Dit zijn de glaskleuren van Iittala voor 2023

Met meer dan duizend geheime kleurrecepten en een bijna oneindig kleurenpalet zou je er bijna keuzestress van krijgen als je bij Iittala werkt. Maar het is gelukt: het Finse designmerk heeft de nieuwe glaskleuren voor 2023 gekozen. Dit jaar spelen ultramarijnblauw, aards koper en warm Sevilla-oranje een hoofdrol in de collectie – een kleurenpalet dat diep geworteld is in de Scandinavische natuur.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Ultramarijnblauw: rijk en energiek

Ultramarijnblauw was in 2022 al een van de kleuren van het jaar en die status wordt nu verlengd. Blauw in al zijn schakeringen is een klassieke kleur in de woninginrichting. Daarnaast is blauw een energieke accentkleur die diep geworteld is in Scandinavisch design. Blauw geeft een subtiel gevoel van luxe, zeker in combinatie met het kostbare pigment ultramarijn.

Het levendige ultramarijnblauw van Iittala is nu te vinden in de mondgeblazen Flora-vaas, de Valkea-theelichthouder en een Kastehelmi-beker, -schaal, -bord en theelichthouder. De rijke tint is ook te zien in de Kartio-kruik en -bekers, Aino Aalto-bekers in twee maten en in de Raami-beker.

Afbeelding: Iittala via UPR

Nostalgisch koper en Sevilla-oranje

Ook koper is opnieuw een van de kleuren van het jaar. Koper is een aardende, intensieve kleur die goed samengaat met andere natuurlijke tinten en die naadloos past in de meeste interieurs. Koperbruin en Sevilla-oranje roepen een gevoel van nostalgie op en worden als voedend ervaren omdat het natuurlijke aardetinten zijn.

De Raami-serveerschaal in koper is handgemaakt en mondgeblazen door de meesterglasblazers van Iittala. In de Raami-beker en -kom reflecteert het warme Sevilla-oranje het licht prachtig.

Vogels van Oiva Toikka

De jaarlijkse Birds by Toikka voor 2023 in nieuwe kleurencombinaties zijn afkomstig uit Toikka’s uitgebreide vogelarchief. Blue Charadrius, de vogel van Birds by Toikka voor 2023, heeft een ultramarijnblauw lichaam met een glanzende bruine streep die de veren van de vogel weerspiegelt. Het genummerde jaarei en het bijpassende jaarblokje zijn geaccentueerd met ultramarijnblauwe details. En Butler is nu ook verkrijgbaar in een nieuwe witte kleureneditie, die prachtig aansluit bij zijn knappe jas en staart.

De iconische collectie glazen vogels van de Finse ontwerppionier Oiva Toikka belichaamt een rijke fusie van glasblaastradities. Het zijn unieke verzamelobjecten die de Scandinavische natuur bij je thuis brengen.

Wulp, in de harmonieuze bruine matte kleur met decoratieve details, is verkrijgbaar in de doorlopende collectie van Iittala. De jaarlijkse glasproducten, die mondgeblazen worden in de glasfabriek van Iittala in Finland, zijn alleen in 2023 verkrijgbaar.

Afbeelding: Iittala via UPR

Nieuw: de Meno-waterfles

Verder lanceert Iittala nog een nieuw lifestyle-product: de Meno-waterfles (500 ml) van de Japanse ontwerpster Nao Tamura. Deze waterfles is gemaakt van licht en duurzaam borosilicaatglas. De dop heeft een designdetail aan de bovenkant en is gemaakt van berken-, eiken- of walnotenhout. De fles gaat makkelijk open en dicht en is dus erg handig voor onderweg.

Traditie duurzaam voortgezet

De glasfabriek van Iittala in Finland is wereldberoemd en staat bekend om de enorme expertise en kennis van glas als materiaal. Al sinds 1881 staat Iittala voor tijdloos design. Items moeten onderscheidend, combineerbaar en multifunctioneel zijn, zodat ze nooit worden weggegooid maar generaties lang meegaan.

De glasbibliotheek van Iittala omvat meer dan 200 verschillende glaskleuren: van lichte en neutrale tinten tot levendige en diepe tinten. Stuk voor stuk zijn ze het resultaat van een nauwe samenwerking tussen allerlei deskundigen, van scheikundigen tot kunstenaars.

In de loop der jaren zijn duurzaamheid en verantwoord gebruik van ingrediënten steeds belangrijker geworden bij kleurontwikkeling. De criteria voor veilig gebruik van ingrediënten worden dan ook nauwlettend in de gaten gehouden. Daarbij kun je denken aan de veiligheid van de werknemers, maar ook aan de eisen die gesteld worden aan glaswerk dat in contact komt met dranken of voedsel. Ook wordt in de hele waardeketen aandacht besteed aan het minimaliseren van afval. In de glasfabriek van Iittala betekent dit bijvoorbeeld accepteren dat er beperkingen zijn bij de productie van bepaalde glaskleuren. Aangezien de chemische samenstelling van glas van kleur tot kleur verschilt, kunnen niet alle artikelen in alle kleuren worden gemaakt. Dit komt doordat sommige artikelen in bepaalde kleuren sneller breken tijdens het productieproces, of niet voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen van Iittala.

Maar Iittala is ook altijd een pionier geweest in de ontwikkeling van nieuwe methoden voor glasproductie en ook nu creëert het Finse designmerk weer innovaties door de bestaande werkwijze te optimaliseren.

De ontwerpen van Iittala zijn onder andere verkrijgbaar bij online woonwinkel Nordic Nest en bij bol.com.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.