Tundra servies van Iittala

Iittala herintroduceert Tundra-glaswerk van Oiva Toikka

Ben jij fan van het Tundra-servies van het Finse designmerk Iittala? Dan heb ik goed nieuws voor je, want Iittala herintroduceert dit nostalgische glaswerk van Oiva Toikka dit jaar in de doorlopende Iittala-collectie. Het heldere Tundra-glaswerk werd ontworpen in 1970 en wordt nu dus weer in productie genomen in de Iittala-glasfabriek in Finland. Er komen vier nieuwe items: twee glazen, een bord en een kom.

Van tweedehands naar nieuw

In de afgelopen 140 jaar heeft Iittala een uitgebreid archief opgebouwd van ontwerpen die een weerspiegeling vormen van de geschiedenis en ontwikkeling van het Finse glasdesign. De glasreeks Tundra van Oiva Toikka werd maar kort geproduceerd in de Nuutajärvi-glasfabriek: in 1970 en 1971. Sindsdien is dit Tundra-servies heel populair op de tweedehandsmarkt. Goed nieuws dus dat Iittala het weer gaat maken en een plek geeft in de doorlopende Iittala-collectie. En het is extra mooi omdat dit ontwerp een van de persoonlijke favorieten van Oiva Toikka was. Het was altijd al zijn wens dat het weer in productie genomen zou worden.

Geïnspireerd door het noordelijk halfrond

Oiva Toikka is een van de legendarische ontwerpers achter vele Iittala-collecties, zoals Kastehelmi, Frutta en het iconische Birds by Toikka. Toikka’s ontwerpen zijn stuk voor stuk creatief en vrolijk en vieren de persoonlijke vrijheid en eigenheid. De grootste inspiratiebron voor Toikka’s ontwerpen was de natuur – en dat geldt ook voor het Tundra-servies. Dat is namelijk geïnspireerd door het noordelijk halfrond. Het delicate patroon van het glas is afgeleid van de arctische natuur.

Tundra servies van Iittala
Foto: Iittala via UPR

Aan het begin van zijn carrière bracht Toikka enkele jaren door in Lapland. Die jaren hebben zijn ontwerpen sterk beïnvloed. Het patroon van Tundra is (de naam zegt het al) gebaseerd op de uitgestrekte, vlakke en boomloze toendra in Lapland en andere delen van het noordelijk halfrond. In het patroon van Tundra zijn wel twaalf kleine, gedetailleerde patronen te herkennen waarvoor de mossen, struiken, grassen en korstmossen in Lapland de inspiratie vormden.

Vier nieuwe items

Iittala heeft ervoor gekozen om dit klassieke patroon toe te passen op vier items die passen bij de behoeftes van deze tijd. De herintroductie van de glasserie bestaat uit twee bekers, een bord en een schaal.

  • De Tundra-glazen zijn er in twee maten: 16 cl en 29 cl. Het grotere formaat is ideaal voor sap, water of cocktails. Het kleinere formaat is handig bijvoorbeeld versgeperst sap, of als waterglas bij een tafelschikking met meerdere lagen.
  • Het bord van 154 mm is ideaal voor het ontbijt, een voorgerecht, taart of als koekjesbord bij de koffie of thee.
  • De schaal van 25 cl is perfect voor het ontbijt, een salade als voorgerecht, een dessert of snacks.

Je kunt deze Tundra-designs makkelijk combineren met andere serviezen van Iittala. Zo krijg je een mooie, gelaagde uitstraling.

Over Oiva Toikka

Oiva Toikka (1931-2019) is een van de grote namen van het Finse glasontwerp. Zijn fantasievolle, rijke en gedurfde glaskunst wijkt af van het gangbare Scandinavische design. Toikka’s individuele stijl komt ook duidelijk naar voren in de gebruiksvoorwerpen die hij creëert; die wijken namelijk vaak af van het traditionele en strakke puritanisme van de Finse designesthetiek.

Toikka heeft in zijn vruchtbare carrière, die begon in de jaren vijftig, een indrukwekkende internationale reputatie opgebouwd door samen te werken met bekende ontwerpers en kunstenaars in Finland en daarbuiten. Hij heeft meerdere prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder de Kaj Franck Design Prize en de Prins Eugen-medaille. In 1993 kreeg Toikka van de Finse staat de eretitel van professor in de kunst.

De serie Birds by Toikka combineert de grenzeloze fantasie van de kunstenaar met zijn expertise in de eigenschappen van glas. De unieke en kleurrijke vogels, die allemaal handgemaakt zijn, zijn mateloos populair bij verzamelaars wereldwijd.

Waar is het Tundra-glaswerk van Iittala verkrijgbaar?

De ontwerpen van Iittala zijn onder andere verkrijgbaar bij online woonwinkel Nordic Nest en bij bol.com.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.