Iittala Taika special edition 2022

Iittala viert 15-jarig bestaan van Taika met special edition

Taika is een van de kenmerkendste en populairste collecties van het Finse designmerk Iittala. Het design werd ontworpen door Klaus Haapaniemi en viert in 2022 zijn 15e verjaardag. Op basis van folkloristische en mystieke patronen ontwikkelde Haapaniemi in 2007 onder de naam Taika een magische wereld die mensen over de hele wereld wist te betoveren. Iittala combineerde zijn sprookjesachtige patronen met de gestroomlijnde vormen van items van de hand van Heikki Orvola. Nu, 15 jaar later, heeft Haapaniemi voor een limited edition een nieuw, donker en sfeervol patroon ontworpen – een prachtige manier om het jubileum te vieren en Taika-fans wereldwijd blij te maken.

Een moment in het Hoge Noorden

“Het verhaal achter het patroon is een landschap dat ik als kind zag, met kraanvogels die in een moeras stonden en ronddrijvende lelies. De sprekende kleuren leefden voort in mijn herinneringen.” Zo omschrijft ontwerper en kunstenaar Klaus Haapaniemi de illustratie die hij maakte voor de limited edition van Iittala’s geliefde Taika-serie. Deze speciale editie neemt je mee naar een stil, schemerig moment ergens in het Hoge Noorden. In de illustratie creëren de sierlijke lijnen van de kraanvogels samen met de kleuren en vormen van de natuur om hen heen een kalme, inspirerende sfeer. Dankzij de diepzwarte achtergrondkleur vallen de figuren nog beter op en hebben ze een extra krachtige uitstraling.

De nieuwe illustratie zal te zien zijn op een mok, decoratieve minimokken en multifunctionele opbergdozen. De seizoensartikelen zullen gedurende een beperkte tijd beschikbaar zijn: van augustus 2022 tot augustus 2023.

Iittala Taika special edition 2022
Foto: Iittala via UPR

Taika = magie

Taika is Fins voor magie en de Taika-serie van Klaus Haapaniemi uit 2007 is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de populairste Iittala-collecties wereldwijd. Haapaniemi wilde met Taika een rijke collectie producten creëren met een sterke, Nordic esthetiek, die speelse en mystieke dimensies combineert. De unieke, karakteristieke illustraties vertellen verhalen die de verbeelding aanspreken en nemen je mee naar geheimen uit de ruige Noordse natuur en de Finse folklore. Juist door de rijke stijl van Haapaniemi’s illustraties toe te passen op items met gestroomlijnde en eenvoudige vormen van de hand van de Finse designer Heikki Orvola ontstond een fascinerende en tijdloze collectie.

Taika was meteen na de lancering een succes en heeft sindsdien een toegewijd publiek van verzamelaars. Maar er komen ook steeds weer nieuwe fans bij. In de loop der jaren is de Taika-collectie uitgegroeid van alleen keramiek naar ook glaswerk en textiel en van puur functioneel naar ook decoratief. Zo zijn er de afgelopen jaren ook Taika-handdoeken en -bedlinnen bijgekomen. Door de veelzijdige stukken uit de collectie te combineren, creëer je een rijke tafelsetting. Of combineer ze met andere items van Iittala in één kleur (bijvoorbeeld uit de Teema-reeks) om je tafelsetting interessanter en gelaagder te maken.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Waar is Taika van Iittala te koop?

Je vindt de producten van Iittala uit Finland onder andere bij de online Scandinavische designwinkel Nordic Nest. Tip: schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte van de aanzienlijke kortingen die Nordic Nest regelmatig geeft én krijg je korting op je eerste bestelling.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.