niva glazen van iittala door tapio wirkkala

Iittala zet Niva van Tapio Wirkkala in de spotlight

Leuk nieuws: het Finse merk Iittala gaat vanaf deze lente de komende jaren enkele designschatten uit de afgelopen decennia herlanceren. De geselecteerde archiefstukken belichamen de kenmerkende kwaliteiten van het Finse glasdesign, dus dat belooft veel moois. De reeks herlanceringen begint met de klassieke Niva-glazen die in 1972 werden ontworpen door Tapio Wirkkala. Ze zullen beperkte tijd verkrijgbaar zijn in drie maten.

De rijke geschiedenis van Iittala

Iittala bestaat al meer dan 140 jaar en in die tijd heeft het Finse designmerk een uitgebreid archief van ontwerpen opgebouwd. Samen vertegenwoordigen die stukken de geschiedenis, ontwikkeling en innovaties van het Finse glasdesign. De geschiedenis van Iittala is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis en ontwikkeling van het Finse design. Als je hierin geïnteresseerd bent, is een bezoek aan het Iittala Arabia Design Centre in Helsinki trouwens echt een aanrader.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Niva-glazen in drie maten

Nu begint Iittala dus aan een reeks lanceringen waarbij schatten van het Finse glasdesign uit de afgelopen decennia in de komende jaren opnieuw zullen worden opgenomen in de collectie. Het eerste iconische ontwerp dat in de spotlights wordt gezet, is dat van de Niva-glazen. Deze werden 50 jaar geleden ontworpen door Tapio Wirkkala (1915-1985). Nu komen ze terug in de collectie in de vorm van een waterglas (21 cl), een bierglas (34 cl) en een grog-glas (35 cl). Maar wel slechts voor een beperkte tijd: tot eind 2022.

niva glazen van iittala door tapio wirkkala
Foto: Iittala via UPR

Over Tapio Wirkkala

Tapio Wirkkala was een veelzijdig ontwerper en kunstenaar, wiens werken varieerden van glas- en beeldhouwwerken tot grafische kunst. Wirkkala wordt beschouwd als een van de leidende figuren van de moderne Finse industriële kunst. Een groot deel van zijn carrière werkte hij met glas voor Iittala. In de loop van zijn carrière ontwierp de bijzonder getalenteerde en productieve ontwerper meer dan 400 glazen objecten voor Iittala. Hiermee leverde hij een belangrijke bijdrage aan de opbouw van Iittala’s reputatie en die van het Finse design in het algemeen.

Veel van Wirkkala’s ontwerpen zijn favorieten bij liefhebbers van vintage design en gewilde stukken op de tweedehandsmarkt – en dat geldt ook voor zijn Niva-glazen.

Finse natuur als basis

Wirkkala gebruikte de Finse natuur vaak als inspiratiebron. Ook toen hij internationale bekendheid had verworven met zijn werk, zonderde hij zich het liefste af op afgelegen plekken in de natuur. De woeste en eenvoudige schoonheid van die natuur en de seizoenen in het Hoge Noorden hadden grote invloed op Wirkkala’s esthetiek. Urenlang bestudeerde hij texturen, patronen en vormen, om ze later in zijn ontwerpen te kunnen reproduceren. Veel van zijn inzichtelijke observaties zijn dan ook terug te vinden in de glasontwerpen die hij samen met Iittala heeft gecreëerd.

Ook de Niva-glasreeks uit 1972 vindt zijn oorsprong in de natuur. Niva is namelijk het Finse woord voor een plotselinge stroomversnelling in een rivier. De naam van de serie, de duidelijke lijnen in het ontwerp, het geribbelde oppervlak en de uitstulping in het midden van het glasobject vormen samen een sterk verband met de noordse natuur.

Om de vormen en patronen die hij in de natuur tegenkwam terug te kunnen laten komen in zijn ontwerpen, werkte Wirkkala nauw samen met de ambachtslieden in de glasfabriek van Iittala. Samen met hen was hij altijd op zoek naar de beste technieken om zijn visie te realiseren. Die nauwe samenwerking leidde tot opvallende innovaties, zoals het kenmerkende en voelbare oppervlaktepatroon van Wirkkala’s bekendste creatie Ultima Thule (1968), dat is ontworpen om te lijken op smeltend ijs. De Niva-glazen hebben hetzelfde tactiele oppervlaktepatroon als Ultima Thule.

Meer ontwerpen van Tapio Wirkkala vind je hier bij online designwinkel Nordic Nest. De serie ‘Tapio’, met een druppel in de voet, vind ik ook heel mooi! En ik kijk nu alvast uit naar wat de volgende herlancerng van Iittala zal zijn. Ik vind het een hele mooie manier om (opnieuw) kennis te maken met de grote namen uit de Finse designwereld.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.