ikea poezen kubus meubel

Scandinavisch design voor katten (en andere huisdieren)

Laatst kwam ik bij toeval op een website terecht en dacht meteen: hé wat leuk, er is ook Scandinavisch design voor huisdieren! Uiteindelijk bleek het trouwens een Pools merk te zijn, maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt. We zijn gek op onze poes Molly, dus wat is er te vinden aan Scandinavisch design voor katten (en honden)? Ik ging op zoek en vond erg leuke kattenmeubels, knutselprojectjes en meer.

Scandinavisch design voor huisdieren – uit Polen

De aanleiding voor mijn zoektocht was het merk Labbvenn. Door de naam dacht ik meteen aan Scandinavië en productnamen als Töve, Stockholm en Møvik overtuigden me des te meer. Het bleek uiteindelijk een Pools merk te zijn – maar daarom zijn de ontwerpen nog niet minder mooi.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Braingames voor je huisdier van Nina Ottosson

Nina Ottosson is ervan overtuigd dat je je huisdier niet alleen fysiek bezig moet houden, maar ook mentaal. Toen ze twee jonge kinderen had, merkte ze dat ze haar honden niet meer genoeg stimuleerde. Hier voelde ze zich slecht over, en dus ging ze op zoek naar een leuke en makkelijke manier om haar honden uit te dagen. Sinds 1993 ontwerpt ze speelgoed en spelletjes voor honden en andere huisdieren. Bij de meeste spellen moet er een bepaald probleem worden opgelost (zoals een blokje uit de weg duwen) om een beloning (een snoepje) te bereiken. Puppy’s kunnen dit al vanaf 10 maanden! Maar ook voor oudere of zieke huisdieren zijn de spelletjes van Nina Ottosson geschikt.

IKEA voor huisdieren

Ik ging dus maar eens verder kijken en kwam al gauw uit bij IKEA. Ik ben al een tijdje niet bij IKEA geweest (waarom eigenlijk niet?) en ik wist dus niet dat ze bij IKEA tegenwoordig ook kattenmeubels en andere spullen voor huisdieren hebben. Of hadden ze die misschien al langer, maar zijn ze me nooit opgevallen omdat we toen nog geen kat hadden?

Edit: later kwam ik erachter dat de LURVIG-serie alleen verkrijgbaar is in Amsterdam, Eindhoven, Heerlen, Utrecht, Barendrecht en Breda – en wij komen altijd in Hengelo. Ik hoop dat ze snel in alle winkels zullen liggen.

IKEA voor huisdieren
Waarom niet in Hengelo, IKEA?! (Foto: IKEA-persportaal)

De LURVIG-collectie voor huisdieren omvat praktische dingen zoals een kattenbak + schepje, etensbakjes (met dienblad voor als er gemorst wordt) en een mat waarmee je van een tafelpoot een krabpaal maakt (zonder dat je tafel daaronder lijdt).

IKEA voor poezen
Foto: IKEA-persportaal

Maar er zijn ook dingen bij die echt mooi in huis staan. Een voorbeeld daarvan zijn de kubussen die in een KALLAX-boekenkast passen.

IKEA LURVIK kattenhuis
Foto: IKEA-persportaal

En er is zelfs een miniversie van de KLIPPAN-bank gemaakt!

Hier vind je LURVIG voor katten en hier voor honden.

DIY’s voor je kat

Toen ik toch op de website van IKEA aan het rondstruinen was, kwam ik nog meer leuks voor katten tegen. Hier vind je bijvoorbeeld instructies om zelf twee hangplekken voor je poezen te maken: een hangmat onder je salontafel en een soort ‘boekenplank’ voor katten. En hier een handleiding voor het maken van een krabplank en een kartonnen kattenhuis.

Ander Scandinavisch design voor je huisdier

Uiteindelijk vond ik trouwens toch nog twee echt Scandinavische designmerken voor huisdieren:

  • Kind for Dogs is een Fins lifestyle-merk voor honden en hun baasjes. Het merk staat voor duurzaam, functioneel, strak en stijlvol Nordic design. Eigenaar Maarit Kallio houdt van natuurlijke kleuren en materialen: 100 % katoen voor de hondenbedden bijvoorbeeld.
  • Swaggin Tails komt uit Zweden. Eigenaren Göran en Martin vonden het raar dat producten voor dieren achterliepen op de algemene trend om niet alleen op functionaliteit, maar ook op duurzaamheid en stijl te letten. Ze verkopen onder andere hondenspeeltjes van gerecycled katoen zonder schadelijke chemicaliën. Die zien er zo schattig uit dat het helemaal niet erg is als ze bij je thuis rondslingeren.

Ken jij nog merken die Scandinavisch design voor huisdieren maken?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.