Iittala kleuren 2022

Iittala’s kleuren voor 2022: ultramarijn blauw en koper

Voor 2022 heeft Iittala twee ”kleuren van het jaar’ geselecteerd: een koel, glanzend en rijk ultramarijn blauw en een warm, gezellig koper. Allebei vinden ze hun oorsprong in de natuur. Koper is een natuurlijke en aardse tint die rust en kalmte weergeeft. Het energieke ultramarijn blauw is geïnspireerd op de Finse meren en brengt leven in elk interieur. In deze diepe tinten, die iconische Iittala-stukken een compleet nieuwe uitstraling geven, is de expertise van Iittala’s glasfabriek duidelijk zichtbaar.

Tijdloos design sinds 1881

Het wereldberoemde Finse merk Iittala staat al sinds 1881 voor tijdloos design en de ultieme expertise op het gebied van glas als materiaal. Iittala begon ooit als een glasfabriekje in het Finse plaatsje Iittala en verrijkt nu al generaties lang het dagelijkse leven van mensen met praktische voorwerpen. Dankzij experts zoals scheikundigen en kunstenaars beschikt de fabriek over een breed assortiment aan kleuren: van lichte en neutrale tot levendige en diepe tinten.

De objecten van Iittala zijn stuk voor stuk voorbeelden van tijdloos design: onderscheidend, combineerbaar en multifunctioneel. Om nooit weg te gooien, maar van generatie op generatie door te geven. Maar dat wil niet zeggen dat Iittala nooit vernieuwt. Zo geven in 2022 twee nieuwe glaskleuren een nieuwe uitstraling aan bekende ontwerpen: ultramarijn blauw en koper. Ze verbinden je interieur rechtstreeks met de Noord-Europese natuur.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Zuiver blauw

Blauw (in verschillende tinten) is en blijft een geliefde kleur bij woninginrichting. Ultramarijn blauw, een van de kleuren van het jaar van Iittala, is een zuiver blauw dat energie en helderheid uitstraalt. De diepe, stralende kleur doet denken aan de blauwe lucht en de duizenden meren in het Finse landschap. Hij is met zorg uitgekozen uit Iittala’s glaskleurenbibliotheek en de rijke pigmentatie is gecreëerd aan de hand van een speciaal glasrecept in Ittala’s fabriek in Finland. De vorige keer dat Iittala deze kleur gebruikte, was bij een wel heel bijzondere gelegenheid: dat was in 2017, ter ere van de honderdste verjaardag van de Finse onafhankelijkheid.

Dit levendige ultramarijn blauw is dit jaar terug te vinden in designiconen zoals de Aalto- en Ruutu-vazen en in de Kartio-kan en -glazen. De nieuwe ronde Kartio-karaf, die alleen in 2022 verkrijgbaar zal zijn, wordt mondgeblazen in Iittala’s glasfabriek in Finland.

Iittala kleuren 2022
Foto: Iittala via UPR

Warm koper

Koper is een zeer actuele kleur in interieurs. Het is een warme kleur die goed werkt met andere natuurlijke tinten en die naadloos past in de meeste interieurs. Koperkleurig glas weerkaatst licht heel mooi. Ook deze kleur maakt deel uit van Iittala’s kleurenarchief en is populair in diverse series van de Iittala-collectie. In 2022 zal de selectie koperkleurige glasartikelen in de collectie van Iittala dus nog verder worden uitgebreid.

Vier verschillende formaten van de Aalto- en Flora-vaas zullen beschikbaar zijn in deze kleur. Bovendien zijn de vogel, het ei en de kubus van Birds by Toikka nu ook verkrijgbaar in een prachtige koper-witte kleurencombinatie. Crake, de vogel van Birds by Toikka, heeft een schitterend streepeffect in een prachtige koper-witte kleurencombinatie. Het jaarlijkse ei en de jaarlijkse kubus krijgen ook bijpassende koperen en witte strepen.

Iittala kleuren 2022
Foto: Iittala via UPR

Duurzaamheid bij Iittala

Duurzaamheid en verantwoord gebruik van ingrediënten zijn steeds belangrijker, ook bij kleurontwikkeling. Bij het ontwikkelen van glaskleuren worden de criteria voor veilig gebruik van ingrediënten nauwkeurig in het oog gehouden. Dat is belangrijk, zowel voor de veiligheid van de fabriekswerkers als voor het ontwikkelen van glaswerk dat in contact zal komen met voedsel of drank.

Daarnaast werkt Iittala in de hele waardeketen aan het minimaliseren van afval. Voor de glasfabriek betekent dit bijvoorbeeld: bewustzijn van beperkingen bij het produceren van stukken in bepaalde glaskleuren. Aangezien de chemische samenstelling van de glasmassa van kleur tot kleur verschilt, kunnen niet alle objecten in alle kleuren ontworpen worden. Sommige objecten zouden in bepaalde kleuren makkelijk breken tijdens het productieproces of niet kunnen voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen van Iittala. Uiteraard wordt daar rekening mee gehouden.

Ben je een groot fan van Iittala en geïnteresseerd in de geschiedenis en werkwijze van de Finse glasfabriek? Breng dat zeker eens een bezoekje aan het Iittala Arabia Design Centre in Helsinki – hier vind je wat foto’s van mijn bezoek.

De producten van Iittala zijn onder andere verkrijgbaar bij de Scandnavische woonwinkel Nordic Nest.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.