utoya 22 juli film

Utøya 22. Juli: ongetwijfeld een indrukwekkende film

Weet jij nog waar je was toen je het nieuws hoorde over de aanslagen van Anders Breivik in Noorwegen in 2011? Ik wel: op weg naar Scandinavië. We zaten vast op een parkeerplaats voor het veer tussen Puttgarden en Rødby omdat de brug wegens harde wind was afgesloten voor caravans. De regen kletterde op het dak en wachtend tot we weer verder mochten verveelden we ons te pletter. Opeens kwamen er verontruste sms’jes binnen: waar we ook alweer zaten. Toch niet in Noorwegen? Er bleek dus een vreselijke aanslag aan de gang te zijn. De film over die dag, Utøya 22 Juli, is nu online te zien bij Cinemember en verkrijgbaar op dvd.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Film Utoya 22 july
Foto met dank aan September Film

Aanslag in Oslo en op Utøya

Na die eerste verontruste sms’jes druppelde langzaam het nieuws binnen over wat er was gebeurd. Een zwaarbewapende rechtsextremist had eerst een bom laten afgaan in Oslo. Daarna was hij naar het eiland Utøya gegaan, waar op dat moment een zomerkamp voor jongeren plaatsvond. Ironisch genoeg stuurden veel van die jongeren na de bomaanslag in Oslo geruststellende berichtjes naar hun ouders: ze zaten veilig op het eiland. Tot Breivik aankwam en begon te schieten.

Film Utoya 22 july
Foto: Paradox via September Film

Utøya 22 juli als indrukwekkende film

De verhalen in het nieuws lieten regelmatig de tranen in mijn ogen schieten en de rillingen over mijn rug lopen. Wat moet het daar vreselijk geweest zijn op dat eiland! Mensen die zich dood hielden om niet neergeschoten te worden, mensen die zwemmend het vasteland probeerden te bereiken… En nu is er dus de film Utøya 22. Juli, die in één take de 18-jarige Kaja volgt tijdens de 72 minuten durende aanslag. Kaja probeert niet alleen de aanslag te overleven, maar is ook nog wanhopig op zoek naar haar zusje.

Waar gebeurd en ook weer niet

De film is gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen op die rampzalige dag en verhalen van slachtoffers van de aanslag. Enkele overlevenden waren nauw betrokken bij de productie van de film. Maar de personages in de film en hun persoonlijke ervaringen zijn fictief – uit respect voor de slachtoffers en hun familieleden.

Aandacht voor de slachtoffers

In de nasleep van de aanslagen is veel aandacht gegaan naar de dader, zijn denkbeelden en de rechtzaak. De regisseur van Utøya 22. Juli, Erik Poppe, wilde juist aandacht besteden aan de slachtoffers die zijn gestorven of de rest van hun leven met dit trauma moeten leven. Wie er niet bij is geweest, zal nooit kunnen begrijpen hoe het was om dit te moeten meemaken. Wel denk ik dat deze film zeker indrukwekkend genoeg zal zijn om die dag ook als buitenstaander echt nooit meer te vergeten.

Op bezoek bij Utøya

Tijdens onze zomervakantie van 2016 in Noorwegen overkwam ons trouwens iets heel raars. We hadden op internet een camping uitgezocht voor onze eerste nachten in Noorwegen: een prachtige camping aan het water, met uitzicht op een eiland. Ik had geen idee dat dat het bewuste eiland Utøya was, tot ik het gedenkteken aan het water zag staan. Vanaf de plek waar ik stond, waren mensen uitgevaren om slachtoffers die van het eiland vluchtten op te pikken. Opnieuw liepen de rillingen over mijn rug.

Camping Utvika bij Utoya

Utøya 22. Juli in de bioscoop en op dvd

De film Utøya 22. Juli draaide vanaf 14 juni 2018 in de Nederlandse bioscopen en is nu online te zien op Cinemember en te bestellen op bol.com. Bekijk hier alvast de trailer:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.