the fourth man serie

Rolf Lassgård na Death of a pilgrim ook in Zweedse serie The Fourth Man

De Zweedse serie The Fourth Man (Den fjärde mannen) is gebaseerd op een thriller van Leif G.W. Persson. In de hoofdrollen van deze driedelige miniserie zie je onder andere Rolf Lassgård, Helena Af Sandeberg (uit de serie Alex) Helena Bergström (uit de series Springvloed en Missing) en Claes Malmberg.

Het verhaal van The Fourth Man

The Fourth Man is gebaseerd op de waargebeurde gijzeling in de West-Duitse ambassade in Stockholm, Op 24 april 1975 bezetten zes Duitse terroristen van de Rote Armee Fraktion (RAF) die ambassade. Ze noemden zich Kommando Holger Meins, naar RAF-lid Holger Meins die in 1974 in gevangenschap was gestorven tijdens een hongerstaking. Met de gijzeling van dertien medewerkers van de ambassade (onder wie de ambassadeur) wilden ze de vrijlating van gevangen RAF-leden afdwingen.

Omdat Bondskanselier Helmut Schmidt niet op hun eisen wilde ingaan, begonnen de gijzelnemers medewerkers van de ambassade te executeren. Toen de Zweedse politie het gebouw wilde bestormen, dreigden ze het gebouw op te blazen. Uiteindelijk liet een van de gijzelnemers per ongeluk een granaat vallen, waardoor de springstof die in het gebouw was geplaatst tot ontploffing kwam. De Zweedse verslaggever Bo Holmström stond op dat moment bij de ambassade en kon daardoor meteen verslag uitbrengen van de explosies.

In de nasleep van de gijzeling rees het vermoeden dat de gijzelnemers deze aanslag nooit hadden kunnen voorbereiden en uitvoeren zonder hulp vanuit Zweden. Dit is echter nooit bewezen. Welke Zweden zouden aan deze vreselijke gebeurtenis hebben kunnen bijdragen – en waarom?

Nieuw onderzoek in 2014

In de serie The Fourth Man zien we hoe Lars Martin Johansson (Rolf Lassgård) in 2014 wordt benoemd tot het nieuwe hoofd van de Zweedse veiligheidsdienst Säpo. Zijn eerste taak is om naar aanleiding van een tip het onderzoek naar de gijzeling in 1975 te heropenen. Aan dat dossier zijn recentelijk twee namen toegevoegd, waaronder die van een man die in 1989 dood werd aangetroffen in een appartement in het centrum van Stockholm. Rechercheur Evert Bäckström leidde destijds het onderzoek naar de dood van de man, maar heeft nooit een moordenaar kunnen aanwijzen. Ook kon hij geen familieleden of vrienden van de man vinden.

Inmiddels is duidelijk geworden dat er inderdaad vier Zweden hebben meegewerkt aan de gijzeling. Van drie van hen is de identiteit bekend. Twee daarvan zijn onder verdachte omstandigheden gestorven. De identiteit van de vierde man wordt uit alle macht verborgen gehouden tot op het allerhoogste niveau. Wat zit daarachter?

serie The Fourth Man
Foto via The Publicity Company

Opvolger van Death of a Pilgrim

De miniserie The Fourth Man is een opvolger van de miniserie Death of a Pilgrim (En pilgrims död, die waarin jaren na dato wordt geprobeerd om alsnog de moord op Olof Palme op te lossen.

Bekende gezichten uit Death of a Pilgrim die terugkeren in The Fourth man zijn Rolf Lassgård (als Lars Martin Johansson), Helena af Sandeberg (als Jeanette Eriksson), Henrik Norlén (als Jan Lewin), Claes Malmberg (als Evert Bäckström) en Kjell Bergqvist (als Erik Berg). Nieuwe gezichten zijn Helena Bergström (als Staatssecretaris van Defensie Helena Stein) en Ida Engvoll, die je vast wel kent uit bijvoorbeeld The Team, Sebastian Bergman, Beck, Arne Dahl, The Bridge, de Fjällbacka Murders – en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Trilogie van Leif G.W. Persson

De miniserie The Fourth Man is gebaseerd op het tweede boek van de trilogie Välfärdsstatens fall van de Zweedse schrijver Leif G.W. Persson:

De miniserie Death of a pilgrim is gebaseerd op deel 1 en 3 van deze trilogie.

Op basis van een later boek van Leif GW Persson is ook nog een derde miniserie geschreven met Lars Martin Johansson als hoofdpersoon: The Dying Detective.

Bekijk The Fourth Man zelf

De Zweedse serie The Fourth Man werd al in 2014 gemaakt en bestaat uit drie afleveringen van 58 minuten. De serie is verkrijgbaar op dvd.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Bekijk hier alvast de intro:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.