Zweedse serie Box 21: naar het boek van Roslund & Hellström

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Vanaf half augustus is de Zweedse thrillerserie Box 21 te zien bij KRO-NCRV op NPO 3 en NPO Start. Het is geen serie voor watjes: onder andere mensenhandel in Roemenië en zware criminaliteit in de Zweedse onderwereld komen aan de orde. Ik ga hem in ieder geval opnemen!

Het verhaal van Box 21

Het verhaal van deze serie draait om Lidia, een jonge Roemeense serveerster die onder valse voorwendselen naar Zweden wordt gelokt en daar wordt gedwongen tot prostitutie. Ze zet alles op alles om haar vrijheid terug te winnen. Intussen maakt politieagent Ewert Grens in een ander deel van Stockholm jacht op de gevaarlijke crimineel Jochum Lang. In de loop van de serie kruisen deze twee verhaallijnen elkaar en vervagen de grenzen tussen dader en slachtoffer.

Naar het boek van Roslund & Hellström

Box 21 is gebaseerd op de gelijknamige misdaadroman van Anders Roslund en Börge Hellström. Dit schrijversduo schreef meerdere boeken over Ewert Grens. Inmiddels is Hellström overleden, maar Roslund is verdergegaan met het schrijven van boeken over inspecteur Grens.

Börge Hellström, die zelf een crimineel verleden had, richtte later een non-profitorganisatie op die ex-gevangenen helpt bij hun terugkeer in de samenleving. Anders Roslund heeft een achtergrond als misdaadjournalist. Hun boeken zijn dus gebaseerd op een heleboel kennis van de realiteit van de Zweedse misdaadwereld. De vraag wie nu precies dader is en wie slachtoffer speelt steevast een belangrijke rol in hun werken, waarmee ze veel prijzen in de wacht sleepten.

De boeken over Ewert Grens

Tot nu toe zijn er negen boeken over Ewert Grens. Als deze serie een succes is, kunnen er dus nog veel meer seizoenen worden gemaakt. Dit zijn de boeken:

Kijk Box 21 zelf

De serie Box 21 is vanaf 14 augustus te zien op NPO Plus en vanaf 15 augustus wekelijks op NPO 3 en NPO Start.

Bekijk hier alvast de teaser van Box 21: