hjem til jul roros

Hjem til Jul (Home for Christmas) op Netflix: nu ook seizoen 2!

Vorig jaar keek ik met veel plezier naar de Noorse serie Hjem til Jul (Home for Christmas) op Netflix. Ik vond hem perfect om alvast een beetje in de kerststemming te komen. En nu is er, vanaf vrijdag 18 december 2020, een seizoen 2. Een mooi excuus om virtueel af te reizen naar de plek waar Hjem til Jul gefilmd is: een mooi plekje met houten huisjes in Scandinavië. Want dat ene straatje in de serie, dat ziet er wel héél sprookjesachtig uit. Weet jij al waar Hjem til Jul is gefilmd?

Fan van Scandinavische kerst? Neem dan zeker even een kijkje op de kerstpagina van Nordic Nest en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van acties in de aanloop naar de feestdagen.

Het verhaal van Hjem til Jul

Hjem til Jul gaat over dertiger Johanne, die zich als single zo onder druk voelt staan om mee te gaan in het ‘huisje, boompje, beestje’ dat iedereen om haar heen lijkt te hebben dat ze er tijdens een familiediner op 1 december uitflapt dat ze een vriend heeft. Dit fake news wordt met gejuich ontvangen en de familie staat erop: Johanne moet haar vriend meenemen naar het geplande kerstdiner.

Wat volgt is een zoektocht naar de liefde. Via een dating app maar ook in haar privé- en werkomgeving dient de ene na de andere kandidaat zich aan. Uiteraard is niet elke poging even succesvol. Intussen krijgt Johanne ook nog advies van een patiënt in het ziekenhuis waar ze werkt en duwtjes in de rug van haar aparte maar o-zo-lieve huisgenoot Jørgunn.

De grote vraag blijft: wie gaat ze nou meenemen naar het kerstdiner? Dat wil zeggen: als ze überhaupt al kan komen. Want omdat mensen met een gezin vrij willen, moeten de vrijgezellen in het ziekenhuis meestal werken op kerstavond.

Straatje in Røros

Tijdens de een-na-laatste aflevering van seizoen 1 kon ik me niet meer inhouden. Voor de zoveelste keer was een schattig straatje met houten huizen te zien en ik moest echt even weten waar deze buitenscènes van Hjem til Jul nou gefilmd zijn. Na een tijdje googelen had ik het gevonden: het is Røros in de Noorse regio Trøndelag. Røros is een van de oudste stadjes in Europa. Het is oorspronkelijk een mijnstadje en werd in 1644 gesticht toen er kopererts werd gevonden. Tegenwoordig staan er nog steeds alleen maar houten huizen in Røros en ook het stratenpatroon en de boerderijen in het centrum van het stadje zijn behouden. Røros staat sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Roros in Hjem til jul
Winkelstraat in Røros, foto: Thomas Rasmus Skaug / Innovasjon Norge / trondelag.com

Op de spark

Iets anders dat ik erg leuk vond in de serie, is dat Johanne gebruikmaakt van een spark (zeg maar een stepslee). Dit jaar heb ik er voor het eerst zelf op gestaan, tijdens onze wintersportvakantie in het Zweedse Idre Fjäll – zo leuk! Ter gelegenheid van de première van Hjem til Jul seizoen 1 hield Røros zelfs een spark-in: iedereen kon met de spark naar een park komen om samen naar de eerste twee afleveringen te kijken.

Zelf Hjem til Jul kijken

Seizoen 1 en 2 van Hjem til Jul zijn vanaf 18 december 2020 te zien op Netflix.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Hier kun je de trailer van seizoen 1 alvast bekijken (met dat leuke straatje en de spark erin):

Ga jij Hjem til Jul seizoen 2 kijken?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

8 reacties

  1. Dag Sandra, afgelopen week ook naar deze heerlijke serie gekeken, zit echt leuk in elkaar en goed sfeertje, echt zo’n serie waarvan je wilt dat er nooit een einde aan komt… Maar wat ik echt helemaal top vond was het cadeau dat haar ouders bij het kerstdiner kregen: een duohandschoen! Zodat je hand in hand kunt lopen, een handschoen met twee ingangen.. Nog nooit gezien of van gehoord, maar zó leuk om te maken! Heb jij enig idee waar die vandaan komen of hoe ze heten?
    Leuk stukje trouwens, als ik ooit nog eens naar Noorwegen ga, weet ik waar ik zeker heen moet gaan.
    Groet,
    Janine

  2. Hoi Sandra, de kleding die Johanne aanheeft ziet er echt zo leuk uit? Heb jij een idee welk merk kleding zij draagt.
    Scandinavisch vast en zeker. Misschien weet jij meer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.