serie Box 21

Zweedse serie Box 21: naar het boek van Roslund & Hellström

De Zweedse thrillerserie Box 21 is geen serie voor watjes: onder andere mensenhandel in Roemenië en zware criminaliteit in de Zweedse onderwereld komen aan de orde. De serie is gemaakt door dezelfde producers als Acquitted, Modus en Dicte.

Het verhaal van Box 21

Het verhaal van deze serie draait om Lidia, een jonge Roemeense serveerster die door haar vriend naar Zweden wordt gelokt, waar hij haar een beter leven belooft. Eenmaal in Zweden gaat ze echter niet zoals beloofd werken in een restaurant in Stockholm, maar wordt ze gedwongen tot prostitutie. Lidia accepteert haar lot niet en komt in opstand tegen haar onderdrukkers. Ze zet alles op alles om haar vrijheid terug te winnen.

Intussen maakt rechercheur Ewert Grens in een ander deel van Stockholm jacht op mafiabaas Jochum Lang, die hij ook om persoonlijke redenen maar wat graag te grazen wil nemen. Samen met zijn jonge collega Mariana Hermansson probeert hij een complexe wirwar van dodelijke geheimen te ontwarren.

In de loop van de serie kruisen deze twee verhalen over wraak elkaar. De grenzen tussen dader en slachtoffer vervagen daarbij. Uiteindelijk komen beide terecht in een gijzelingssituatie in het mortuarium van het ziekenhuis waar Lidia zwaargewond is terechtgekomen.

serie Box 21
Foto: Benjam Orre via Lumière

Naar het boek van Roslund & Hellström

Box 21 is gebaseerd op de gelijknamige misdaadroman van Anders Roslund en Börge Hellström. Dit schrijversduo schreef meerdere boeken over Ewert Grens. Inmiddels is Hellström overleden, maar Roslund is verdergegaan met het schrijven van boeken over inspecteur Grens.

Börge Hellström, die zelf een crimineel verleden had, richtte later een non-profitorganisatie op die ex-gevangenen helpt bij hun terugkeer in de samenleving. Anders Roslund heeft een achtergrond als misdaadjournalist. Hun boeken zijn dus gebaseerd op een heleboel kennis van de realiteit van de Zweedse misdaadwereld. De vraag wie nu precies dader is en wie slachtoffer speelt steevast een belangrijke rol in hun werken, waarmee ze veel prijzen in de wacht sleepten.

De boeken over Ewert Grens

Tot nu toe zijn er negen boeken over Ewert Grens. Als deze serie een succes is, kunnen er dus nog veel meer seizoenen worden gemaakt. Dit zijn de boeken:

Kijk Box 21 zelf

De serie Box 21 bestaat uit 6 afleveringen van 45 minuten. Hij is verkrijgbaar op dvd.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Bekijk hier alvast de teaser van Box 21:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.