hinza tas

De Hinza-tas: comeback van een Zweedse tas uit de jaren 50

Een paar weken geleden werd ik gebeld door een vriendin die eigenlijk niks met Scandinavië heeft. Ze weet natuurlijk wel dat ik er vaak over blog en daarom vertelde ze dat ze zo’n leuke Zweedse tas had gekocht, waar ook nog eens een mooi verhaal aan vastzat. Zodra we uitgekletst waren en hadden opgehangen, begon ik te googelen. Al snel vond ik van alles over deze ‘Hinza-tas’. Wat een goede tip!

Tip: kijk als je op zoek bent naar Scandinavische kleding of accessoires zeker even op de website van Afound. Daar vind je altijd hoge kortingen op merken als H&M, H&M Home, & Other Stories, ARKET, Monki, Weekday en COS. Zo bespaar je tot wel 70% op kleding, accessoires en schoenen. Ik heb er al een paar keer heel voordelig mooie Scandinavische kleding op de kop weten te tikken.

Een tas met een geschiedenis

Zoals mijn vriendin me al had verteld, is de ‘Hinza-tas’ een echte klassieker. In de jaren 50 hoorde de tas, die toen werd gemaakt  door de innovatieve plasticproducent Perstorp AB, zo’n beetje tot de standaarduitrusting van elk Zweeds huishouden. Maar toen er supermarkten met gratis plastic tasjes kwamen, verdween de tas uit het straatbeeld.

Tot plastic tasjes de afgelopen jaren in verband met het milieu ‘not done’ of zelfs verboden werden. Toen bleek dat de tas eigenlijk nog prima mee kan, ook in de 21e eeuw. Dat is nou het voordeel van de eenvoud van Scandianavisch design: het is tijdloos!

In 2008 begon Hinza AB de tassen weer te produceren – onder leiding van Karin Bachstätter, de achterkleindochter van de oprichter van Perstorp AB. Hinza is gevestigd in Perstorp in Zuid-Zweden, op de plek waar in 1918 voor het eerst plastic werd gemaakt in Zweden door Skånska Ättiksfabriken, de voorloper van Perstorp AB.

hinza tas

Tas en interieurobject

De tassen van Hinza zijn er in allerlei kleurtjes. Ze hebben een stevige vorm, waardoor ze zelfs gebruikt kunnen worden als plantenpot of tijdschriftenbak. Je zou dus kunnen zeggen dat het niet alleen tassen zijn, maar ook interieurobjecten. Ook als je ze onderweg even neer wilt zetten, is het handig dat de tassen goed rechtop kunnen staan. Als ze leeg zijn, zijn ze zelfs stapelbaar. Het grote model werd dus in de jaren 50 al gemaakt. Nu is er ook een kleiner model, dat in een fietsmandje past.

Het plastic waarvan de tassen zijn gemaakt kan tegen een stootje – en tegen vocht. Is hij vies, dan kun je hem gewoon afspoelen. Dat betekent dat je hem ook op een natte ondergrond kunt zetten zonder dat de inhoud nat wordt. Handig in het zwembad, of aan het strand! Aan de andere kant is de tas niet bestand tegen regen, want de bovenkant is open.

zweedse hinza tas

Duurzaam geproduceerd

Aandacht voor duurzaamheid heeft er dus voor gezorgd dat de tas een enorme comeback maakt. De makers van de tas letten zelf natuurlijk ook op het milieu. Hinza houdt streng toezicht op de gebruikte materialen en de manier waarop de tassen in Zweden worden geproduceerd. Het kantoor van Hinza en de fabriek waar de tassen worden gemaakt staan bij elkaar in de buurt, dus de lijntjes – en de transportafstanden – zijn kort. De duurzame tas is helemaal te recyclen en de groene versie wordt zelfs gemaakt van plantaardig materiaal, namelijk rietsuiker.

Waar is de tas te koop?

Iedereen die me kent, weet dat ik niet bepaald modegevoelig ben en eigenlijk altijd voor praktisch kies. Maar gevoelig voor verhalen ben ik wel en van deze tas, die als het ware uit de dood is opgestaan, werd ik enthousiast. Dat komt natuurlijk ook door de vrolijke foto’s die ik ervan heb gezien. Concrete plannen om naar Zweden te gaan heb ik op dit moment niet, dus ik moest het dichter bij huis zoeken. Ik kwam terecht bij de Nederlandse modezaak Puur Lutz, waar ik de tas gewoon in de webshop kon bestellen.

In de webshop van Puur Lutz kun je alle kleurtjes van de Hinza-tas bekijken – welke zou jij kiezen? Zelf heb ik gekozen voor de kleur ‘mint’ en ik ben heel benieuwd hoe hij zal bevallen…

Waar ik trouwens wel benieuwd naar ben, is of bij de loppis in Zweden nog originele exemplaren van deze tas te vinden zijn. Laat je het me weten als je er één tegenkomt?

Deze post kwam tot stand in samenwerking met Hinza AB in Zweden en Puur Lutz in Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

4 reacties

  1. Ik gebruik de tas, die mijn moeder in de jaren zestig van de vorige eeuw in Zweden kocht, nog steeds. De mint groene tas is dus ruim vijftig jaar oud !
    Prima voor koffie e.d. onderweg. Past precies achter de voorstoel van de auto. Heel blij mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.