IKEA kunst

IKEA Art Event collectie: functionele kunst voor in huis

Nieuw bij IKEA: de IKEA Art Event-collectie 2021. Het is dé laagdrempelige manier om kunst in huis te halen: betaalbaar en ook nog functioneel. Want als de grens tussen kunst en functioneel design vervaagt, gebeuren er mooie dingen! Het Zweedse woonwarenhuis werkte voor deze editie van IKEA Art Event samen met Daniel Arsham, Gelchop, Humans since 1982, Sabine Marcelis en Stefan Marx. De collectie bestaat uit tien items en is vanaf april verkrijgbaar in alle winkels van IKEA.

Over IKEA Art Event

Sinds 2015 maakt IKEA eens in de zoveel tijd Art Event-collecties. Dat gebeurt in samenwerking met kunstenaars van over de hele wereld. Het doel is elke keer hetzelfde: kunst ‘democratiseren’ en toegankelijk en betaalbaar maken voor iedereen. Ook met deze zesde editie van de Art Event-collectie wil IKEA kunst bij zoveel mogelijk mensen thuisbrengen.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Vervagende grenzen

Voor deze editie staat vervagen van de grens tussen kunst en functioneel design centraal. Het idee dat kunst iets is voor de elite, terwijl design meer deel uitmaakt van de onderdeel is van de massacultuur, is achterhaald. Kunst is al lang niet meer alleen iets waar je van een afstandje naar kijkt in een museum. Steeds meer kunstenaars werken ook als designer en maken gebruiksobjecten. Andersom maken steeds meer designers ook kunstobjecten. Met de Art Event-collectie 2021 laat IKEA zien dat kunst en design heel goed samengaan. Sterker nog: juist dan ontstaat de magie.

5 kunstenaars, 10 objecten

IKEA werkte ook voor deze collectie samen met kunstenaars met verschillende achtergronden en uit verschillende delen van de wereld:

  • Humans since 1982 (Stockholm)
  • Sabine Marcelis (Rotterdam)
  • Stefan Marx (Berlijn)
  • Daniel Arsham (New York)
  • Gelchop (Tokyo)

De collectie bestaat uit tien meubelstukken die een eerbetoon zijn aan creativiteit in het dagelijks leven en die onze kijk op alledaagse voorwerpen uitdagen:

  • De bijdrage van Humans since 1982 bestaat uit muurdecoraties
  • Sabine Marcelis ontwierp lichtobjecten voor aan de muur
  • Stefan Marx bedacht een vaas en een kleed
  • Daniel Arsham maakte een klok
  • Gelchop kwam met een zaklamp en een tafellamp
IKEA kunst
Foto: IKEA via Coebergh PR & Communicatie

Over smaak en kunst valt natuurlijk niet te twisten. Dat is juist het mooie eraan! Persoonlijk vind ik de vaas erg mooi, de lampen typisch IKEA en de muurdecoraties met drones als opgeprikte insecten erg interessant.

Zit er iets bij dat jij in huis zou willen halen?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.