Dvd-box met Deense films ‘Something is rotten in the state of Denmark’

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

“Something is rotten in the state of Denmark” is een bekende uitspraak van Marcellus uit Shakespeare’s Hamlet. Ook hedendaagse Deense films en series draaien vaak om rotte appels en misstanden in de samenleving. Aan de andere kant komen de Denen keer op keer uit de bus als de gelukkigste mensen ter wereld en behaalt de Deense filmindustrie het ene na het andere succes. De titel van deze dvd-box met 5 succesvolle Deense films is dan ook een interessante keuze. Nog interessanter is welke films erin zitten.

1. Kollektivet

In de film Kollektivet richten Erik en Anne, die samen een dochtertje hebben, samen met een paar vrienden een commune op. Ze gaan wonen in een prachtige villa en de bewoners vormen een hechte groep. Maar als Erik een relatie begint met een andere vrouw, wordt de saamhorigheid flink op de proef gesteld.

2. Jagten

De film Jagten gaat over kleuterleraar Lucas, die door een 5-jarig meisje wordt beschuldigd van misbruik. Hoewel de beschuldiging vals is, staat zijn leven volledig op zijn kop en keert iedereen zich tegen hem.

Het thema van Jagten doet wel een beetje denken aan de Noorse serie Acquitted, waarin iemand wordt vrijgesproken van moord, maar door veel mensen gehaat blijft.

3. Krigen

In Krigen volgen we de Deense commandant Claus Michael Pedersen tijdens zijn diensttijd in Afghanistan en zijn gezinsleven in Denemarken, waar hij wordt achtervolgd door beslissingen die hij in een oorlogssituatie heeft genomen.

Deze trailer van Krigen doet me erg denken aan de Noorse serie Nobel, waarin we ook iemand volgen tijdens acties in Afghanistan en zijn privéleven in Noorwegen, waar hij nog net zo goed een soldaat is.

4. A royal affair

In dit kostuumdrama wordt de 15-jarige prinses Caroline Mathilde uitgehuwelijkt aan de Deense koning Christian VII. Lijfarts Johann Friedrich Struensee heeft een grote invloed op de geesteszieke koning en maakt daar ook gebruik van – met alle gevolgen van dien.

5. The salvation

Voordat ik deze film ga zien, wil ik eigenlijk eerst de Deense serie 1864 zien, over de dramatische Nederlaag van de Denen tegen de Duitsers. The Salvation speelt in 1871 en laat zien dat sommige Denen na die nederlaag in 1864 naar het Wilde Westen trokken, in de hoop daar een beter leven te kunnen opbouwen.

Interessant? Je kunt deze dvd-box met Deense films hier bestellen.

Something is rotten in the state of Denmark

28 thoughts on “Dvd-box met Deense films ‘Something is rotten in the state of Denmark’

 1. Anna says:

  Mooie films,ik hou erg van de sfeer in dit soort films
  The salvation lijkt me erg indrukwekkend en spreekt mij het meest aan

 2. Hans says:

  Nog niet allemaal gezien (Jagten, schaam schaam nog steeds niet bekeken :-)). maar staan wel op de lijst om nog te bekijken. Leuke actie !!!

 3. Celine Telders says:

  Moeilijke keuze maar ik zou dan voor Krigen gaan. Beetje door Kasper Juul heenkijken 😉 maar daar hebben we vaker last van als je Scandinavische series kijkt met diverse acteurs ha ha.

  • Gefeliciteerd Celine! Ik heb geloot en jouw naam kwam als winnaar uit de bus. Kun je je adres mailen naar info[at]stralendschrijven[punt]nl? Dan zorg ik dat de box naar je toe komt. En alle anderen bedankt voor het meedoen – leuk, zoveel reacties!

   • Hans says:

    Onder de verkeerde discussie geplaatst :-(. Nogmaals gefeliciteerd Celine.

   • Celine Telders says:

    Oh super!! Dank je wel.

 4. Cornelieke says:

  Å! Moeilijk kiezen hoor. Deense films zijn erg fascinerend, net als de taal. Gelukkig kan ik het steeds beter volgen, dat maakt het kijken nog leuker. Denemarken heeft veel goede acteurs, die ondanks dat je ze vaak ziet in andere rollen, toch altijd verrassen. Ik ben nu het meest benieuwd naar Kollektivet, maar heb ook Krigen en The Salvation nog niet gezien. Maar Scandinaviërs maken altijd iets bijzonders van films die over communes gaan. Denk aan Idioterne en Tillsammans, vandaar dat ik nu het meest benieuwd ben naar Kollektivet. En omdat Trine Dyrholm er in speelt natuurlijk.

  • Ik kan ook zo genieten van de taal! In het begin vond ik Deens vreselijk om naar te luisteren, één brei. Nu kan ik er steeds vaker iets uit halen en daardoor vind ik het ook steeds leuker klinken.

 5. Eveline says:

  Mooie box! Kollektivet spreekt me het meeste aan. Lijkt me net zo’n boeiende en ontregelende film als bijv. Festen.

 6. Betty says:

  Prachtige films hrt meest benieuwd naar A Royal affair vanwege de kostuums

 7. Myrthe says:

  De film die me het meeste aanspreekt is A royal affair. Dit omdat ik het decor en de omgeving mooi vind. Ik hou er van om in een film meegezogen te worden in een ander tijdperk. Waarvan je weet dat het bestaan heeft, maar toch moeilijk om het je voor te stellen. Daar helpt zo’n film bij. Ik ben benieuwd naar de onderlinge banden in de film. Ook de andere films lijken me leuk, op mijn nummer twee staat Kollektivet. Ik heb alle films in de box nog niet gezien, dus als ik win dan ga ik samen met mijn moeder de films bekijken. Lekker in de avond op de bank met een kopje thee er bij!

 8. marita says:

  Ik heb acquited met veel plezier gezien en nu benieuwd naar Jagten en de rest van deze mooie box

 9. Nellie says:

  Ik vind Jagten een heel aangrijpende film. Zo zie je maar dat door een valse beschuldiging iemands leven helemaal in de vernieling kan liggen.
  Overigens is bijna alles wat er in de box zit mooi, indrukwekkend en heerlijk om naar te kijken.

 10. Daisy Wubbels says:

  Hoi Sandra, wat een ontzettende leuke winactie! Daar doe ik graag aan mee (vooral ook omdat Scandinavische films en series super goed zijn!) Ik zou gaan voor The Royal Affair, omdat ik dol ben op een goed kostuumdrama… Ik ben benieuwd 🙂

 11. Isolde says:

  A Royal Affair! Iets waar ik echt naar smacht.. Mijn prins op het witte paard!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *