Noorse serie 22 juli

Focus op hulpverleners in de Noorse serie 22nd of July (22. juli)

Vorig jaar schreef ik al over de Noorse film Utøya 22. Juli. Hierin beleven we de aanslag van Anders Breivik door de ogen van een van de slachtoffers. Nu is er de Noorse dramaserie 22. juli (22nd of July), waarin de beleving van hulpverleners centraal staat. De serie is nu verkrijgbaar op dvd.

Over de aanslag

Het is alweer bijna 10 jaar geleden. Op 22 juli 2011 ontplofte in het regeringscentrum van Oslo een zware, zelfgemaakte bom die in een auto was geplaatst. Acht mensen werden gedood en tientallen raakten gewond. Terwijl de hulpdiensten toesnelden, stapte de toen 32-jarige rechts-extremist Anders Breivik in een bootje en voer naar het nabijgelegen eilandje Utøya. Op dat eiland was een zomerkamp bezig voor de jeugdleden van de Noorse Arbeiderspartij. Breivik opende het vuur en vermoordde 69 jongeren. Anderen overleefden het door zich te verstoppen, of door van het eiland weg te zwemmen.

Noorse serie 22 juli
Foto met dank aan Lumière

Ik vond het enorm indrukwekkend toen we bij toeval terechtkwamen op een camping tegenover het eilandje. Op de camping werden op de dag van de aanslag 250 mensen opgevangen. Vanaf de pier voeren bootjes uit om gevluchte mensen uit het water op te pikken. Een foto van het monument bij de camping vind je in deze blogpost over Noorse campings.

Focus op de hulpverleners

De dramaserie 22. juli/22nd of July volgt de mensen die in actie kwamen na deze vreselijke aanslag. Ze verzorgden gewonden, begroeven slachtoffers, troostten rouwende nabestaanden en straften de schuldigen. De personages in de serie zijn verzonnen. Maar wat er gebeurt, is gebaseerd op grondig onderzoek naar hoe de gebeurtenissen elkaar op die vreselijke dag opvolgden. Het is een indrukwekkend en aangrijpend beeldverslag geworden, vol menselijke offers en bewonderenswaardige inzet. Met misschien wel als centrale vraag: hoe blijf je menselijk in een onmenselijke situatie?

Noorse serie 22 juli
Foto met dank aan Lumière

Acteurs in 22. juli/22nd of July

Hoofdrolspeelster Alexandra Gjerpen kun je kennen uit Norsemen. Andere bekende gezichten zijn Helga Guren (Hjem til jul) en Ane Skumsvoll (Aber Bergen).

De Noorse serie 22. juli bestaat uit zes afleveringen van een uur. De serie is nu verkrijgbaar op dvd.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

De trailer kun je hier bekijken:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.