playsam design speelgoed

Playsam uit Zweden: supergestroomlijnd speelgoed voor alle leeftijden

Ik zag de auto’s van Playsam voor het eerst in het SAAB-museum in Trollhättan. Ze zijn strak, minimalistisch en ik vond ze meteen prachtig. Inmiddels weet ik dat deze grote naam in Scandinavisch design meer maakt dan alleen auto’s – al is de Streamliner wel een van de belangrijkste ontwerpen.

Scandinavisch design van PlaySam
Foto met dank aan Playsam

Houten speelgoed uit Kalmar

Playsam is gevestigd in Kalmar en maakt daar al ruim 25 jaar opvallend Scandinavisch design. De Streamliner is inmiddels een echte klassieker. Maar heb je het ‘hobbelkonijn’ of het minimalistische poppenhuis wel eens gezien? Het is echt de moeite waard om eens een kijkje te nemen op hun website. Het zijn stuk voor stuk echte kunstwerkjes van hout met een glanzende laklaag.

Het design van Playsam is zeker geen gewoon kinderspeelgoed. Waarschijnlijk zijn het minstens net zoveel volwassenen die het in bezit hebben – ook al voelen ze zich daardoor misschien wel weer een beetje kind. En dankzij de pure eenvoud van de ontwerpen zijn ze herkenbaar en hebben ze een soort universele en tijdloze schoonheid. Het is alsof ze een fantasie in grote lijnen voor je uitzetten: de details mag je zelf invullen.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Playsam, SAAB en Volvo

Playsam gaat regelmatig een samenwerkingsverband aan met grote merken. Zo maakte het merk ontwerpen voor bijvoorbeeld SAAB Automobile, Scandinavian Airlines, BRIO, VOLVO Cars, SKANDIA, FIAT, Starbucks en TOYOTA.

Scandinavisch design van PlaySam
Foto met dank aan Playsam

Als eerbetoon aan SAAB-designer Sixten Saason ontwierpen Björn & Joakim Alskog de PS Saab Keychain Car met achterlichten en koplampen.

Ook Volvo heeft een eigen sleutelhanger. Daarnaast ontwikkelde Playsam in samenwerking met de designafdeling van Volvo Cars de Model Estate op basis van de Volvo XC 90.

Stockholm in het klein

Een ontwerp dat mijn bijzondere aandacht trok, is Playtown: vier bekende gebouwen in Stockholm, nagemaakt in zwartgelakt hout. Zo kun je de Globe, het stadhuis, de Kaknäs-televisietoren en het koninklijk paleis in huis halen. De kroon op het stadhuis is zelfs van echt zilver en goud.

Scandinavisch design van PlaySam
Foto met dank aan Playsam

Meer weten over Playsam?

In deze video vertelt de CEO van Playsam, Carl Zedig meer over de gedachte achter hun ontwerpen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.