scandinavische series

De 3 seizoenen van de Deense serie The Killing (Forbrydelsen)

Nog zo’n enorme klassieker die ik nog niet heb gezien: de Deense serie The Killing (Forbrydelsen). Dat wil zeggen… Ik ben er ooit aan begonnen. Maar het verdriet van de ouders van het vermiste meisje werd zo treffend in beeld gebracht, dat ik het maar moeilijk kon aanzien. Deze komt binnen zeg! Toch ga ik binnenkort weer proberen verder te kijken.

Het verhaal van de serie The Killing

Het verhaal van deze Deense politieserie uit 2007 draait in het eerste seizoen om de 19-jarige Nanna, die verkracht en vermoord wordt aangetroffen. Inspecteur Sarah Lund (gespeeld door Sofie Gråbøl, gekleed in wollen truien die dankzij deze serie weer helemaal hip werden) staat op het punt om naar Zweden te emigreren om te gaan samenwonen, maar wordt toch op de zaak gezet. Samen met haar collega Jan Meyer (Søren Malling) graaft ze steeds dieper. Hierbij komt het leed van de familie en vrienden van Nanna uitgebreid in beeld, maar er is ook een link met de politiek. Want wat heeft kandidaat-burgemeester van Kopenhagen Troels Hartmann (gespeeld door Lars Mikkelsen) ermee te maken?

Seizoen 2 en 3 van The Killing

In 2009 kwam het tweede seizoen van The Killing uit. Sarah Lund is de constante factor, samen met politiecommissaris Lennart Brix. Verder komen de personages uit seizoen 1 niet terug. Het verhaal draait deze keer om een moord op advocate Anne Dragsholm, waarbij opnieuw een rol is weggelegd voor de politiek en deze keer ook voor het leger. 

In 2012 volgde seizoen 3 met Nikolaj Lie Kaas, waarin de financiële crisis zich aftekent en er verkiezingen op komst zijn in Denemarken. Deze keer is een zeeman het slachtoffer van moord. 

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Amerikaanse versie van de serie

The Killing werd wereldwijd zo’n succes, dat er ook een Amerikaanse remake is gemaakt met in de hoofdrol geen Sarah Lund maar Sarah Linden. 

Ik weet niet hoe jullie erover denken, maar ik kijk in zo’n geval toch liever het Scandinavische origineel. Of zijn er mensen die mij de Amerikaanse versie echt van harte kunnen aanbevelen? Ik hoor graag jullie mening!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.