icebug schoenen

Icebug uit Zweden: specialist in antislip-schoenen voor gladde oppervlakken

Ben jij wel eens keihard onderuit gegaan omdat het ’s winters glad was buiten? Of gewoon tijdens een wandeling op een gladde plank, wortel of steen? Dan weet je je daarbij nog verrassend naar kunt blesseren. Zo naar zelfs, dat je je de volgende keer misschien wel drie keer bedenkt als je wilt gaan wandelen of hardlopen op plekken waar het glad kan zijn. Ik wel in ieder geval… Daarom was ik erg enthousiast toen ik laatst kennismaakte met de antislip-schoenen van het merk Icebug uit Zweden. En sommige zijn nog mooi ook…

 antislip-schoenen van Icebug

Niet alleen voor fanatieke sporters

Toen ik voor het eerst van Icebug hoorde, dacht ik dat het vooral een merk was voor fanatieke sporters. Die gebruiken de antislip-schoenen van Icebug om op hoge snelheid te trailrunnen over glad terrein, of om ook in de winter hun hardlooptraining gewoon buiten te blijven doen. Geweldig natuurlijk, maar niet echt iets dat ik nodig heb.

Maar toen ik het hoofdkwartier van Icebug binnen stapte, las ik in de doelstellingen die her en der opgehangen waren dat dit zeker niet de enige doelgroep is. Icebug wil schoenen maken die het voor iedereen makkelijker maken om naar buiten te gaan. Dus ook als je niet zo goed ter been bent en bij gladheid de deur niet meer uit durft. Of als je, zoals ik, eerder een keer hard gevallen bent en daarom geneigd bent het risico te vermijden. Met de juiste schoenen hoef je niet meer zo bang te zijn om te vallen. “Safe grip, free mind” noemt Icebug dat.

Verschillende profielen en spikes

Die safe grip realiseert Icebug met verschillende soorten schoenen: met een plastic profiel of met spikes. Beide soorten schoenen hebben wel iets weg van banden: die met het plastic profiel lijken soms op een tractorband en die met spikes op spijkerbanden. Je kunt ermee lopen op allerlei soorten oppervlakken, van asfalt tot ijs (alleen een houten vloer is niet zo’n goed idee, want dat kan krassen opleveren). Rennen kan ook, maar dat hoeft dus niet.

Het is de bedoeling dat deze schoenen mensen die bang zijn om te vallen zo’n veilig gevoel geven, dat ze weer vaker naar buiten gaan, meer bewegen en daardoor gezonder leven. Een van de medewerkers van Icebug vertelt me dat er elke dag ‘liefdesbrieven’ binnenkomen van mensen die blij zijn dat ze dankzij deze schoenen weer naar buiten kunnen. 

 antislip-schoenen van Icebug

Icebug-schoenen getest

Dit maakte me nieuwsgierig. Ik kon niet wachten om een paar schoenen van de testwand hierboven te plukken en naar buiten te gaan. Het hoofdkwartier van Icebug ligt vlak bij Jonsereds Strömmar: een mooi stukje industrieel erfgoed met daarachter een bos met allerlei soorten terrein, zoals modder, boomwortels, planken en rotsen. Hier kunnen de medewerkers van Icebug hun eigen schoenen en prototypes uitgebreid testen – en dat doen ze dan ook. 

Tijdens de wandeling bleek wel weer dat ik meer een gevoelsmens ben dan de beste persoon voor een objectieve test: ik heb heerlijk gewandeld en onderweg lopen kletsen en genoten van de omgeving. Ik heb dan ook geen wetenschappelijke details voor je over mijn grip. Maar je kunt wel concluderen dat ik op alle soorten ondergronden ontspannen genoeg liep om mijn aandacht op andere dingen te kunnen richten. En ik ben niet gevallen 🙂

 antislip-schoenen van Icebug

Het recept van rubber

Tijdens mijn wandeling droeg ik schoenen met en een rubberen profiel. Bij de ontwikkeling van deze schoenen kwam Icebug er al snel achter dat het bij rubber net zo gaat als bij een pannenkoekenrestaurant: niet de naam, maar het recept erachter is bepalend voor het succes. Dat ‘recept van rubber’ is Icebug dus voortdurend aan het perfectioneren. Dat geldt ook voor de vorm van het profiel: er moet bijvoorbeeld niet te veel modder in vast blijven zitten, zodat alsnog een vlakke zool ontstaat. Bij dit perfectioneren werkt Icebug onder andere samen met Michelin – geen wonder dus dat sommige schoenzolen doen denken aan autobanden.

Niet allemaal even mooi

Eerlijk gezegd vond ik de schoenen van Icebug niet allemaal even mooi. En hoewel de functie natuurlijk het belangrijkst is, wil het oog ook wat. Daarom was ik (met het doel voor ogen waarvoor ik ze zou gebruiken) vooral enthousiast over de wandelschoenen van Icebug die eruitzien als gewone schoenen en laarzen. Deze Grove W Bugrip (met spikes) komt dan ook met stip binnen op mijn verlanglijst. 

 antislip-schoenen van Icebug

Icebug-schoenen kopen vanuit Nederland kan hier

De spikes zijn gemaakt van hetzelfde keiharde materiaal als de ‘studs’ in spijkerbanden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat ze na een tijdje lopen alweer zijn afgesleten. Bovendien gedragen de schoenen zich anders afhankelijk van de ondergrond: als je op asfalt loopt, zakken de spikes in de zool en loop je met het rubber op de grond, maar op ijs grijpen de spikes zich vast in het ijs. De spikes zijn geplaatst op alle plekken die je gebruikt bij de afwikkeling van je voet, zodat je ook overeind blijft als alleen je teen of hiel de grond raakt, of als je zonder erbij na te denken een stapje opzij doet. Een fijn idee als je bij gladheid naar buiten gaat!

Had je al gezien welke andere outdoormerken ik in West-Zweden heb bezocht?

Ik bezocht Icebug op uitnodiging van de Scandinavian Outdoor Group.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.