Maria Akerberg biologische verzorgingsproducten

MARIA ÅKERBERG: natuurlijke verzorging uit Zweden

Ken jij het Zweedse verzorgingsmerk MARIA ÅKERBERG? Toen ik een tijdje gelden een blogpost schreef over Scandinavische verzorgingsproducten, kreeg ik van meerderen van jullie heel enthousiast te horen dat de producten van dit merk zo fijn waren. Ik noteerde het, maar vergat het eerlijk gezegd weer een beetje, ook omdat ik de producten niet tegenkwam in de winkel. Tot ik er onlangs achter kwam dat er ook in Nederland schoonheidssalons zijn die de producten verkopen en zelfs uitsluitend met producten van dit merk werken. En er is ook nog eens een uitgebreide, Nederlandstalige webshop met de producten van MARIA ÅKERBERG. Nu moest het er toch echt maar eens van komen: ik ging het uitproberen! En natuurlijk wilde ik daarbij ook meer weten over dit Zweedse merk.

Waar komt MARIA ÅKERBERG vandaan?

MARIA ÅKERBERG is een familiebedrijf dat is gevestigd in het dorpje Frillesås, ongeveer halverwege tussen Malmö en Göteborg aan de Zweedse westkust (in de provincie Halland). Op deze plek, met aan de ene kant de zee en aan de andere kant het golvende groene binnenland van Zweden, begon het in 1995 allemaal.

Maria Åkerberg, de naamgever en oprichter van het bedrijf, was eigenlijk bouwkundig ingenieur. Maar omdat de bouwwereld begin jaren 90 in een crisis zat, kreeg ze het advies om maar iets anders te gaan doen. Dat ‘iets anders’ werd een opleiding tot huidtherapeut en een eigen schoonheidssalon. Tijdens haar omscholing liep Maria ertegenaan dat ze geen biologische huidverzorgingsproducten kon vinden zonder minerale oliën en synthetische ingrediënten. Er zat niets anders op: ze gebruikte haar kennis om een eigen lijn verzorgingsproducten te ontwikkelen.

Inmiddels is MARIA ÅKERBERG het grootste merk biologische verzorgingsproducten van Zweden. Maar nog steeds is Frillesås de plek waar de producten worden ontwikkeld en gemaakt – in een fabriek die werkt op zonne-energie. Je kunt er zelfs een paar keer per jaar komen kijken hoe dat gebeurt – dat lijkt me echt superinteressant. Ook de grondstoffen die het merk gebruikt, komen zoveel mogelijk van dichtbij, dus uit dit deel van Zweden. Alleen als dat niet mogelijk is, wordt verder weg gezocht.

Uit de natuur…

Nou ben ik zelf nogal minimalistisch als het gaat om de verzorging van mijn huid & haar en al helemaal als het gaat om make-up. Ik vind het al snel too much. Dat komt goed uit, want MARIA ÅKERBERG wil met de producten niet je uiterlijk veranderen, maar je natuurlijke schoonheid benadrukken en je huid helpen zichzelf te herstellen.

Dat doen ze door middel van pure producten die de huid diepgaand verzorgen. Deepskin Organics® noemen ze dat – hier lees je er meer over. Onze huid bestaat uit drie lagen en elke huidlaag kun je met specifieke ingrediënten kalmeren, versterken en beschermen. Het idee is dat een gezonde huid jou weer optimaal kan beschermen en zo goed mogelijk de voedingsstoffen kan opnemen die je nodig hebt.

De producten van MARIA ÅKERBERG zijn gemaakt van biologische ingrediënten en natuurlijke mineralen – verder niets. Dus geen synthetische ingrediënten zoals synthetische verdikkingsmiddelen, weekmakers of oliën. Ook zitten er geen genetisch gemodificeerde grondstoffen of conserveringsmiddelen in. In plaats daarvan worden plantaardige etherische oliën en andere natuurlijke ingrediënten gebruikt om de houdbaarheid van de producten te verlengen, zoals zeezout, tijm, rozemarijn en basilicum. De geuren en kleuren van de producten worden ook niet kunstmatig beïnvloed. En het water dat wordt gebruikt voor de producten van MARIA ÅKERBERG is schoner dan gewoon drinkwater. Het is afkomstig uit het Lygnernmeer, dat dankzij natuurlijke filtering een van de zuiverste wateren van Zweden is.

Zo doet MARIA ÅKERBERG er dus alles aan om op een volledig natuurlijke manier je natuurlijke schoonheid laten stralen. Hier lees je meer over de werkwijze en visie van MARIA ÅKERBERG.

Maria Akerberg biologische verzorgingsproducten

En voor de natuur!

Naast de verzorging van je lichaam wil het merk ook goed zorgen voor de wereld om ons heen. Dat gebeurt onder andere door nooit op dieren te testen en bijna alleen plantaardige ingrediënten te gebruiken (de bijenwas en/of honing in enkele producten zijn hierop de enige uitzondering). Glycerine en collageen uit slachtafval zul je in de producten van MARIA ÅKERBERG dus niet aantreffen – in tegenstelling tot in veel andere producten.

Daarnaast worden alleen gifvrije en CO2-neutrale verpakkingen van bioplastic op basis van suikerriet gebruikt. Die worden gekleurd met witte klei. Al het drukwerk is gemaakt van milieuvriendelijk papier. Het afval dat het bedrijf produceert, wordt gerecycled of gebruikt om elektriciteit en warmte op te wekken. De werkruimtes van het bedrijf worden verwarmd met stadsverwarming op basis van hernieuwbare brandstoffen. Hardware en servers zijn energiezuinig en natuurlijk gaat alles na werktijd uit om zo min mogelijk stroom te gebruiken. De bank die het bedrijf gebruikt, heeft een milieukeurmerk en de koffie en thee die er geschonken worden, zijn biologisch.

Ook belangrijk: om de CO₂-uitstoot zo klein mogelijk te houden, werkt MARIA ÅKERBERG het liefst samen met partners die dichtbij zitten. Zo worden de verpakkingen van bioplastic gemaakt in Ullared en Hjo (niet ver van Frillesås). Maar het allerbelangrijkste bij het kiezen van de kwekers en andere leveranciers van grondstoffen is de kwaliteit. In het eigen laboratorium van MARIA ÅKERBERG worden alle ingrediënten die binnenkomen getest voordat ze mogen worden gebruikt in de producten.

Werken met leveranciers die dichtbij zitten heeft naast de bespaarde CO₂-uitstoot trouwens nog een reden: bij MARIA ÅKERBERG houden ze de lijntjes graag kort en laten ze stappen die overbodige vervuiling, vertraging of kosten zouden opleveren het liefste weg. Zo laat het merk producten niet stuk voor stuk van een keurmerk voorzien, maar gebruikt het alleen ingrediënten die al een keurmerk hebben. Maar ook overbodig verpakkingsmateriaal, tussenpersonen die het contact zouden verwateren en schreeuwerige (en dure!) reclamecampagnes worden vermeden.

Waarom ik ‘natuurlijk’ zo belangrijk vind

Toen ik dit allemaal las, raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de producten van MARIA ÅKERBERG. Dat komt onder andere door mijn eigen eigen ervaringen op het gebied van huidverzorgingsproducten. Daarom wil ik daar nu eerst iets over vertellen.

Ten eerste had ik als kind een extreem gevoelige huid. Ik weet het nog heel goed: ik zat voortdurend helemaal onder de eczeemplekken. Mijn oogleden, knokkels. ellebogen, knieholtes, polsen… Jarenlang had ik daar rode, droge en jeukende plekken. Het was zo erg, dat het best een stempel om mijn jeugd heeft gedrukt eigenlijk. Niet alleen het ongemak voor mezelf, maar ook kinderen die mij bijvoorbeeld geen hand durfden geven omdat ze bang waren dat het besmettelijk was.

Langzaam maar zeker kwamen we erachter waardoor de eczeem getriggerd konden worden. Dat waren dingen die ik at, zoals aardbeien, of varkensvlees. Maar ook bepaalde soorten textiel: ik kon absoluut geen maillots dragen en mijn huid bleef het rustigst in de truien van puur katoen die mijn moeder zelf voor mij breide. Ook de meeste verzorgingsproducten kon ik niet verdragen. Ik weet nog wel dat mijn moeder altijd natuurlijke Johannesolie van Dr. Vogel in huis had voor als mijn huid droog was.

Toen ik volwassen werd, groeide ik gelukkig helemaal over de eczeem heen. Maar ik ben me er altijd heel bewust van gebleven hoe dingen in onze voeding, kleding en verzorgingsproducten heftige reacties in ons lichaam kunnen veroorzaken. Vandaar ook dat ik zo minimalistisch ben in het gebruik van deze producten…

Natuurlijke voeding

Later kwam ik weer in aanraking met de manier waarop dingen in onze omgeving onze gezondheid beïnvloeden, maar dan op een andere manier. Ik kreeg een burnout. Maar eerlijk gezegd voelde ik me daarvoor ook al heel vaak moe. Ik heb blijkbaar gewoon een behoorlijk beperkte hoeveelheid energie beschikbaar. Ook toen ik opkrabbelde uit de burnout, bleef het dan ook belangrijk om bewust om te gaan met de hoeveelheid energie die ik beschikbaar heb. Omdat me dat toch wel frustreerde, kocht ik op een gegeven moment het boek Eet meer energie, om te kijken of ik door middel van mijn voeding misschien nog enige verbetering kon bereiken.

Hoewel het boek grotendeels over voeding gaat, wordt hierin ook aangestipt dat alles wat we op onze huid smeren ook in ons lichaam terechtkomt. De huid is tenslotte ons grootste orgaan en hij komt elke dag met heel veel chemische stoffen in aanraking die aanwezig zijn in onze omgeving. Alle stoffen die ons lichaam niet kan gebruiken, moet ons lichaam ook weer verwerken en afvoeren. En dat kost energie.

Dus ik probeerde het: voortaan zo min mogelijk bewerkte producten in mijn boodschappenkarretje (met daarin chemische stoffen die mijn lichaam maar weer kwijt moest zien te raken), en meer groente, fruit, noten, zaden etc. die mijn lichaam zouden voeden. Vaker biologisch kiezen. En in combinatie met meer bewegen werkte het. Ik had minder last van migraine-aanvallen en andere terugkerende kwaaltjes, kreeg meer energie en voelde me sterker en fitter. Dat motiveerde me verder om ook in mijn verzorgingsproducten naar biologisch te gaan zoeken. Van deodorant met aluminium was ik gelukkig al afgestapt, maar nu koos ik bijvoorbeeld ook voor biologische shampoo en douchegel.

Het belang van je darmen

Intussen las ik nog een interessant (Zweeds) boek: Gelukseten. Daarover heb ik hier geschreven. Het gaat over de enorme invloed van je darmflora op niet alleen je lichamelijke, maar ook je geestelijke welzijn. Superinspirerend, vond ik (als iemand die helaas erg gevoelig is voor stress, angsten en depressies). Ook dit boek benadrukte weer hoe belangrijk het is wat we binnen laten komen in ons lichaam. En ik snapte inmiddels dat dat niet alleen geldt voor wat er via je mond binnenkomt, maar ook via je huid.

(Dit alles wil trouwens absoluut niet zeggen dat ik nu alles ‘goed’ doe en nooit meer iets ‘slechts’ eet, drink of gebruik. Maar ik ben wel blij dat ik me er bewust van ben, zodat ik kan proberen de gulden middenweg aan te houden.)

Misschien is dit wel een heel persoonlijk inkijkje in de lichamelijke en geestelijke worstelingen waar ik in dit leven mee te maken heb. Maar nu kun je misschien wel wat beter begrijpen waarom de natuurlijke werkwijze van MARIA ÅKERBERG mij zo aantrekt.

MARIA ÅKERBERG in Nederland

Maar hoe kon ik die producten nu proberen? Want ik kwam ze in de ‘gewone’ winkels niet tegen. Dat blijkt ook weer te maken te hebben met de filosofie van MARIA ÅKERBERG. Ze vinden namelijk dat huidverzorging altijd afgestemd moet zijn op je specifieke huidtype. Daarom zijn de producten alleen verkrijgbaar bij mensen die er echt verstand van hebben en die je dus kunnen adviseren over wat je het beste kunt gebruiken en hoe.

Dankzij Maria Kroezen-Åkersten kan dit ook in Nederland. Zij komt uit Zweden, maar woont al heel lang in Nederland. Ze heeft een schoonheidssalon in het Drentse Emmen: LaCasaMia. Een paar jaar na de opening van haar salon raakte Maria helemaal onder de indruk van deze Zweedse verzorgingslijn en zo kwam het dat ze deze in 2014 introduceerde in Nederland.

Maria (ik zie haar nu een beetje als de Nederlandse MÅ 🙂 ) leidt inmiddels Nederlandse professionals op en er zijn al zo’n 60 beautyprofessionals (schoonheidsspecialisten, maar ook spa-en wellnessresorts, masseurs, pedicures en kappers) in Nederland die werken met de producten van MARIA ÅKERBERG. Maria is ook degene die me zoveel heeft verteld over de werk- en denkwijze van MARIA ÅKERBERG.

Maria Akerberg biologische verzorgingsproducten
Hoera, mijn pakketje is er!

Mijn ervaringen met MARIA ÅKERBERG

Dankzij Maria van LaCasaMia ben ik nu dus wat producten van MARIA ÅKERBERG aan het proberen. En mijn eerste indruk is heel positief.

De belangrijkste eerste indruk hierbij (naast de werkwijze die me dus enorm aanspreekt) zijn de geuren. Wat ruikt het allemaal lekker! En dat wil wat zeggen, want als ik ‘gewone’ cosmetica gebruik, vind ik het negen van de tien keer te sterk en/of kunstmatig ruiken. Dat resulteert er dan weer in dat al die potjes en tubetjes na een paar keer proberen verder ongebruikt in de kast blijven liggen. Nou, daar hoef ik met deze producten duidelijk niet bang voor te zijn! Ze ruiken allemaal erg lekker.

Maria Akerberg biologische verzorgingsproducten

Ik ben begonnen met de volgende producten voor mijn handen:

 • Vloeibare handzeep met de geur limoen: heerlijk fris maar niet ‘scherp’. De reinigende ingrediënten zijn kokos en maïs, die mild zijn en je huid en haar niet uitdrogen zoals gewone zeep.
 • Hand Cream Beautiful met vitamine C en etherische olie van citroen, bergamot, sinaasappel en kardemom. Kardemom! Ik heb nog nooit een crème gehad die rook naar kardemom en het is een geur die me het gevoel geeft dat ik in Zweden ben. Zo fijn! Mooi meegenomen: deze crème bevat ook een natuurlijk zonnefilter en vitamine C dat pigmentvlekken (die ik al vrij vroeg kreeg) helpt voorkomen.
 • Hand Cream Sweet Breeze met jojoba-olie, zonnebloemolie, koolzaadolie, bijenwas en sheaboter. In deze crème zorgen vanille-extract en etherische olie van grapefruit en pepermunt voor een beetje zoete, maar toch vooral frisse geur. Pepermuntgeur is echt een geur waarvan ik enorm kan genieten en de combinatie met grapefruit en vanille maakt hem in dit geval net weer even iets anders.
 • Hand Cream Energy met jojoba-olie, zonnebloemolie, koolzaadolie, bijenwas en sheaboter. De geur van rozemarijn-, lavendel-, citroengras- en jeneverbesolie is heerlijk fris (ik ben echt gek op lavendel!).

Ik ben er verbaasd over hoe lang mijn handen lekker zacht blijven aanvoelen nadat ik deze crèmes heb gebruik. Maar het allerlekkerste vind ik toch wel het moment van aanbrengen van de crème. Ik geniet zo van de geur! Ik kan het gewoon niet laten om nog regelmatig even aan mijn handen te ruiken…

Maria Akerberg biologische verzorgingsproducten

MARIA ÅKERBERG voor onder de douche

Ook de producten voor onder de douche die ik tot nu toe heb geprobeerd, ruiken heerlijk:

Zoals je ziet, passen deze producten voor onder de douche bij twee van de handcrèmes die ik heb geprobeerd. Van de derde lijn, Beautiful, heb ik een bodylotion. Zo kan ik mijn hele lichaam verwennen met die geur van sinaasappel en kardemom, die denk ik wel mijn favoriet is van alle bijzondere geuren. Ik vind hem gewoon heel speciaal met die kardemom.

Voor beide Hair & Body Shampoos geldt trouwens dat ze ook gebruikt kunnen worden als gezichtsreiniger en als scheerschuim. Ook hier zijn de reinigende ingrediënten afkomstig van kokos en maïs, waardoor je huid en haar niet uitdrogen zoals bij gewone zeep.

Verder heb ik nog Shower & Bath Oil met sheaboter, eucalyptus en lecitine uit sojaolie. Ik vind het ongelofelijk hoe zacht mijn huid aanvoelt met maar een beetje van deze olie. Handig is ook dat de olie geschikt is voor intieme hygiëne, gevoelige slijmvliezen en voor het scheren.

Het feit dat de Hair & Body Shampoo mild genoeg is om ook op je gezicht te gebruiken, en dat de Shower & Bath Oil ook geschikt is voor intieme hygiëne, geeft mij (met mijn voorzichtigheid tegenover verzorgingsproducten) des te meer het vertrouwen dat ik ze met een gerust hart kan gebruiken. Dat is een fijn gevoel.

Meer producten van MARIA ÅKERBERG

Ik ben dus enthousiast. De komende tijd ga ik meer producten van MARIA ÅKERBERG uitproberen, om te beginnen voor mijn gezicht. Binnenkort zal ik iets schrijven over hoe die me bevallen.

Maar ik heb al gezien dat er bijvoorbeeld ook zonnebrandcrème van MARIA ÅKERBERG is en daar ben ik ook heel benieuwd naar. Het is me de afgelopen jaren namelijk nog niet gelukt om een fijne, niet-chemische zonnebrandcrème te vinden. En er zijn speciale producten voor je voeten, voor baby’s, voor mannen… Volgens mij valt er nog heel veel te ontdekken. Natuurlijk hou ik je op de hoogte. Ik ben heel benieuwd!

En jij? Gebruik jij producten van MARIA ÅKERBERG?

Ik wil Maria Kroezen-Åkersten van LaCasaMia Beauty hartelijk bedanken voor haar hulp bij mijn eerste stapjes op weg naar een gezonde huidverzorging!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Eén reactie

 1. Hallo Maria,
  Wat een geweldige hoeveelheid producten en wat een mooi verhaal wordt er over deze verzorgingslijn geschreven . Het is nog groter dan ik had gedacht! Jee wat een mooi product en een mooie filosofie zit erachter.
  Ik wens jou/ jullie goede zaken toe en tot snel ziens!
  Groet, Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.