Lovi Factory Shop in Oulu

De houten figuren van Lovi uit Finland: sierlijk en ultralicht

Tijdens mijn stedentrip Oulu bracht ik een bezoek aan de ‘factory shop’ van het Finse designmerk Lovi. Ken je dat al? Lovi maakt mooie houten figuren, die superlicht en plat verpakt zijn (zodat je ze kunt versturen) en die je vervolgens zelf in elkaar zet. Bijkomend voordeel: als je een ongeverfd exemplaar uitkiest, kun je jouw houten figuur ook zelf een kleurtje geven – of meerdere kleurtjes natuurlijk. Om te ervaren hoe leuk het is om Fins design te personaliseren, volgde ik in Oulu een Lovi-workshop. Daarbij kwam ik ook wat meer te weten over dit mooie Finse merk. Je leest het allemaal hieronder.

Lovi Factory Shop in Oulu

Zelf was ik Lovi wel al eens tegengekomen op Instagram. Ik vond de houten figuren meteen erg mooi en ik was dit Finse merk dan ook gaan volgen. Maar nu kwam ik er dus achter dat Lovi een ‘factory shop’ heeft in het centrum van Oulu. In een voormalig stationsgebouw, een historisch pand uit 1930, is Taito Shop Oulu gevestigd. Daar moet je zijn. Het schijnt er alleen wel te spoken – maar daarover later meer.

Lovi Factory Shop in Oulu

Zodra je binnenkomt, word je meteen omringd door houten figuren van Lovi in alle soorten en maten. In de Lovi Factory Shop vind je namelijk niet alleen de houten figuren die op dit moment (ook in Nederland) te koop zijn, maar ook exemplaren die tijdelijk in kleine oplagen zijn gemaakt, of kleuren die nergens anders te vinden zijn.

Lovi Factory Shop in Oulu

Meer over Lovi

Zoals zo vaak in Finland werd ik enorm hartelijk ontvangen. Iemand van de Taito Shop (die zelf niet bij Lovi werkt) vertelde wat meer over het merk.

Lovi begon in 2006 als een idee van de jonge designer Anne Paso. Nadat ze industrieel design had gestudeerd aan de Universiteit van Lapland, ging ze in eerste instantie aan de slag als designer voor andere bedrijven. Maar intussen borrelden bij haar ook eigen ideeën op. Anne wilde in ieder geval op duurzame wijze producten maken van Fins hout. Op de banken van de sauna in haar kleine appartement in Vantaa (bij Helsinki) had Anne al haar allereerste proefontwerpen gemaakt. Nu was ze net terugverhuisd naar haar roots in het noorden van Finland. Het was tijd…

Anne’s eerste echte ontwerp voor Lovi was een kerstbal – toen nog kant-en-klaar in elkaar gelijmd. Die liep meteen goed en leverde nuttige feedback van klanten op. Bijvoorbeeld dat ze hem graag plat verpakt wilden hebben, zodat ze hem zelf in elkaar konden zetten of per post konden versturen als kerstcadeau. Zo begon Lovi met de verkoop van houten figuren als een soort 3D-puzzels die je zelf in elkaar zet. Lijm komt er sinds dat ene prototype niet meer aan te pas: je schuift de onderdelen aan de hand van de gebruiksaanwijzing in elkaar.

Sindsdien worden de houten figuren van Lovi gemaakt in een klein fabriekje in Jääli, 10 kilometer ten noorden van Oulu. Daar vindt het hele proces plaats, van design en productie tot en met marketing en verkoop. Lekkere korte lijntjes dus! Maar de producten gaan de hele wereld over: maar liefst 90% gaat naar het buitenland. Er is duidelijk behoefte aan opvallend, duurzaam geproduceerd Fins design in de wereld.

Lovi Factory Shop in Oulu

Wat voor figuren zijn er?

Voor Anne Paso en haar man Mikko is wonen in Noord-Finland belangrijk. Midden in de natuur hebben ze de rust en de ruimte om na te denken over waar ze mee bezig zijn. In de natuur krijgen ze altijd weer inspiratie en energie. Daarom speelt de natuur een belangrijke rol in veel ontwerpen.

Lovi maakt onder andere:

  • dierenfiguren zoals rendieren, katten, honden, vogels, muizen, egels, uilen, konijnen, varkens, hanen, pinguïns, schildpadden, dolfijnen, zeepaardjes, ijsberen, libelles en kwallen
  • bomen in verschillende vormen, maten en kleuren
  • kerstversieringen zoals kerstballen, kerstelven, kerstbomen, kerstengelen en kerststerren
  • maar ook items voor feestdagen zoals Valentijnsdag, Moederdag en Pasen
  • bekende figuren zoals Nijntje en de Moomins
  • en als je net als ik je Lovi-figuur zelf wilt verven, verkoopt Lovi daar ook waterverf voor

Heb je nou zelf een enorm leuk idee voor een nieuw Lovi-figuur? Dan kun je altijd contact opnemen en een verzoek indienen. Wie weet wordt jouw idee wel in productie genomen.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Lovi en duurzaamheid

Duurzaamheid is vanaf het allereerste begin heel belangrijk geweest voor Lovi. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het hout dat voor de figuren wordt gebruikt. Voor alle gebruikte berkenbomen worden nieuwe bomen geplant. Daarnaast plant Lovi ook nog bomen op andere plekken in de wereld, waar het een stuk slechter gaat met de bossen dan in Finland. Het streven is om elk jaar bij te dragen aan het planten van 50.000 bomen. Dit gebeurt via Eden Reforestation Projects.

Verder zijn de verpakkingen van Lovi plasticvrij (ze worden gemaakt van in Finland geproduceerd karton) en worden de gekleurde Lovi-producten met de hand geverfd met gifvrije verf op waterbasis. Er wordt in de fabriek zoveel mogelijk aan recycling gedaan en er wordt er altijd kritisch gekeken naar rest- en afvalproducten en energieverbruik (sowieso duurzame energie uit de Noordse landen en liefst zo min mogelijk natuurlijk). Maar duurzaamheid is niet alleen belangrijk bij de productie en verzending. Ook het idee dat je heel lang plezier moet hebben van je aankoop staat voorop. Een Lovi-ontwerp is geen wegwerpvoorwerp.

Lovi-workshop in Oulu

Genoeg gepraat – tijd om aan de slag te gaan! Aangezien het nogal lang geleden was dat ik met waterverf had gewerkt, kreeg ik nog even een opfriscursus kleuren mengen.

Lovi Factory Shop in Oulu

Daarna lieten we de platte plankjes nog even in hun mal zitten: we gingen ze eerst aan weerszijden verven. Deze werkwijze zorgt voor een verrassingseffect, want ik had op dat moment nog geen idee welk plankje waar zou komen in de vogel die het uiteindelijk zou worden.

Wat fijn dat waterverf zo snel droogt! Al gauw waren de houten onderdelen aan beide kanten geverfd en kon ik beginnen met het in elkaar zetten. Ondanks de handleiding die in elke verpakking zit, duurde het wel even voordat ik snapte hoe mijn vogeltje in elkaar paste. Maar opeens stond hij daar dan! Wat ontzettend leuk om een ontwerp van Lovi zo je eigen unieke draai te kunnen geven.

vogel van Lovi

Kerstversiering van Lovi

Door de workshop was ik nog enthousiaster geworden over de ontwerpen van Lovi. Na afloop kon ik het dan ook niet laten om nog wat andere figuren te kopen. Ik ging voor een kerstthema, met als extra voordeel dat ik de ontwerpen dan na de feestdagen weer uit elkaar zou kunnen halen en ze plat zou kunnen bewaren. Praktisch!

Eenmaal weer thuis kon ik toch niet wachten tot Kerstmis. Ik zette het rendier, de kerstboom en de ster die ik had gekocht samen met mijn dochter in elkaar. Zij was er veel handiger in dan ik. Het was gezellig om dit samen te doen – een nieuwe kersttraditie is geboren hier thuis, denk ik zo.

lovi zelf in elkaar zetten

Café Hanna

Ik sloot mijn bezoek aan de Lovi Factory Shop af in Café Hanna met – je bent in Finland of niet – een kop koffie en een pulla (koffiebroodje).

Maar hoe zat het nou met dat spook? Nou, het schijnt dus dat er ooit een naaister met de naam Hanna in Oulu woonde. Na een liefdesdrama met een tragische dood als gevolg, spookte ze eerst rond in het theater. Toen dat gesloopt werd, verhuisde ze naar het stationsgebouw. En Hanna heeft een eigenaardigheid: ze kan niet tegen slordigheid. Zo is het wel eens voorgekomen dat iemand bij het opruimen wat gehaast was en een paar mandjes met wol op de verkeerde plek zette. De volgende ochtend waren de mandjes van hun plek getrokken – een manier van Hanna om duidelijk te maken dat alles wel op de goede plek moet staan.

Of het waar is, weet ik niet, maar de vriendelijke medewerkers van de Taito Shop in Oulu lijken er heilig in te geloven. Mocht je naar Oulu toe gaan, ga dan zeker zelf een kijkje nemen of je Hanna kunt spotten.

Waar koop je Lovi in Nederland?

Ga je niet naar Oulu, maar ben je wel (net als ik) verliefd geworden op hun ontwerpen? Je kunt de houten figuren van Lovi bestellen via de webshop van Lovi, maar ook bij de Nederlandse Scandi-webshop Blikfang.

En vind je het in elkaar zetten – net als ik – toch een beetje ingewikkeld? Geen nood, op de website van Lovi staan instructievideo’s voor het in elkaar zetten. van de houten kunstwerkjes. Veel plezier!

Ik werd uitgenodigd om op bezoek te gaan bij Lovi voor Scandinavisch Leven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.