home ground noorse serie

Voetbal en feminisme in de Noorse serie Home Ground (Heimebane)

Er komt nu een Noorse serie aan waar ik wel heel erg naar uitkijk. De serie Home Ground (Heimebane) draait helemaal om voetbal – en over feminisme eigenlijk. Want waarom zou je als vrouw niet in staat zijn om een mannenelftal te coachen?

Het verhaal van Home Ground

We stappen de serie binnen op het trainingsveld van voetbalclub Varg uit Ulsteinvik, waar de sneeuw nog aan het wegsmelten is. De club is net gepromoveerd naar de Noorse eredivisie en er staat veel op het spel. Dan stort de trainer in elkaar… Wat nu?

Iedereen gaat er eigenlijk automatisch vanuit dat speler en assistent-trainer Michael Ellingsen (gespeeld door oud-voetbalinternational John Carew) wel trainer zal worden. Het is meteen duidelijk dat hij een ego heeft waar je moeilijk omheen kunt. Maar we krijgen ook een kijkje in zijn gezinsleven. Hoe cool is het bijvoorbeeld om op je spelcomputer FIFA te spelen met het evenbeeld van je eigen vader?

Noorse serie Home Ground
Afbeelding met dank aan Lumière/The Publicity Company

Maar dan komt damescoach Helena Mikkelsen (gespeeld door Ane Dahl Torp) in beeld. Haar manier van coachen is vooral gebaseerd op motivatie en passie. Dat wordt vaak afgedaan als een ‘damesdingetje’, maar het spreekt Espen Eide van Varg wel aan. Door een gedurfde zet van beiden wordt Helena de eerste vrouwelijke coach van een mannenteam in het Noorse profvoetbal. Met in haar team de speler die dacht dat hij coach zou worden, maar op het laatste moment gepasseerd werd…

Noorse serie Home Ground
Afbeelding met dank aan Lumière/The Publicity Company

Bedreigingen

Het is al vanaf het allereerste begin duidelijk dat Helena als vrouw nogal wat te stellen heeft met seksisme en vooroordelen. Maar ze krijgt het nog moeilijker als de eerste resultaten tegenvallen. Als ze zelfs met de dood wordt bedreigd, gaat het niet meer alleen om haar, maar ook om de veiligheid van haar dochter. Zal ze stand kunnen houden in deze ‘mannenwereld’?

Noorse serie Home Ground
Afbeelding met dank aan Lumière/The Publicity Company

Liefde voor voetbal

Als er iets is dat tijdens deze serie van het beeld spat, dan is het wel de liefde voor voetbal. Het gras, het stadion, het publiek, de sfeer… De liefde hiervoor is altijd en overal aanwezig. Het is de constante, naast de enorme gedrevenheid van Helena. Maar dat niet alleen: het is de drijfveer. Want Helena coacht uit liefde voor voetbal. Dat bewijst ze wel als ze genoegen neemt met een klein salaris, zodat er geld is voor betere spelers.

Bekijk de Noorse serie Home Ground zelf

Het voetbaldrama Home Ground is verkrijgbaar op dvd. Seizoen 1 bestaat uit 10 afleveringen van 50 minuten.

Hieronder zie je de trailer.

Home Ground seizoen 2

Goed nieuws: in augustus 2019 komt het tweede seizoen van Home Ground uit. Hierin raakt voetbalclub Varg zijn geldschieter kwijt met als gevolg een dreigend faillissement. Nieuwe eigenaar Petra Nagelsmidt redt de club, maar speelt Helena en Espen tegen elkaar uit. Intussen komen de mannen steeds meer in opstand tegen de vrouwen die de scepter zwaaien in hun leven, of dan nu beroepsmatig of privé is.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Hier kun je alvast de trailer van seizoen 2 bekijken:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.