Aalto collectie van Iittala

Iittala viert Alvar Aalto’s 125ste verjaardag met archiefontwerpen

In 2023 viert Iittala de 125e verjaardag van Alvar Aalto met de lancering van twee nieuwe vazen en een schaal uit de Alvar Aalto-collectie uit 1936. De originele, zelden geziene vormen uit de collectie zijn geschaald naar formaten die ideaal zijn voor verschillende moderne bloemstukken. De geselecteerde kleuren volgen de oorspronkelijke kleuren uit de jaren dertig van de 20e eeuw. Daarnaast herintroduceert Iittala ook glaswerk van Aino en Alvar Aalto. De mondgeblazen glazen worden geïntroduceerd in de kenmerkende glaskleur Rio-bruin (ook uit de jaren 30) en zullen alleen in 2023 verkrijgbaar zijn.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

De Alvar Aalto-collectie

De Finse architect en ontwerper Alvar Aalto ontwierp zijn inmiddels beroemde collectie mondgeblazen glasobjecten in 1936 voor de glasontwerpwedstrijd van Karhula-Iittala. De collectie bestond uit een reeks vazen van verschillende afmetingen en modellen en zou later bekend komen te staan als de Alvar Aalto-collectie.

De serie vazen veroorzaakte een internationale sensatie toen hij werd gepresenteerd op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1937. Vergeleken met de gebruikelijke decoratieve objecten van die tijd waren de eenvoudige maar organische vormen een revolutionair statement. In de decennia die volgden, groeiden de stukken (vooral de vaas) uit tot internationale iconen van Fins design. Iittala’s Alvar Aalto-colllectie staat nog altijd bekend om zijn unieke esthetiek en legde de basis voor tijdloos design.

Aalto collectie van Iittala
Foto: Iittala via UPR

Nieuwe jubileumcollectie

Om de 125ste verjaardag van Aalto te vieren, herintroduceert Iittala in 2023 enkele van de originele vormen en kleuren uit de oorspronkelijke collectie. Daarnaast worden enkele nieuwe, op Aalto geïnspireerde interieurproducten gelanceerd.

Vaas en schaal uit het archief

Voor de uitbreiding van de Alvar Aalto-collectie dook Iittala in het archief, en om precies te zijn in de schetsserie waarmee Aalto in 1936 de ontwerpwedstrijd won. Het resultaat: vazen en een schaal die zijn gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp, met afmetingen die variaties zijn op een andere schaal om aan te sluiten bij onze moderne manier van wonen en bloemschikken.

Aalto’s product nr. 9754, een vaas, wordt nu geïntroduceerd in twee maten:

  • De grote, sculpturale vaas (250 mm) is met de hand gemaakt en met behulp van houten mallen mondgeblazen in de Iittala-glasfabriek in Finland. De houten mal geeft elke vaas een unieke, levendige uitstraling. De geselecteerde kleuren doen de oorspronkelijke collectie eer aan: de vaas is verkrijgbaar in de kleuren Rio-bruin, helder en helder 1937. Deze vaas is perfect voor enkele stelen, takken of een hoog bloemstuk.
  • De kleinere vaas (180 mm) is ideaal voor een enkele tere bloem, wat takjes of een klein boeket. Hij is verkrijgbaar in vijf kleuren: helder, wit, Rio-bruin, rookgrijs en helder 1937. Deze vaas wordt in een metalen mal geblazen in de Iittala-glasfabriek in Finland.

De oorspronkelijke vorm van product nr. 9752, een schaal, wordt nu opnieuw geïntroduceerd in een hoger formaat. De Aalto-schaal (262x50mm) is een tijdloze woondecoratie die verkrijgbaar is in vier kleuren; helder, wit, rookgrijs en helder 1937. Deze multifunctionele schaal is perfect voor het uitstallen of bewaren van kleine huishoudelijke artikelen of het serveren van fruit of chocolade. Hij kan ook worden gebruikt voor het planten van cactussen.

De grote vaas wordt geproduceerd in een beperkte oplage van 2023 stuks per kleur. De kleinere vaas en de schaal zijn verkrijgbaar in de doorlopende collectie van Iittala.

Aalto collectie van Iittala
Foto: Iittala via UPR
Aalto collectie van Iittala
Foto: Iittala via UPR

Aalto-glas van Aino & Alvar Aalto

Naast de Aalto-vazen en de schaal introduceert Iittala ook nog mondgeblazen glazen die zijn ontworpen door Alvar en Aino Aalto.

In 1933 werd Alvar Aalto door de glasfabriek Riihimäki uitgenodigd om deel te nemen aan een glasontwerpwedstrijd. Ondanks het feit dat alleen Alvar was uitgenodigd, deed zijn vrouw Aino, die ook architect was, samen met hem mee aan de wedstrijd. Ze wonnen de tweede prijs in de serie huishoudelijk glaswerk met de serie “244”, die het eenvoudige, functionele ontwerp heeft dat kenmerkend is voor Aino Aalto.

Nu worden drie praktische formaten (12 cl, 20 cl, 28 cl) van de glazen geïntroduceerd in een typische glaskleur uit de jaren 1930: Rio-bruin. Ze zijn perfect voor verschillende dranken en cocktails. De glazen van Alvar en Aino zijn alleen in 2023 verkrijgbaar.

Op Aalto geïnspireerde woonaccessoires

Iittala introduceert ook enkele nieuwe, op Aalto geïnspireerde woonaccessoires, waaronder multiplex dienbladen, een poster en een notitieboekje.

De multiplex dienbladen zijn er in twee maten: 300×220 mm en 500×365 mm. Ze zijn gemaakt van glad eiken multiplex en hebben een tussenschot in de vorm van Aalto’s iconische golf, waardoor ze veilig en stabiel te dragen zijn. De dienbladen zijn perfect voor de keuken, om alledaagse voorwerpen mooi te organiseren of om wijnglazen mee te nemen naar het balkon.

De poster (A4) en het zachte notitieboek (A5) van gerecycled papier zijn geïnspireerd door de landschappen en schetsen van Alvar Aalto.

Over Alvar Aalto

Alvar Aalto (1898-1976) is een erkend meester in moderne architectuur en design. Aalto werd geboren in het Finse Kuortane en begon kort nadat hij in 1921 zijn architectendiploma aan de Helsinki Polytechnic had behaald zijn stempel op de designwereld te drukken. Tijdens zijn opmerkelijke carrière ontwierp Aalto grote openbare instellingen zoals concertzalen, musea, universiteiten, bibliotheken en particuliere woningen over de hele wereld. Aalto’s meubel- en huishoudelijke ontwerpen vloeiden organisch voort uit zijn architectonische werk.

Aalto’s unieke esthetiek droeg bij aan de definitie van Fins design en aan de introductie ervan bij een wereldwijd publiek. Kenmerken van Aalto zijn een harmonieuze relatie met de natuur, de combinatie van functionalisme en schoonheid, een opmerkelijke aandacht voor details en een ingenieus gebruik van materialen. Aalto’s ontwerpen werden al in 1937 internationaal tentoongesteld, onder andere in The Museum of Modern Art in New York. Toen Aalto in 1930 zijn Savoy-vaas in première liet gaan op de wereldtentoonstelling van New York, was het dynamische, golvende ontwerp meteen een sensatie. De legendarische vaas is een van de beroemdste glasobjecten ter wereld en blijft een tijdloos object voor Iittala.

Over Aino Aalto

In 1924 trouwde Alvar Aalto met collega-architecte Aino Marsio. Hiermee ontstond een levenslang partnerschap dat een indrukwekkende internationale design-erfenis voortbracht.

Aino Aalto (geboren Aino Mandelin-Marsio) was een pionier van het Finse design. Ze werd geboren in Helsinki en behaalde in 1920 haar architectendiploma aan de Helsinki Polytechnic. In 1924 trad Aino in dienst bij het bureau van de beroemde Finse architect Alvar Aalto, met wie ze nog hetzelfde jaar trouwde. Het paar werkte tot aan Aino’s dood nauw samen aan verschillende projecten die een belangrijke stempel hebben gedrukt op het wereldwijde design.

Maar Aino staat ook onafhankelijk van haar man bekend om haar eigen individuele bijdragen die het moderne Finse design internationaal bekend hebben gemaakt. Ze ontwierp onder andere gebouwen, interieurs, meubels en textiel. In 1936 won ze met haar architectuurtentoonstellingen voor Artek op de Triënnale van Milaan de Grand Prix. In diezelfde wedstrijd won Aino ook de gouden medaille voor haar Aalto-glazen, die geïnspireerd waren op de cirkels die ontstaan als je steentjes in het water gooit. Tachtig jaar later is het veelzijdige, stapelbare Aino Aalto-glaswerk nog steeds een tijdloze klassieker voor Iittala.

De ontwerpen van Iittala zijn onder andere verkrijgbaar bij online woonwinkel Nordic Nest en bij bol.com.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.