Zweedse film Charter stelt objectiviteit op de proef

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Wat er precies is gebeurd tussen Alice en haar ex-man, dat weten we als kijker niet. De mensen in hun omgeving trouwens ook niet, maar dat weerhoudt ze er niet van om er een mening over te hebben. Als kijker heb je die ook snel klaar aan het begin van de Zweedse film Charter – ik in ieder geval wel. Maar in de loop van de film wordt daar wel twijfel over gezaaid…

Het verhaal van de film Charter

Aan het begin van de film Charter zien we Alice die wordt opgebeld door een van haar twee kinderen. “Ik wil hier niet zijn!” huilt hij. Genoeg om haar te laten afreizen naar haar ex-man, bij wie haar kinderen wonen.

Eenmaal in haar vroegere woonplaats kijken haar vroegere plaatsgenoten haar met de nek aan. Zelfs haar oudste kind lijkt boos op haar en degene die bepaalt wie de voogdij zal krijgen is ook al niet al te vriendelijk.

Voor Alice is het duidelijk: haar ex houdt de kinderen bij haar weg en ze hebben het niet goed bij hem. Ze is daar zelfs zo van overtuigd, dat ze ze in een wanhoopsdaad zonder toestemming meeneemt naar de Canarische Eilanden.

zweedse film charter
Foto met dank aan September Film

Daar komen we druppelsgewijs meer te weten over wat er tussen Alice en haar ex is gebeurd en hoe de kinderen eraan toe zijn. Maar het blijft bij kleine beetjes en als kijker moet je zelf bepalen of Alice’s ex echt zo’n slechterik is, of dat Alice psychische problemen heeft waardoor het inderdaad beter is als de kinderen niet bij haar wonen.

De acteurs

Alice wordt gespeeld door Ane Dahl Torp (o.a. uit Heimebane, The Wave) en haar ex door Sverrir Gudnason (uit Borg/McEnroe). De kinderen worden gespeeld door Troy Lundkvist en Tintin Poggats Serri.

Kijk Charter en oordeel zelf

Met welke ogen bekijk jij Alice en haar wanhoopsdaad? Kijk de film en oordeel zelf. Charter is vanaf 14 mei 2020 online te streamen. Hieronder vind je alvast de trailer.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *