Zweedse serie The Dying Detective (Den döende detektiven)

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Vanaf 29 januari 2021 kun je op myLum kijken naar de Zweedse detective The Dying Detective (Den döende detektiven). Deze is gebaseerd op een boek van Leif G.W. Persson. Rolf Lassgård vertolkt de hoofdrol. Op 19 februari komt de miniserie ook uit op dvd.

Het verhaal van The Dying Detective

In de miniserie The Dying Detective komen we een oude bekende tegen: rechercheur Lars Martin Johansson uit Death of a Pilgrim en The Fourth Man. Hij is inmiddels met pensioen en een beroertje zet zijn leven volledig op zijn kop. Gezonde voeding en veel rust moeten ervoor zorgen dat hij nog niet de pijp uit gaat. Maar zoals we wel vaker zien in misdaadseries kan hij het niet laten om zich toch met politiewerk bezig te blijven houden.

Hij bijt zich vast in de onopgeloste aanranding van en moord op een meisje, dertig jaar geleden. Het is nota bene zijn arts die hem over deze zaak vertelt – misschien niet zo verstandig. Vanuit zijn bed en rolstoel en bijgestaan door zijn voormalige partner bij de politie Jeanette Eriksson (gespeeld door Helena af Sandeberg) rust hij niet tot hij de zaak tot op de bodem heeft onderzocht.

the dying detective
Foto: Peter Cederling/Sveriges Television via Lumiere

De boeken van Leif G.W. Persson

Den döende detektiven is een van de bekendste boeken van misdaadauteur Leif Persson. Eerder werden al de series Death of a Pilgrim en The Fourth Man op basis van zijn boeken gemaakt. Persson schreef de volgende boeken over inspecteur Lars Martin Johansson:

Ook de Zweedse serie The truth will out is gebaseerd op werk van Persson, maar zover ik weet niet op een specifiek boek.

The Dying Detective zelf zien

The Dying Detective is vanaf 29 januari 2021 te zien via myLum. Ik heb er helaas nog geen trailer van kunnen vinden. Kijk hier of deze serie te zien is op Netflix of andere streaming-platforms. Op 19 februari 2021 komt de miniserie ook uit op dvd.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

5 thoughts on “Zweedse serie The Dying Detective (Den döende detektiven)

 1. H. de Graaf says:

  Geachte dame, heer,

  wij vonden de afloop van de serie “The Dying Detective” een beetje raar.
  nus verwachten wij een laatste deel maar die stat nergens vermeld.
  Het laatste beel van de uitzending van 21 december was, dat het “Knechtje”bij de vader van het meisje naar binnen gaat in zijn hotel.
  is dit echt het einde? of volgt er nog meer? deze afloop is een beetje onbevredigend
  wordt deze zaak nu wel of niet opgelost en sterft de inspecteur nu wel of niet?

  hoop van u enig antwoord te mogen omtvangen, voorts willen wij u danken voor de mooiserie’s die u uitzend.
  Met vriendelijke groet,
  Fam. H. de Graaf

   • Dank je wel voor je uitleg Hans! Ik was er zelf nog niet aan toegekomen om de tweede aflevering te kijken, dus ik kon er nog niets over zeggen.

  • Geert says:

   Ik denk dat jullie het niet goed snappen, familie H. de Graaf.

   Alles wat op deze website/blog verschijnt wordt geschreven door Sandra vanuit een passie voor vertellen in het algemeen, en een voorliefde voor Scandinavische reisverhalen en tv-reeksen in het bijzonder.

   Zelf zendt zij helemaal geen series uit, zoals u veronderstelt. Dus kan zij zeker uw verwachting over “een laatste deel” niet inwilligen of beïnvloeden.

   Mvg
   Geert

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *