IKEA Osynlig geurkaarsen

Nieuw bij IKEA: geurkaarsen OSYNLIG ontwikkeld door BYREDO

Sfeer in je huis zit hem niet alleen in meubels en interieuraccessoires. Een fijne geur speelt ook een belangrijke rol. Daarom vind je vanaf november een nieuwe geurkaarsen-collectie bij IKEA onder de mooie naam OSYNLIG. En omdat geur iets heel persoonlijks is, heb je ook nog eens volop keuze.

Wat betekent OSYNLIG?

Het woord osynlig betekent onzichtbaar in het Zweeds. Heel toepasselijk dus, want geur zie je niet. Waarschijnlijk komt het daardoor dat we meestal niet in eerste instantie denken aan geur als we met ons interieur bezig zijn. Een nieuw meubelstuk of een andere kleur op de muur zie je meteen. Maar ook onzichtbare factoren spelen een belangrijker rol bij de sfeer in je huis.

Het oog wil ook wat

Maar helemaal onzichtbaar zijn de nieuwe geurkaarsen van IKEA natuurlijk niet. Omdat het oog ook wat wil, zitten ze in mooie, keramieken potjes in verschillende maten. Er zijn potjes met één lont van 7 of 10 cemtimeter, of van 9 centimeter hoog met vier lonten erin. Elk potje heeft een glazuurlaag in twee kleuren, die de ingrediënten van de geurkaars symboliseren. Het driehoekvormige teken op de potjes staat voor de gelaagdheid van geur: eerst herken je één geur en pas later kun je verschillen onderscheiden. Nadat de kaarsen zijn opgebrand, kun je de potjes nog gebruiken om kleine dingen in op te bergen of gewoon als accessoire in je interieur.

IKEA Osynlig geurkaarsen
Foto: IKEA

En dan de geur

En dan natuurlijk de geur van deze limited collectie van dertien geurkaarsen. Want daar gaat het uiteindelijk om. De dertien verschillende geuren van OSYNLIG zijn ontwikkeld om verschillende emoties op te roepen, van nostalgie tot toekomstdromen. Ze zijn opgedeeld in drie categorieën: fris, bloemig en houtig.

Dit zijn de geuren:

 • Basilicum & munt (in een oranje-groen potje)
 • Theebladeren & verbena (in een wit-blauw potje)
 • Vijg & cypres (in een lila-blauw potje)
 • Cassis & fresia (in een paars-turquoise potje)
 • Granaatappel & amber (in een wit-bruin potje)
 • Perzikbloesem & bamboe (in een beige-wit potje)
 • Katoen & appelbloesem (in een groen-bruin potje)
 • Sering & amber (in een lichtgroen potje)
 • Roos & framboos (in een roze-blauw potje)
 • Zweedse berk & jeneverbes (in een bruin-beige potje
 • Sandelhout & vanille (in een zwart-bruin potje)
 • Hout & kruiden (in een donkergroen potje)
 • Tabak & honing (in een zwart-blauw potje)

Ontwikkeld door BYREDO

Met deze geurkaarsen laat IKEA een breed publiek kennismaken met high-end ‘onzichtbaar design’. Ze zijn namelijk ontwikkeld in samenwerking met Ben Gorham. Hij richtte in 2016 het Zweedse parfum- en modehuis BYREDO op, dat je misschien wel kent van de cosmetica met simpele, rauwe ingrediënten en sprekende, minimalistische verpakkingen.

De creaties van Ben Gorham zijn nauw verbonden met herinneringen en emoties . Het eerste parfum dat hij maakte, baseerde hij op de herinnering aan de geur van zijn vader. Gorham is ervan overtuigd dat de geur van je huis grotendeels bepaalt hoe je je daar voelt.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Onderzoek door IKEA

Dat geur belangrijk is voor het thuisgevoel, wordt bevestigd door uitgebreid onderzoek dat in opdracht van IKEA werd uitgevoerd in de aanloop naar deze nieuwe collectie. Ons humeur en onze gevoelens blijken sterk beïnvloed te worden door geuren. Het deel van de hersenen waarmee we geuren waarnemen is dan ook nauw verweven met ons emotionele systeem. Zo komt het dus dat geuren herinneringen kunnen oproepen aan plekken waar je bent geweest of mensen die je hebt ontmoet. Op dezelfde manier is het gevoel je thuis te voelen ook verbonden aan bepaalde geuren: die van ons eigen huis en de huizen van onze dierbaren.

Welke geur past bij jouw huis?

Nu ben ik wel benieuwd of wij het hier thuis eens kunnen worden over welke geur het beste bij ons huis past. Basilicum en munt vind ik allebei altijd al heerlijke geuren, maar ook de houtige geuren spreken me wel aan. Dat komt misschien ook wel door de tijd van het jaar. Ik kan me zo voorstellen dat je in koudere seizoenen misschien eerder kiest voor houtig, en in de lente en de zomer eerder voor fris en bloemig.

Welke geur zou jij als eerste willen proberen?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.