zwerfafval rapen met de CleanWalk-wandelstok

Tijdens het wandelen zwerfafval rapen – zonder vieze handen!

Ik wandel bijna elke dag en – geïnspireerd door de Zweedse uitvinding plogga – had ik de laatste tijd steeds vaker het idee dat ik onderweg graag zwerfvuil zou willen opruimen. Zo kan ik toch een steentje bijdragen aan een schone natuur – ook al is het maar een heel klein beetje. Alle beetjes helpen immers. Bovendien ben ik liever constructief bezig met opruimen, dan dat ik me alleen maar loop te ergeren aan mensen die hun afval zomaar op de grond gooien. Maar de gedachte om andermans afval met mijn handen aan te moeten raken, hield me tegen – zeker nu met de pandemie. Toch liet de gedachte me niet los en een paar weken geleden kwam ik op social media ineens de oplossing tegen: de CleanWalk-wandelstok.

Wat is plogga?

Plogga was – alweer een paar jaar geleden – een fenomeen dat snel populair werd in Zweden – en later ook in andere landen. De naam is een combinatie van de werkwoorden jogga (joggen) en plocka upp (oprapen). Plogga is dan ook niets meer of minder dan zwerfafval oprapen terwijl je aan het joggen bent – maar tijdens het wandelen kan het natuurlijk ook heel goed. Zo voeg je ook nog wat extra bewegingen voor je bovenlichaam toe aan je workout – al is dat weer wat minder het geval als je er een stok voor gebruikt.

Ik wil geen vieze handen

Het leek mij een uitstekend idee. Maar ik zat dus met die vieze handen. Dat weerhield me toen de pandemie begon alleen nog maar meer. Ik ben me er de afgelopen maanden namelijk van bewust geworden dat ik het heel moeilijk vind om niet aan mijn gezicht te zitten. Even een haar voor mijn gezicht wegstrijken, een kriebeltje aan mijn neus of oog… Ik ga elke keer weer de fout in. Allemaal niet zo heel erg als je handen schoon zijn, maar met vieze handen toch niet zo’n goed idee.

En dus wandelde ik nog steeds zonder zwerfvuil op te rapen, me intussen ergerend aan mensen die de boel zo bevuilen, maar ook een beetje aan mezelf dat ik er niets aan deed. Ik overwoog nog wel om een plastic zak en zo’n grijpstok mee te nemen. Maar ruim een uur wandelen met beide handen vol trok me ook niet aan.

De CleanWalk-wandelstok

Ik zat dan ook meteen rechtop toen ik twee weken geleden tijdens een beetje doelloos scrollen door Instagram iemand zwerfvuil zag opprikken met een wandelstok. Dit was wat voor mij! Dit was een manier van zwerfvuil rapen die ik wel zag zitten.

zwerfafval rapen met de CleanWalk-wandelstok

Een paar dagen later had ik hem in huis. Hij is mooi! De wandelstok is gebaseerd op de traditionele pelgrimstok. Hij is ongeveer 130 cm lang en weegt zo’n 500 gram. Elke wandelstok is uniek en wordt met de hand afgewerkt. Hij is stevig, voelt glad aan en heeft een leren polsband. Onderaan zit een stevige, metalen punt. Die is gekarteld om ervoor te zorgen dat eenmaal opgeprikt afval er niet weer vanaf glijdt. Voor als je op asfalt loopt, zit er ook een rubberen dop bij, die je dan om de metalen punt kunt doen. Maar je kunt ook de berm opzoeken, zodat je zelf op het asfalt loopt, maar je met de stok in de zachte berm prikt.

Wandelen met de CleanWalk-stok

Ik wilde natuurlijk meteen met de wandelstok op pad. Ik had geluk: het was weekend en dan gaan we meestal een nieuwe wandelroute verkennen. Deze keer was dat Rondom Rheeze, een route van zo’n 13 kilometer waarover ik binnenkort nog wat meer zal vertellen. We startten bij recreatieplas De Oldemeijer. Ik had er echt zin in om aan de wandel en aan de schoonmaak te gaan.

zwerfafval rapen met de CleanWalk-wandelstok

Het viel enorm mee met het zwerfafval op deze route. Gelukkig maar – ook al hoopte ik natuurlijk wel iets te kunnen opprikken. Op het eerste stuk van de wandeling kwam ik vooral slap geworden papieren zakdoekjes tegen. Die zijn niet geschikt om op te prikken met de CleanWalk-stok: ze zijn niet stevig genoeg. Ook had iemand die deze route voor ons had gelopen regelmatig een snipper van de wikkel van een rol King-pepermunt op de grond gegooid – het leek Klein Duimpje wel. Wat bezielt die mensen toch?! Deze snippertjes waren helaas te klein om goed te kunnen opprikken.

Prikken maar!

Maar op een stukje waar de route langs een weg liep, had ik meer ‘geluk’. Daar lagen wat blikjes die waarschijnlijk vanuit de auto in de berm waren gegooid. Het ene blikje was al geplet. Het opprikken ging heel makkelijk.

zwerfafval rapen met de CleanWalk-wandelstok

Het tweede blikje moest ik eerst even plat trappen. En zo liep ik verder met twee blikjes op mijn stok. Ze zaten me totaal niet in de weg.

zwerfafval rapen met de CleanWalk-wandelstok

Wel trok ik er wat bekijks mee. “Kijk, als die mevrouw blikjes ziet liggen, neemt ze ze mee!” zegt een moeder tegen haar dochtertje. Een andere voorbijganger roept lachend: “Ik moest even goed kijken, ik dacht: wat heb jij nou voor stok!” Wie weet heb ik ook nog wat mensen op een idee gebracht zo. Hoe meer prikkers, hoe beter.

Er was maar één probleempje: we kwamen maar geen vuilnisbakken tegen. Ik kwam verder ook geen stevig zwerfvuil (blikjes, pakjes, flesjes) meer tegen – wat alleen maar mooi is! Ik liep hierdoor zo’n 10 kilometer met twee blikjes aan mijn stok. Op zich gaf dat niks, maar ik begon me wel af te vragen of het erop uit zou lopen dat ik de stok met blikjes en al mee naar huis zou moeten nemen. Maar toen we terug waren bij het begin van de wandeling, kon ik ze er toch nog af schuiven en in een vuilnisbak deponeren. Ook dat ging heel makkelijk. De onderkant van de wandelstok wordt natuurlijk wel vies door het prikken en het afschuiven aan de afvalbak, dus die kun je beter niet aanraken als je je handen schoon wilt houden.

zwerfafval rapen met de CleanWalk-wandelstok

Vanmiddag ga ik mijn gebruikelijke rondje in de buurt wandelen en ik heb nu alweer zin om de stok mee te nemen.

Hier is de wandelstok verkrijgbaar

De CleanWalk-wandelstok is hier verkrijgbaar. Hij wordt in Nederland gemaakt van duurzaam kastanjehout. De wandelstok kost eur 34,95 en verzending is gratis in Nederland, België en Duitsland. Als je wilt, kun je er je ook nog naam op laten zetten of er een andere tekst in laten graveren. Een logo kan ook. Persoonlijk vind ik dit nou echt iets dat grote bedrijven mooi zouden kunnen inzetten als relatiegeschenk of personeelsattentie. Hoe meer mensen er gaan ‘CleanWalken’, hoe beter!

zwerfafval rapen met de CleanWalk-wandelstok

Ik mocht de CleanWalk-wandelstok testen voor ScandinavischLeven.nl.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.