samenwerking Fjallraven Specialized

Fjällräven voor op de fiets: nieuwe samenwerking met Specialized

Hou je net als ik van Zweden, van wandelen én van fietsen? Dan heb ik een leuk nieuwtje voor je: binnenkort is er ook Fjällräven voor op de fiets. Het Zweedse outdoormerk Fjällräven is namelijk gaan samenwerken met de Californische fietsexperts van Specialized. De twee bedrijven delen een passie voor bewegen in de natuur en goede spullen die dat mogelijk maken. Achteraf gezien dus best een logische stap om te gaan samenwerken. En tegelijkertijd heel bijzonder. Tijdens de wereldwijde lancering van hun samenwerking vertelden Martin Axelhed en Henrik Andersson van Fjällräven en Erik Nohlin van Specialized (niet helemaal toevallig ook van Zweedse afkomst) wat deze samenwerking zo mooi maakt – en welke mooie spullen voor op de fiets we kunnen verwachten. Ik kijk er in ieder geval naar uit!

Logische samenwerking

Zoals ik al zei, is het niet geheel toevallig dat Erik Nohlin van Specialized enthousiast is over de samenwerking met Fjällräven. Via een liveverbinding vertelde hij vanuit California dat hij het de natuur in trekken en de outdoorspullen van Fjällräven als peuter al met de paplepel ingegoten heeft gekregen. Het vertrouwen in het merk zit er dus van jongs af aan al in. Daarnaast past Fjällräven uitstekend bij het doel van Specialized: fietsend de wereld verbeteren (Pedal the Planet Forward).

Fjällräven heeft bij het maken van tijdloos design en duurzame functionaliteit om de natuur mee in te trekken altijd al volop gebruikgemaakt van input van gebruikers en professionals. Ook voor hen was het dus een logische stap om geïnteresseerd te zijn in de input van echte fietsexperts om nog meer mensen te stimuleren om naar buiten te gaan.

Daarnaast steunen beide merken zwaar op de eigen ervaringen en behoeften. Het zijn allemaal liefhebbers van wandelen en/of fietsen en ze weten dus heel goed waar je onderweg tegenaan loopt en wat daarbij zou kunnen helpen.

samenwerking Fjallraven Specialized
© Fjällräven X Specialized

Natuur is goed voor iedereen

Een andere reden voor beide partijen om te willen samenwerken is de overtuiging dat vaker de natuur in gaan goed is voor jezelf als mens én voor de planeet. De auto laten staan en fietsend of lopend de natuur in gaan is niet alleen leuk, maar ook goed voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Daarnaast verminder je je ecologische voetafdruk ermee.

Extra bonus: als je samen met anderen de natuur in trekt, is het ook makkelijker om (weer) echt in contact met elkaar te komen. Wandelend of fietsend kun je urenlang met elkaar te praten – hoe vaak neem je daar de tijd voor in het alledaagse leven? En over tijd gesproken: de natuur in gaan is een mooie manier om even te vertragen ten opzichte van ons toch wel vaak gejaagde dagelijkse leven.

Voor veel mensen is bewegen in de natuur al heel gewoon. Anderen moeten misschien nog even een drempel over geholpen worden. Het zien van fanatieke fietsers in strakke broekjes en shirtjes, of van wandelaars die met flinke passen en een enorme rugzak grote afstanden afleggen helpt daar niet altijd bij. Zo intensief bewegen trekt niet iedereen en is ook niet voor iedereen haalbaar. Maar… Korte wandelingen tellen ook, net als fietstochtjes op een elektrische fiets! Het zijn allemaal net zulke goede manieren om je hoofd leeg te maken en je longen te vullen met frisse lucht.

samenwerking Fjallraven Specialized
© Fjällräven X Specialized

Voor korte en lange ritten

Daarom komen Specialized en Fjällräven niet alleen met functionele spullen voor fanatieke fietsers, maar ook voor dagelijks gebruik van de fiets (bijvoorbeeld om boodschappen te doen) en dagtochtjes. Een uitgebreide collectie dus, met geavanceerde opbergoplossingen voor op de fiets, technische kleding, accessoires en meer.

De kleding is er helemaal op gericht om met een kleine garderobe toch een breed scala aan activiteiten te kunnen ondernemen. Er komen thermische shorts, T-shirts, anoraks, broeken, sokken, flanellen shirts, een jurk en een pak. Je kunt erin wandelen, fietsen én je gewone alledaagse dingen doen, zoals boodschappen of ergens iets eten. Je zou het ‘van zadel tot tafel’ kunnen noemen: je kunt er comfortabel in bewegen, maar ook mee aanschuiven voor een gezellige maaltijd. Function + fashion + comfort dus – eigenlijk zoals Fjällräven ook al doet met veel wandelkleding. In sommige kledingstukken herken je misschien zelfs klassiekers van Fjällräven, maar dan geoptimaliseerd voor op de fiets.

samenwerking Fjallraven Specialized
© Fjällräven X Specialized

Uitwisseling van ideeën en culturen

De samenwerking van Fjällräven en Specialized is geen eenmalige collab, zoals je bij andere merken wel eens ziet. Beide merken zien dit echt als een langdurig iets: er is twee jaar lang naar deze lancering toe gewerkt en het is de bedoeling dat er in de toekomst nog veel meer moois aan komt.

Hoewel de twee bedrijven een belangrijke basis deelden (het graag actief zijn in de natuur, liefst ondersteund door een goede uitrusting) waren er natuurlijk ook wel verschillen. Dat waren cultuurverschillen tussen de Amerikanen en de Zweden, maar ook verschillen in wat de fietsers van Specialized en de wandelaars van Fjällräven belangrijk vonden en voor kennis in huis hadden. En het mooie is: in dit geval leverde dit een situatie op van 1 + 1 = 3. De onderlinge verschillen waren daarbij de brandstof voor innovatieve ideeën.

samenwerking Fjallraven Specialized
© Fjällräven X Specialized

Juist door elkaar aan te vullen en op verschillende manieren naar dingen te kijken tijdens de productontwikkeling, kwamen de twee tot de mooiste ideeën. Het tijdsverschil leverde hier op een grappige manier een bijdrage aan. Als de Zweden ergens een hele dag mee bezig waren geweest in het Exchange Lab en het idee aan het einde van hun werkdag aan de Amerikanen voorlegden, stonden die pas aan het begin van hun werkdag. Ze pakten het dan meteen op en gingen ermee aan de slag terwijl de Zweden sliepen. Wanneer die de volgende ochtend wakker werden, lag er voor hen weer inspiratie klaar om mee verder te gaan. Op die manier is er dus eigenlijk twee jaar lang 24 uur per dag gewerkt aan de nieuwe productreeks van Fjällräven en Specialized.

De fietskleding van Fjällräven en Specialized

“We hebben geen garderobe vol kleding nodig die een enkelvoudig doel dient. In plaats daarvan is alles dat we nodig hebben enkele kledingstukken die multi-inzetbaar zijn.” Dat is het idee achter de collectie fietskleding van Fjällräven en Specialized. Ook heel fijn: veel van de items zijn ook geschikt om zo mee een restaurant binnen te lopen, of op bezoek te gaan bij vrienden of familie.

Mijn favoriet is het flanellen shirt. Dit outdoorshirt is niet alleen perfect voor ritten over onverharde paden, maar ook om de steden die je onderweg passeert te verkennen. Het is gemaakt van zacht stretchflanel met verstevigingen van G-1000 aan de binnenkant van de kraag, manchetten en kleppen van de zakken. Reflecterende details zorgen ervoor dat je goed zichtbaar bent op de weg.

Voorbeelden van andere kledingitems zijn:

 • Field Suit: Het geheime wapen van bikepackers voor avonturen op onverharde paden. Dit eendelige technische fietspak is gemaakt van G-1000 Lite-stretchmateriaal met strategisch geplaatste stretchpanelen voor extra comfort en duurzaamheid. Dankzij de relaxte pasvorm en de verstelbare taille past het makkelijk over andere kleding. En de diverse zakken zijn ideaal om je kleine essentials bij de hand te houden.
 • Thermo Anorak: Als het kouder begint te worden op de fiets of in de tent, dan biedt de Thermo Anorak extra warmte. Dit model bevat synthetische isolatie, is compact opvouwbaar en houdt de warmte vast – zelfs in vochtige omstandigheden. Dankzij de ruimvallende pasvorm past dit item perfect over je favoriete uitrusting en is dan ook superveelzijdig.
 • Thermo Shorts: Compact opvouwbare, lichte geïsoleerde unisex-shorts. Voor lange fietstochten als ondersteuning van de S/F Thermo Anorak.
 • Saddle to Table Dress: Lichte veelzijdige jurk met aansnoerbaar gedeelte aan de zijkant voor het aanpassen van de lengte.
 • Adventure Vest: licht, compact opvouwbaar vest met versterkte, windafstotende bovenzijde.
 • Rider’s Wind Jacket: Licht en compact opvouwbaar windjack met functionele zakken.
 • Rider’s Hybrid Trousers: een veelzijdige, comfortabele broek van G-1000 Lite Eco Stretch.
 • Rider’s Hybrid Shorts: veelzijdige, comfortabele shorts van G-1000 Lite Eco Stretch.

En dit zijn de bagage-oplossingen van Fjällräven en Specialized:

 • Handlebar Bag: Handig toegankelijke stuurtas voor alledaagse ritten door de stad en gravelavonturen.
 • Toptube Bag: Eenvoudig toegankelijke bovenbuistas voor belangrijke fietsspullen.
 • Snack Bag: Eenvoudig toegankelijke stuurhouder voor een fles of snacks.
 • Handlebar Frame: Dit stuurframe is gemaakt van lichtgewicht aluminium en stelt een bikepacker in staat om uitrusting aan de voorkant van de fiets te bevestigen voor gemakkelijke, snelle toegang tot omvangrijke items zoals slaapzakken en gevoerde jassen – zonder dat een zwaar rek nodig is. Perfecte match is de S/F Handlebar Bag.
 • Seatbag Drybag (10L, 16L of 20L): waterdichte drybag met oprolbare afsluiting. Perfect voor bikepacking-tochten.
 • Frame Bag (S, M of L): eenvoudig toegankelijke frametas voor het bewaren van belangrijke fietsspullen.
 • Seatbag Harness: Flexibele houder voor bickepacking-spullen. Perfect voor avontuurlijke ritten.

CaliSwede

De manier waarop de twee elkaar hebben gevonden, heeft zelfs symbolisch vorm gekregen als een nieuw land: CaliSwede. In CaliSwede zijn hikers en bikers niet langer twee gescheiden groepen, maar trekken ze samen de natuur in. Terwijl ze dat doen, leren ze elkaar kennen en waarderen en werken ze aan een schonere planeet. Kortom: hoe meer mensen ontdekken hoe fijn het is om in de natuur te zijn, hoe mooier de wereld erop wordt.

samenwerking Fjallraven Specialized
© Fjällräven X Specialized

Vind jouw eigen ‘Great Nearby’

‘Welcome to The Great Nearby’ is de slogan die Fjällräven en Specialized hebben gekozen voor de lancering van hun samenwerking. Ze spelen daarbij met de uitdrukking ‘The Great Otutdoors’. Het idee daarachter is dat natuur vaak ook dichtbij te vinden is. Backpacken kan niet alleen na jarenlang sparen en maandenlang plannen ergens aan de andere kant van de wereld: het kan ook op een vrije middag ergens bij jou in de buurt. Soms kun je er zelfs vanuit huis naartoe lopen, andere keren stap je eerst op de fiets om een mooie plek op te zoeken en die dan wandelend verder te verkennen. Of je neemt de trein en laat het station je beginpunt zijn. Daartoe willen Specialized en Fjällräven iedereen inspireren met hun nieuwe productreeks.

samenwerking Fjallraven Specialized
© Fjällräven X Specialized

Wil je op de hoogte blijven van de fietsspullen van Fjällräven en Specialized? Dan kun je je hier aanmelden voor de nieuwsbrief om niets te missen.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.