Hjem til Jul (Home for Christmas) op Netflix: waar is deze serie gefilmd?

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

De afgelopen dagen dook ik lekker vroeg mijn bed in en keek ik naar de Noorse serie Hjem til Jul (Home for Christmas) op Netflix. Ideaal om alvast een beetje in de kerststemming te komen (dat was er vanwege allerlei drukte nog niet echt van gekomen). Eén nadeel: ik kreeg er enorm veel zin van om per direct af te reizen naar een mooi plekje met houten huisjes in Scandinavië. Dat ene straatje in de serie, dat zag er wel heel mooi uit. Waar zou Hjem til Jul toch zijn gefilmd?

Het verhaal van Hjem til Jul

Hjem til Jul gaat over dertiger Johanne, die zich als single zo onder druk voelt staan om mee te gaan in het ‘huisje, boompje, beestje’ dat iedereen om haar heen lijkt te hebben dat ze er tijdens een familiediner op 1 december uitflapt dat ze een vriend heeft. Dit fake news wordt met gejuich ontvangen en de familie staat erop: Johanne moet haar vriend meenemen naar het geplande kerstdiner.

Wat volgt is een zoektocht naar de liefde. Via een dating app maar ook in haar privé- en werkomgeving dient de ene na de andere kandidaat zich aan. Uiteraard is niet elke poging even succesvol. Intussen krijgt Johanne ook nog advies van een patiënt in het ziekenhuis waar ze werkt en duwtjes in de rug van haar aparte maar o-zo-lieve huisgenoot Jørgunn.

De grote vraag blijft: wie gaat ze nou meenemen naar het kerstdiner? Dat wil zeggen: als ze überhaupt al kan komen. Want omdat mensen met een gezin vrij willen, moeten de vrijgezellen in het ziekenhuis meestal werken op kerstavond.

Straatje in Røros

Tijdens de een-na-laatste aflevering kon ik me niet meer inhouden. Voor de zoveelste keer was een schattig straatje met houten huizen te zien en ik moest echt even weten waar deze buitenscènes van Hjem til Jul nou gefilmd zijn. Na een tijdje googelen had ik het gevonden: het is Røros in de Noorse regio Trøndelag. Røros is een van de oudste stadjes in Europa. Het is oorspronkelijk een mijnstadje en werd in 1644 gesticht toen er kopererts werd gevonden. Tegenwoordig staan er nog steeds alleen maar houten huizen in Røros en ook het stratenpatroon en de boerderijen in het centrum van het stadje zijn behouden. Røros staat sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Roros in Hjem til jul
Winkelstraat in Røros, foto: Thomas Rasmus Skaug / Innovasjon Norge / trondelag.com

Op de spark

Iets anders dat ik erg leuk vond in de serie, is dat Johanne gebruikmaakt van een spark (zeg maar een stepslee). Ik heb helaas nog nooit een spark kunnen uitproberen, maar ik vind ze zo leuk! Ter gelegenheid van de première van Hjem til Jul hield Røros zelfs een spark-in: iedereen kon met de spark naar een park komen om samen naar de eerste twee afleveringen te kijken.

Zelf Hjem til Jul kijken

De serie Hjem til Jul ging op 5 december 2019 in première op Netflix. Hier kun je de trailer bekijken (met dat leuke straatje en de spark erin):

4 thoughts on “Hjem til Jul (Home for Christmas) op Netflix: waar is deze serie gefilmd?

 1. janine says:

  Dag Sandra, afgelopen week ook naar deze heerlijke serie gekeken, zit echt leuk in elkaar en goed sfeertje, echt zo’n serie waarvan je wilt dat er nooit een einde aan komt… Maar wat ik echt helemaal top vond was het cadeau dat haar ouders bij het kerstdiner kregen: een duohandschoen! Zodat je hand in hand kunt lopen, een handschoen met twee ingangen.. Nog nooit gezien of van gehoord, maar zó leuk om te maken! Heb jij enig idee waar die vandaan komen of hoe ze heten?
  Leuk stukje trouwens, als ik ooit nog eens naar Noorwegen ga, weet ik waar ik zeker heen moet gaan.
  Groet,
  Janine

  • Ja leuk he, die duo-wanten! Ik had ze ook nog nooit ergens gezien. Ik heb net nog wel even zitten googelen maar ze nog niet kunnen vinden helaas.

   • Nellie says:

    Hejhej Sandra,

    als je lovers mittens intikt vind je ze wel. Op pinterest, maar ook om zelf te maken. Ik vind het een briljant idee.

    Serie ziet er leuk uit. Ga ik zeker kijken

    Groetjes Nellie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *