gewatteerde jassen van Fjällräven

Gewatteerde jassen van Fjällräven: gemaakt voor de Noord-Zweedse kou

De nieuwe 1974 Expedition Down-collectie van Fjällräven ontstond eigenlijk al 40 jaar geleden, na een ijskoude nacht in de Noord-Zweedse kou. Iedereen die wel eens verkleumd wakker is geworden, kent het gevoel van “Dit nooit meer!” Åke Nordin, de oprichter van Fjällräven, maakte er werk van en de gewatteerde jassen die daar het resultaat van waren, houden je nu nog steeds warm. Ik ben gek op die handige gewatteerde jassen, omdat ze zo lekker warm, licht en compact zijn. Ik wilde dan ook wel eens wat meer weten over deze klassieker onder de gewatteerde jassen.

Winterexpeditie in Noord-Zweden

De Expedition Down Jacket van Fjällräven is een echte klassieker. Hij bestaat namelijk al meer dan 40 jaar. Het idee voor de jas ontstond uit pure noodzaak. Tijdens een winterexpeditie in het ijskoude Noord-Zweden had Åke Nordin de nacht doorgebracht in een met de hand gegraven sneeuwkuil. Het was een ellendige nacht en tegen de ochtend was hij tot op het bot verkleumd.

“Dit nooit meer!” moet Åke gedacht hebben. Direct na de expeditie begon hij met het ontwikkelen van een jas die je echt goed beschermt tegen de kou. Dat werd de originele Expedition Down Jacket, die hij maakte van twee aan elkaar gestikte donsjassen.

De nieuwe Expedition Down Jacket

Die Expedition Down Jacket uit 1974 maakt nog steeds deel uit van het assortiment van Fjällräven. En nu is er de nieuwe 1974 Expedition Down-lijn met verschillende modellen gewatteerde jassen en isolatieniveaus voor verschillende activiteiten en temperaturen. Er is ook een model dat vrij is van dierlijke producten.

Streven naar duurzaamheid

De Expedion Down-jassen zijn nog steeds gebaseerd op het klassieke ontwerp uit 1974, maar dan uitgebreid met moderne functionaliteit. Ook is gelet op duurzaamheid:

  • De jassen zijn makkelijk te repareren.
  • Stoffen en voeringen zijn gemaakt van gerecycled nylon.
  • Het dons is een bijproduct van de voedingsindustrie en draagt dus bij aan vermindering van de afvalberg.
  • Er is ook een model zonder dierlijke producten.

Donsbelofte van Fjällräven

Sinds 2014 handhaaft Fjällräven een ‘donsbelofte’. Het dons dat het Zweedse merk gebruikt, is volledig traceerbaar tot op boerderijniveau. Het is afkomstig van maar één leverancier, die slechts een handvol boerderijen runt. Zo weet Fjällräven precies waar het dons vandaan komt, welke kwaliteit het heeft én (het allerbelangrijkste) dat er niet levend voor geplukt wordt. Deze manier van werken heeft ervoor gezorgd dat Fjällräven de Four Paw’s Cruelty Free Down Challenge-lijst aanvoert.

Expedition Lätt Hoodie

Wil je toch liever helemaal geen dons in je outdoor-kleding? Dan kies je voor de Expedition Lätt Hoodie. Deze past helemaal in de Expedition-lijn, maar bevat geen dons of andere dierlijke producten. Hij is compact opvouwbaar en ideaal voor natte omstandigheden. De jas is gemaakt van een lichte, maar stevige stof en de vezelvrije voering is gemaakt van 100% gerecycled nylon. Je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken als tussenlaag onder een shelljack.

Expedition Pack Down Hoodie

Ook dit model is licht, stevig en compact mee te nemen in de bijbehorende zak. De shell-stof en de voering zijn gemaakt van 100% gerecycled nylon en opgevuld met dons in doorgestikte vlakken. Bij de schouders en de kraag is ter versteviging een synthetische voering (100% gerecycled polyester) aangebracht tegen vocht of druk van bijvoorbeeld een rugzak. Je kunt deze jas makkelijk dragen onder of over een shell-jas. De Expedition Pack Down Hoodie is ideaal voor activiteiten zoals wandelen, skiën of schaatsen, maar ook voor uitstapjes bij koud weer.

Deze eerste twee modellen zijn van het type gewatteerde jas waarvan ik zelf enorm fan ben: lekker warm en makkelijk mee te nemen.

gewatteerde jassen van Fjällräven
Foto: Daniel Blom, Fjällräven, via ImagePR

Expedition Down Lite Jacket

Dit is een lichtgewicht versie van de klassieke Expedition Down Jacket. Hij is licht gewatteerd met dons in doorgestikte vlakken. De schouders zijn ook hier weer verstevigd met een synthetische voering in verband met vocht en de druk van bijvoorbeeld een rugzak. De buitenkant is gemaakt van slijtvast, gerecycled polyamide met pfc-vrije DWR-impregnatie en de capuchon heeft een kenmerkend geel trekkoord met verstelbare lederen lip. De Expedition Down Lite Jacket is perfect voor milde winterklimaten met warmere, vochtige omstandigheden.

Expedition Long Down Parka

Als je echt extreme kou gaat opzoeken, of gewoon een een koukleum bent zoals ik, is dit wel echt een droom van een winterjas. Hij is lekker lang, zodat ook je billen en bovenbenen warm blijven. Hierdoor is hij wel wat minder geschikt voor activiteiten waarbij je je benen vrij moet kunnen bewegen, maar wel ideaal voor bijvoorbeeld een rendierslede- of hondensledetocht, of voor als je zit te wachten tot het noorderlicht aan de hemel verschijnt. De Expedition Long Down Parka is gemaakt van 100% gerecycled nylon. De voering met zowel dons als (gerecycled) synthetisch materiaal voorkomt koude plekken op het lichaam. Het lijkt me echt een heerlijke jas – alsof je elk avontuur kunt aangaan zonder onder je warme dekbed vandaan te komen 🙂

gewatteerde jassen van Fjällräven
Foto: Daniel Blom, Fjällräven, via ImagePR

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.