ikea stopt met plastic

IKEA stopt in 2028 met plastic verpakkingsmateriaal

IKEA gaat vanaf 2028 helemaal stoppen met het gebruik van plastic in consumentenverpakkingen. De beëindiging van het gebruik van plastic wordt de komende jaren in fases doorgevoerd. Daarbij begint IKEA met alle nieuwe producten die de Zweedse woonwinkel vanaf 2025 verkoopt. Vanaf 2028 zijn alle consumentenverpakkingen dan volledig plasticvrij.

Klimaatpositief in 2030

Deze stap past binnen de ambitie van IKEA om in 2030 klimaatpositief en circulair te zijn. In het kader hiervan zet IKEA zich in om plasticgebruik en vervuiling tegen te gaan. IKEA wil de hele woonbranche motiveren om oplossingen te bedenken op het gebied van hernieuwbaar en gerecycled verpakkingsmateriaal.

Nu al minder plastic

Productverpakkingen vormen een belangrijk onderdeel van het bedrijfsmodel van IKEA. Ze zijn cruciaal om de producten betaalbaar, duurzaam en veilig te kunnen aanbieden. Om plasticafval en vervuiling tegen te gaan heeft het bedrijf, dat van oudsher bekendstaat om de platte verpakkingen van karton, het plasticgebruik in verpakkingen al sterk beperkt. Momenteel bestaat slechts tien procent van al het verpakkingsmateriaal dat IKEA jaarlijks gebruikt uit plastic.

ikea stopt met plastic
Foto: IKEA via Coebergh

IKEA zet de overgang naar het gebruik van alleen hernieuwbare of gerecyclede materialen de komende jaren stevig door. Hierbij ligt de focus op het gebruik van papier.

Innovatieve oplossingen

Jaarlijks besteedt IKEA meer dan één miljard euro aan ongeveer 920.000 ton verpakkingsmateriaal. Dat is nogal wat! Het beëindigen van plasticgebruik op deze schaal vraagt om innovatieve oplossingen en samenwerking tussen productontwikkelingsteams en leveranciers van IKEA overal ter wereld.

Inventiviteit maakt deel uit van het IKEA-erfgoed en verpakkingen zijn daarop geen uitzondering. Het verwijderen van plastic verpakkingen zal de komende jaren ongetwijfeld een uitdagende opgave zijn. Met deze beweging hopen we innovatie op het gebied van verpakkingen te stimuleren en een positieve impact te hebben op de complete branche.

Maja Kjellberg, Packaging Development Leader bij IKEA Of Sweden

In verband met kwaliteits- en veiligheidsnormen is het mogelijk dat binnen het voedselassortiment van IKEA nog wel verpakkingen plastic blijven bestaan. Dat zal dan bioplastic of gerecycled plastic zijn.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.