Hoera: 10 jaar MARIA ÅKERBERG in Nederland!

Het is nu ongeveer anderhalf jaar geleden dat ik kennismaakte met de producten van het Zweedse verzorgingsmerk MARIA ÅKERBERG. Zoals ik hier toen al schreef, was ik daar meteen enthousiast over. En dat terwijl ik eigenlijk mijn hele leven maar heel weinig verzorgingsproducten heb gebruikt, omdat ik ze bijna altijd te sterk vond ruiken of niet prettig vond aanvoelen op mijn (supergevoelige) huid. Nu, anderhalf jaar later, gebruik ik de producten van MARIA ÅKERBERG nog steeds dagelijks. Ik vond het dan ook heel erg leuk dat ik vorige week aanwezig mocht zijn bij het 10-jarig jubileum van MARIA ÅKERBERG in Nederland. Zo kwam ik meteen nóg meer te weten over dit mooie merk.

Maria Kroezen-Åkersten

Het terechte middelpunt van dit feestje was Maria Kroezen-Åkersten – degene die de producten van MARIA ÅKERBERG 10 jaar geleden naar Nederland haalde. Zij is ook degene die mij liet kennismaken met dit merk. De eerste keer dat ik haar sprak, hingen we meteen een uur aan de telefoon. Maria kan eindeloos vertellen over het belang van pure verzorgingsproducten. Ik was het roerend eens met wat ze zei én leerde weer van alles bij. Onze huid is namelijk ons grootste orgaan en wat we erop smeren, komt op de een of andere manier ook in de rest van ons lichaam terecht, bijvoorbeeld in onze lever of ons bloed. Het is dus verstandig om even na te denken over wat je precies op je huid smeert.

Dat deed Maria Kroezen ook al jaren – zowel voor zichzelf persoonlijk, als voor haar beroep. In 2014 had ze al 14 jaar een schoonheidssalon. Maar ze was nog op zoek naar natuurlijke producten om daar te gebruiken. Een achternicht uit Zweden bracht de producten van MARIA ÅKERBERG onder haar aandacht en ze besloot een berichtje naar die andere Maria te sturen. Ze kreeg te horen dat MARIA ÅKERBERG wel heel hoge eisen stelt aan iedereen die ermee wil werken. Maar ze werd goedgekeurd en er volgde een eerste bestelling. Dat alle informatie alleen nog in het Zweeds was, was voor de van oorsprong Zweedse Maria gelukkig geen probleem. Ze vond de producten heerlijk en écht anders dan wat ze tot nu toe in handen had gehad. De geuren alleen al…

Ook Maria’s klanten waren enthousiast en al snel wilden ze de producten ook kopen om thuis te kunnen gebruiken. Dus Maria bestelde nog maar wat meer en ging aan de slag met het vertalen van productinformatie online en in folders. Het was een vliegende start en al in 2015 kreeg Maria haar eerste reseller. Van 1-op-1 behandelingen van klanten ging ze opeens naar het coachen van resellers. Ook het contact met haar bestaande klanten veranderde: ze praatte nu veel meer over de ingrediënten en de werking van de producten.

En zo ging de ontwikkeling door:

  • In 2018 stond Maria Kroezen voor het eerst op een vakbeurs en groeide ze van 8 naar 13 salons
  • In 2019 vond de eerste meet & greet plaats
  • In 2020 werd ze verantwoordelijk voor alle cursussen en coaching van MARIA ÅKERBERG in Nederland

Het werd allemaal wel wat veel zo en in Zweden zagen ze ook wel dat de producten van MARIA ÅKERBERG aansloegen in Nederland. Daarom gingen ze daar ook aan de slag met het verzorgen van Nederlandse informatie. Ook kwam er een inlogomgeving voor resellers, wat Maria Kroezen een hoop werk scheelde.

  • Sinds 2021 heeft MARIA ÅKERBERG een Nederlandstalige klantenservice, die rust op de schouders van de Eveline Garrelfs, een Nederlandse die trouwde met een Zweed en toevallig in Frillesås kwam te wonen
  • Sinds 2022 staat MARIA ÅKERBERG ook op de grote beautybeurs in Utrecht
  • In 2023 vond de eerste Nederlandse studiereis naar Zweden plaats – wat lijkt me dat leuk, om eens een kijkje te nemen op de plek waar de producten gemaakt worden
  • Anno 2024 zijn er meer dan 80 wederverkopers in Nederland (en ook enkele in België)

Wat een enorme prestatie van Maria Kroezen, die dit allemaal in gang zette met een berichtje aan MARIA ÅKERBERG, maar toch vooral door zich jarenlang met hart en ziel in te zetten voor dit bedrijf!

Van links naar rechts Mikael en Maria Åkerberg, Maria Kroezen-Åkersten en Eveline Garrelfs

Maria en Mikael Åkerberg

Om deze enorme prestatie van Maria Kroezen te vieren, waren Maria Åkerberg en haar man Mikael vanuit Zweden naar Nederland gekomen. Behalve Maria feliciteren vertelden ze ook wat meer over de geschiedenis van het merk dat ze hebben opgezet en dat in Zweden zelfs een groter marktaandeel heeft dan grote internationale merken. Die aantrekkingskracht zit hem vooral in het feit dat MARIA ÅKERBERG alleen natuurlijke mineralen en puur plantaardige ingrediënten gebruikt. Veel andere merken zeggen ook wel dingen als ‘met natuurlijke ingrediënten’, maar als je goed gaat kijken, is dat vaak maar een klein deel. Bovendien worden er vaak chemicaliën gebruikt voor de houdbaarheid. Dat doet Maria Åkerberg niet. Inmiddels heeft ze een heel uitgebreid assortiment verzorgingsproducten, die in 27 landen worden verkocht in spa’s en salons en in Zweden ook bij 5-sterrenhotels (waar ze zowel op de kamers beschikbaar zijn als worden verkocht bij receptie).

Het begon allemaal toen Maria Åkerberg, nu CEO en hoofd productontwikkeling, niet de natuurzuivere verzorgingsproducten kon vinden die ze zelf graag zou gebruiken. Dat is in 2025 alweer 30 jaar geleden. Nu zijn er allerlei keurmerken om aan te geven hoe duurzaam, natuurlijk of biologisch producten en ingrediënten zijn, maar dat was toen nog niet. Maria ging boerderijen langs op zoek naar ingrediënten van hoge kwaliteit. De boeren waren verbaasd: waar de meeste inkopers van cosmeticaproducten vooral grondstoffen wilden die spierwit en geurloos waren, ging het Maria puur om de kwaliteit ervan, bijvoorbeeld om de antioxidanten en vitaminen die erin zaten. Als dat in orde is, mag een crème best een geurtje of kleurtje hebben. Veel van de leveranciers die Maria in die tijd vond, leveren nu nog steeds aan haar.

Maria’s man Mikael zat in die begintijd nog in het leger, maar sprong al gauw bij op technisch gebied. Zijn vader had namelijk een fabriek en hij wist wel het een en ander van het vullen van flessen en potjes en het bijhouden van een voorraad. Zo liep hij overdag op kistjes rond, en zat hij ’s avonds thuis mascara te maken…

Duurzame productie

Nu is Mikael de drijvende kracht achter de duurzaamheid van het merk MARIA ÅKERBERG. Zo gebruiken ze bij de productie in Frillesås al 10 jaar bioplastic. Ze waren zelfs de eerste in Europa die deze flessen gebruikte. Mikael legde uit dat gewoon plastic CO2 toevoegt aan atmosfeer, omdat het gemaakt wordt van aardolie die uit de grond wordt gehaald. Die CO2 draagt weer bij aan het broeikaseffect. Maar bioplastic is gemaakt van (bijvoorbeeld) suikerriet. En dat maakt het grote verschil. Je kunt de flesjes van bioplastic gewoon recyclen zoals ander plastic. Het wordt dan opnieuw gebruikt en uiteindelijk verbrand, waarbij CO2 vrijkomt. Maar bij het groeien neemt suikerriet ook weer CO2 op uit de atmosfeer, waardoor een gesloten cirkel ontstaat.

Ook bij de fabriek en het kantoor van Mara Åkerberg in het Zweedse Frillesås wordt gestreefd naar een gesloten ecosysteem dat de omgeving niet of in ieder geval zo min mogelijk belast. Het gebouw zelf is een ‘miljöbyggnad’ (milieugebouw) van het allerhoogste niveau.

Voor het verhitten van de producten wordt zoveel mogelijk energie van de zonnepanelen op het dak gebruikt. Warm water dat overblijft, wordt gebruikt om mee schoon te maken en om het gebouw (via een warmtepomp) te verwarmen. Wat overblijft, wordt in buizen de grond in gepompt, tot op een diepte waar de temperatuur ongeveer 4 graden is. Daar geeft het water warmte af aan de grond. Die houdt warmte heel lang vast, wat er in de winter voor zorgt dat de verwarming nét iets minder hard hoeft te draaien. En het water komt weer koel naar boven.

Wat dit systeem bijzonder maakt, is dat de verduurzaming van de productie en het gebouw aan elkaar gekoppeld zijn. Meestal wordt namelijk alleen apart gekeken hoe het gebouw duurzaam kan worden gemaakt, en hoe de productie kan worden verduurzaamd.

Nieuwe producten

Tot slot had Maria Åkerberg voor alle aanwezige schoonheidsspecialistes nog wat nieuwe producten meegenomen om onder de aandacht te brengen. Je moet nog even geduld hebben voordat je hem kunt kopen, maar ik kan je wel alvast verklappen dat de conditioner uit de Beautiful-reeks (met kardemom en sinaasappel) echt heerlijk is. (Ik had de mazzel dat ik een fles mee naar huis kreeg, dus dat is genieten nu onder de douche.)

Op naar de 30

Volgend jaar is er dus weer een feestje, want dan bestaat MARIA ÅKERBERG 30 jaar. En als je het 10-jarig jubileum van MARIA ÅKERBERG in Nederland een beetje mee wilt vieren, kun je terecht op de website van Maria Kroezen-Åkersten. Daar komen de nieuwe producten ook allemaal op te staan.

Ik werd uitgenodigd voor dit event van Maria Åkerberg voor Scandinavisch Leven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.