scandivik kota

Van lavvu tot Finse kota: Scandivik weet er alles van

Ik kende Hanneke Joosen al via social media voordat ik ooit in Finland was geweest. Met haar bedrijf Uw Finse Kota bracht ze toen al een klein stukje van het Finse buitenleven naar Nederland, in de vorm van Finse kota’s. Nu ik zelf zo gek ben geworden op Finland, vond ik het hoog tijd om eens wat meer te weten te komen over lavvu’s en kota’s. En wie kon me daar nou beter iets over vertellen dan Hanneke?

Het begon met een reis naar Lapland

Voor Hanneke begon het allemaal met een mooie reis naar Fins Lapland. In Finland worden kota’s vaak gebruikt om, bijvoorbeeld na een huskysledetocht of een zoektocht naar het noorderlicht, weer lekker warm te worden. De kota’s zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met de Noord-Europese lifestye: het buitenleven, de saunacultuur, de voorliefde voor kampvuurtjes en grillen…  Daar wilde Hanneke iets mee gaan doen. Maar dan wel in Nederland! Dat was het begin van Uw Finse Kota.

In de loop der jaren legde Hanneke steeds meer contacten met bedrijven die Scandinavische kwaliteit leveren. Zo kwam ze steeds meer Scandinavische outdoorproducten tegen die ze wel naar Nederland zou willen halen, zoals barrels en blokhutten. En zo werd Scandivik Buitenleven geboren.

scandivik finse kota
Foto met dank aan Scandivik

Van lavvu tot kota

Finse kota’s bleven wel een belangrijk onderdeel uitmaken van de expertise van Scandivik Buitenleven. Vandaar dus dat ik, toen ik iets meer wilde weten over de Finse kota, meteen aan Hanneke dacht. Op de website van Scandivik vertelt ze dat de kota teruggaat op de lavvu, die je kunt zien als de tipi van de Sami. Zij gebruikten lavvu’s van stokken en rendierhuiden als onderkomen dat ze konden meenemen tijdens het rondtrekken. Midden in de tent was plek voor een vuurplaats, met daarboven een rookgat. Iets ruimere lavvu’s, die een iets andere vorm hadden en behalve met huiden ook met turf of hout werden bedekt, werden goathi genoemd. Daar kun je met een beetje fantasie al het woord kota in herkennen. Dat zijn dus die houten grillhutten met een puntdak waar je in Finland heerlijk warm kunt worden bij het vuur. Heel hyggelig!

scandivik finse kota
Foto met dank aan Scandivik

Om de geschiedenis van de Finse kota nog beter in beeld te brengen, liet Hanneke me dit filmpje zien. Ik vind het toch zo mooi gemaakt!

Net anders: Zweeds lusthus

Een van de andere producten die Scandivik nu ook aanbiedt, het lusthus, doet in de verte nog wel wat denken aan een kota – maar dan chiquer: met openslaande deuren bijvoorbeeld. De vorm is nog steeds rond, maar we zouden dit in Nederland eerder een tuinhuisje of paviljoen noemen.

scandivik lusthus
Foto met dank aan Scandivik

Tiny houses en barrels

Scandivik is ook meegegaan in de Tiny House Movement die op dit moment zo in opkomst is. Het tiny house dat Scandivik op de website heeft staan, is eigenlijk een smallhouse: iets groter en niet bedoeld om te verplaatsen.

scandivik tiny house
Foto met dank aan Scandivik

Daarnaast heeft Scandivik nu ook barrels: grote vaten die bedoeld zijn om in te slapen of om een sauna in te huisvesten. Je hebt ze misschien wel eens op campings zien staan.

scandivik barrel
Foto met dank aan Scandivik

Meer weten? Kom kijken!

Zou jij ook wel zo’n Finse kota in de tuin willen hebben? Neem dan zeker even contact op met Hanneke. Ze kan een bezoek aan een van de showmodellen voor je regelen en alles vertellen over de mogelijkheden. Je kunt zo’n Finse kota bijvoorbeeld zelf bouwen, maar ook laten bouwen.

Geitencamping Costa Kabrita in het Brabantse Huijbergen is een van de plekken in Nederland waar van die mooie Finse kota’s staan. Ze hebben de toepasselijke namen Rauha (rust) en Nauti (geniet). Ze hebben een glazen dakpaneel om naar de sterrenhemel te kijken en dankzij de robuuste houten wanden is het binnen zowel in de zomer als in de winter heel aangenaam. Extra fijn is dat je in de omgeving ook nog eens heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Als je nu meteen een beetje Scandinavische sfeer wilt proeven, kan ik je een bezoekje aan de blog van Scandivik aanraden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.