. Dit is geen enorme online woonwinkel waar je zoveel keus hebt dat je niet meer weet waar je kijken moet. Duidelijke categorieën, een select aantal merken en mooie foto’s geven je in één oogopslag alle informatie die je nodig hebt. Wat voor mij persoonlijk extra leuk was: ik kwam meteen een lamp tegen die ik herkende van mijn bezoek aan het Zweedse wintersportgebied Kläppen in Sälen. Het blijkt een lamp te zijn van de Deense ontwerper Tom Rossau. Hij viel me in Zweden meteen op (anders had ik deze foto waarschijnlijk ook niet gemaakt) en ik vond het erg leuk om er nu iets meer over te weten te komen.

lamp van Tom Rossau

Het tweede voordeel merkte ik bij de bezorging van de Elvang-plaid. Wat kwam die snel! Vrijdag had ik hem uitgekozen en maandagochtend stond de postbode ermee voor de deur. Op basis van bestellingen bij andere interieurzaken had ik hem helemaal nog niet zo snel verwacht. Sterker nog, de laatste keer dat ik iets van Scandinavisch design bestelde, moest ik er een paar weken op wachten. Dan is dit toch een stuk leuker. Want als je dan iets hebt uitgezocht, wil je het ook graag in handen hebben, toch?

Een bonusvoordeel vind ik de aandacht die deze winkel aan duurzaamheid besteedt. Bij het inkopen van producten wordt altijd gekeken naar de manier waarop ze zijn gemaakt: hoe zijn de arbeidsomstandigheden, waar komen de grondstoffen vandaan, hoe zit het met de CO2-uitstoot en wordt er niets onnodig verspild of weggegooid? Verpakkingsmateriaal wordt zoveel mogelijk hergebruikt en dankzij de onderhoudstips op de website gaan de producten nog langer mee. De fysieke winkel in Leek is duurzaam gebouwd met onder andere uitstekende isolatie, een warmtepomp en LED-verlichting. Ik vind heel fijn om te weten dat hier zoveel aandacht aan wordt besteed.

Elvang uit Denemarken

Ook bij het selecteren van de merken die een plekje in de Scandinavische Woonwinkel verdienen, speelt duurzaamheid voor mens, dier en milieu een belangrijke rol. De Elvang-plaid die inmiddels hier over mijn benen ligt, is daar een mooi voorbeeld van.

elvang scandinavische woonwinkel

Elvang is een Deens designbedrijf dat textiel maakt van alpacawol. Tijdens een backpacktocht ontdekten Tina en Lasse Elvang bij toeval de unieke eigenschappen van deze alpacawol. Zo kwam het dat ze in 2003 als eersten in Scandinavië plaids van alpacawol gingen verkopen. De plaids van Elvang vormen een mooie combinatie van Peruaanse tradities en Scandinavisch design. Ethische handel staat daarbij voorop: Elvang is lid van de World Fair Trade Organization en op het hoogste niveau gecertificeerd. Je kunt er dus zeker van zijn dat de producten van Elvang altijd onder goede omstandigheden worden gemaakt (van herder tot wever), met milieuvriendelijke en deels gerecyclede materialen.

De plaid die ik nu zelf in huis heb, heet Inca Stones. De ton-sur-ton-blokken verwijzen naar de beroemde, blokvormige bouwwerken van de Inca’s, die trouwens ook al textiel van alpacawol maakten. De plaid is geweven van 100% gerecycled materiaal, waaronder 50% alpacawol en 40% schapenwol. Toen ik hem zag, viel ik meteen voor de mooie, warme kleuren.

elvang scandinavische woonwinkel

Toen ik hem na de snelle levering uit de verpakking haalde, was ik er verbaasd over hoe licht hij aanvoelt. En omdat hij niet zo dik is, is de stof ook lekker soepel. Je kunt hem dus ook makkelijk over je schouders leggen zonder dat je erdoor wordt belemmerd. Een extra voordeel hiervan is dat hij opgerold of opgevouwen niet zoveel ruimte inneemt en dus makkelijk mee te nemen is. Dat alpacawol ook heel zacht aanvoelt en uitstekend isoleert, wist je waarschijnlijk wel al. Wat ik niet wist, is dat alpacawol ook bekendstaat om de gladde vezels. Hierdoor blijft het effect van pilling bij textiel van deze vezels minimaal.

Alles bij elkaar een heerlijke plaid dus. En die komt hier wel van pas, want ik krijg het na een dagje achter de laptop zitten in de namiddag vaak een beetje fris. Dan verhuis ik steevast met de laptop naar de bank, om met een dekentje over mijn benen nog even verder te werken. De plaid is 130 cm breed en 200 cm lang – ruim groot genoeg om me weer lekker op te warmen.

elvang scandinavische woonwinkel

Ik hoop nog heel lang plezier te hebben van deze Deense plaid. Maar zelfs als ik deze op een gegeven moment om welke reden dan ook niet meer gebruik, helpt Elvang om het kringetje van duurzaamheid voor mens, dier en milieu helemaal rond te maken. Gebruikte Elvang-producten kun je namelijk opsturen naar Elvang. Deze worden dan onder de noemer Elvang Repurpose geschonken aan kwetsbare vrouwen in Peru, die er nieuwe producten van maken om zelf te verkopen en zo in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Mooi!

Je vindt Elvang bij de Scandinavische Woonwinkel

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar de producten waarmee Elvang de wereld in meerdere opzichten mooier maakt? Bekijk ze dan hier bij de Scandinavische Woonwinkel. Maar klik ook zeker even rond naar de andere mooie Scandinavische merken die daar te vinden zijn. Ik heb de Scandinavische Woonwinkel in ieder geval toegevoegd aan mijn favorieten, zodat ik regelmatig bij een kopje koffie even op zoek kan naar nieuwe pareltjes uit het Hoge Noorden.

Ik kreeg de Elvang-plaid van de Scandinavische Woonwinkel om erover te schrijven op Scandinavish Leven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.