light my fire mealkit

Light My Fire uit Zweden: van Spork tot Swedish FireSteel

Misschien weet je al lang wat een Spork is en neem je bij het kamperen standaard een FireSteel en TinderStick mee. Ik kende de FireSteel toevallig van ons bushcraft-avontuur in het Vechtdal, maar verder tastte ik in het duister bij deze producten van Light My Fire – tot ik ze mocht uitproberen tijdens mijn outdoor-reis naar de Stockholm-archipel.

Vrolijke kleurtjes

Eén ding wist ik meteen toen ik de MealKits in vrolijke kleurtjes voor het eerst zag: hier gaat om gevochten worden thuis – bij wijze van spreken dan. In die felgekleurde doosjes met grappige vormen willen mijn kinderen hun tussendoortje wel mee naar school nemen. Kunnen ze meteen showen met de Spork – een lepel en vork (spoon + fork) en soms ook nog een mes in één. Maar eerst ging ik de MealKit zelf uitproberen, tijdens een maaltijd rond het kampvuur op het strand van Alö in de Stockholm-archipel.

Light my fire MealKit

Daar kwam ik erachter dat die grappige, kleurrijke bakjes en bekers vol met slimmigheidjes zitten:

 • deksel en bodem zijn beide te gebruiken als bord
 • de driehoekvorm is makkelijk uit te lepelen: je hebt geen mes nodig om het eten op je Spork te schuiven
 • de Spork zet je in de houder als je hem niet nodig hebt
 • in de lege MealKit passen 2 kleine bakjes en een opvouwbare koffiebeker (de Pack-up-Cup)
 • om de MealKit zit een band waaronder je je Spork kunt bewaren
 • aan de MealKit zit een lus waarmee je hem kunt ophangen aan je rugzak
 • een driehoekige snijplank/zeef past onder in de MealKit
 • het materiaal gaat lang mee en maakt wegwerborden en -bestek overbodig

Toch is het vooral de Spork waarmee Light My Fire hoge ogen scoort. Bij de introductie van de MealKit in 2005 stal de Spork meteen de show. Mensen waren er dol op en inmiddels is hij er in vier maten, twintig kleuren, een speciale linkshandige versie en zelfs in onverslijtbaar titanium. In Zweden is de Spork zelfs uitgeroepen tot toegepaste kunst.

Bekijk hier meer producten van Light My Fire

Terug in de tijd

Het was toen 10 jaar geleden dat de oprichter van Light My Fire, Michael Odqvist, een wedstrijd barbecue aansteken had verloren van zijn buurvrouw. Met haar mysterieuze MayaSticks uit Guatemala had ze haar barbecue in no-time brandend. Michael besloot zelf voor een jaar af te reizen naar Guatemala om het geheim te ontrafelen. Wat hij aantrof, bleek een ideaal product te zijn: het was 100% natuurlijk en gemaakt van afvalmateriaal (de overgebleven stronken van gekapte naaldbomen). Die bevatten wel 80% hars, waardoor het hout heel goed brandt.

Verdacht

Michael zette in Zweden een verkoopteam aan het werk en omdat de Kerst eraan zat te komen, hadden veel mensen wel oren naar de MayaSticks. De orders stroomden binnen, maar het bleek lastiger dan gedacht om containers met als inhoud “MayaSticks” uit Zuid-Amerika naar Zweden te vervoeren. De douane vond het maar verdacht en hield ze vast, zodat de leveringen niet voor Kerst konden worden uitgevoerd. Een flinke tegenslag. Klanten die een bestelling hadden geplaatst en niets hadden ontvangen, zouden dezelfde naam niet nog eens hun vertrouwen schenken. De marketing moest helemaal opnieuw beginnen en het product moest nog beter worden.

De ‘missing link’

De omslag kwam toen de MayaStick, inmiddels onder de naam TinderStick, werd gekoppeld aan de Swedish FireSteel. Het leggen van die link was het begin Light My Fire. De Swedish FireSteel is een magnesiumaansteker die door de Zweedse defensie is ontwikkeld om ook bij wind en nattigheid vuur te kunnen maken. Door een metalen plaatje in een hoek van dertig graden hard en langzaam over een metalen staafje te wrijven, ontstaat een vonk van 2980 graden. Combineer die warmte met zuurstof en goed brandbaar materiaal zoals wat houtkrullen van de Tinderstick en je hebt altijd en overal snel een vuurtje.

Het vergde enige oefening om te voorkomen dat het fijne zand ons beginnende vuurtje verstikte, maar uiteindelijk lukte het ook ons om op het strand van Alö een mooi vuur aan te steken. “Come on baby, light my fire. Try to set the night on fire…”

FireSteel van Light My Fire

Kleine en grote avonturen

Behalve de TinderStick en de Spork heeft Light My Fire nog meer handigheidjes in petto voor avonturen in het wild of in de achtertuin, zoals:

 • een grote (ook opvouwbare) Pack-up-Bottle met maatverdeling
 • de Swedish FireKnife: een mes met in het handvat een FireSteel
 • Grandpa’s FireFork: een stuk ijzerdraad waarmee je elke tak omtovert tot spies om marshmallows en hotdogs aan te roosteren
Light My Fire bij Nordic Adventure Trails
Light My Fire bij Nordic Adventure Trails

Die gaan we zeker proberen tijdens onze volgende kampeertrip, maar voorlopig komt mijn voorspelling uit: het kleurige keukengerei is ook thuis erg gewild. De kleine Sporks blijken ideaal om toetjes mee te eten en de bakjes doen het ook prima op school en achter mijn pc. Ik berg ze dus maar niet op bij de kampeerspullen op zolder – ze zijn gewoon te leuk om maandenlang niet te gebruiken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Eén reactie

 1. Wat een leuke producten hè? Ik heb zelf ook een spork, maar die heb ik nog niet vaak gebruikt. Te weinig outdoortripjes 🙁
  Die stick om vuur mee te maken heb ik wel vaker gebruikt, werkt goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.