liberty serie

Even slikken bij het zien van de Deense serie Liberty

Er komt een nieuwe Deense miniserie aan: Liberty. De serie, waarin we bekende gezichten terugzien zoals Sofie Gråbøl uit The Killing, Carsten Bjørnlund uit The Legacy en Magnus Krepper uit Millennium, speelt zich af in Afrika en na het zien van de eerste aflevering moest ik best even slikken. Heftig!

Deense serie Liberty
Foto met dank aan The Publicity Company

Het verhaal van de serie Liberty

Het begint allemaal als tiener Christian eind jaren 80 met zijn moeder Kirsten Knudsen aankomt in Tanzania, waar zijn vader al is. Meteen worden ze opgenomen in een clubje Deense, Zweedse en Finse ex-pats dat er temidden van een hoop ellende een luxe en losbandige levensstijl op na lijkt te houden.

Deense serie Liberty
Foto Aske Foss met dank aan The Publicity Company

Terwijl zijn vader en moeder ieder op hun eigen manier proberen de plaatselijke bevolking op weg te helpen naar een beter leven, moet Christian zijn eigen weg vinden. Hij zoekt contact met leeftijdsgenoot Marcus, de hem meeneemt naar de stad en naar een plek die Liberty heet.

Maar de cultuurshock is groot en Christian en de andere Scandinaviërs lopen regelmatig tegen een muur van ongeschreven wetten en onwrikbare gebruiken aan. Tegelijkertijd valt op dat de ex-pats wel in Afrika zijn om te helpen, maar dat er toch duidelijk sprake is van ongelijkheid en soms zelfs machtsmisbruik ten opzichte van de plaatselijke bevolking. Ook onderling tonen de Denen, Zweden en Finnen elkaar lang niet altijd het nodige respect…

Boeken van Jakob Ejersbo

De Deense serie Liberty is gebaseerd op de gelijknamige roman van Jakob Ejersbo. Hierin beschrijft hij zijn jeugdervaringen als Deense expat in Afrika. Behalve Liberty schreef Ejersbo hierover ook nog de boeken Exile en Revolution. Samen vormen de boeken die hij over zijn jeugd in Afrika schreef The Africa Trilogy.

Daarmee wordt meteen een vraag beantwoord die de hele tijd door mijn hoofd speelde terwijl ik zat te kijken. Ik ben nog nooit in Afrika geweest – zou het er daar echt zo aan toegaan? Maar als Ejersbo zich baseert op zijn eigen belevenissen in Afrika, zal er in ieder geval wel een kern van waarheid in zitten. Dat maakt des te meer dat ik het best even slikken vind om te zien wat er allemaal gebeurt…

Bekijk de serie Liberty zelf

De Deense serie Liberty bestaat uit vijf afleveringen van ongeveer een uur en is verkrijgbaar op dvd.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Bekijk hier alvast de trailer:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

5 reacties

 1. Ik heb Nordkraft van Ejersbo gelezen en als Liberty in dezelfde trant is dan is het inderdaad heftig. Nordkraft was ook al verfilmd en nu dus Liberty. Helaas is de schrijver te vroeg gestorven.

 2. Normaal staat lumiere voorkwaliteit, Liberty de serie is dat zeker niet, slechts gefimd, rare overgangen, slecht geknipt, niet spannend
  Niet aan te bevelen

   • Hoi, ik snap je wel. Slecht gefilmd schrijf je. Je kan het ook anders zien. De serie geeft aan hoe vreselijk mensen met elkaar omgaan…De filmtechniek geeft dat ook weer, wiebelig, onzeker, filmhuisachtig.
    Voel mee in de situatie, zo is het echt namelijk. Ik geloof dat….hoe erg dat ook is…hoe zou je vinden als het perfect, volgens het boekje, zou zijn gefilmd.?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.