Scandinavisch opvoeden

Scandinavisch opvoeden: de boeken van Hedvig Montgomery

In Scandinavië doen ze dingen vaak net een beetje anders. En dat ‘anders’ spreekt ons hier in Nederland vaak wel aan. Kijk maar eens naar de populariteit van Scandinavisch design, Scandinavische mode of Scandinavische boeken en series. Maar hoe zit het met de Scandinavische manier van opvoeden? In hoeverre is de Scandinavische manier van leven van invloed op hoe kinderen in Scandinavië worden opgevoed? De Noorse Hedvig Montgomery maakte er werk van om Scandinavisch opvoeden uit te leggen aan de rest van de wereld. Ze schreef een reeks boeken over opvoeden in het algemeen en specifieke tips voor kinderen in verschillende leeftijdsgroepen. Ontdek de Scandinavische kunst van het opvoeden met De zeven stappen naar succesvol ouderschap!

Over Hedvig Montgomery

Maar wie is Hedvig Montgomery dan wel dat ze ons iets zou kunnen leren over (Scandinavisch) opvoeden? Nou, ze komt uit Noorwegen, is psycholoog en gezinstherapeut en heeft in die hoedanigheid meer dan 20 jaar ervaring met het werken met kinderen en gezinnen. Haar reeks boeken De zeven stappen naar succesvol ouderschap is dus het resultaat van tientallen jaren aan onderzoek en praktijkervaring. Al haar ervaringen heeft ze omgevormd tot een voor iedereen toegankelijke schat aan informatie en praktische tips. Je zou het kunnen zien als een moderne ‘opvoedbijbel’.

De zeven stappen naar succesvol ouderschap

De hele reeks boeken van Hedvig Montgomery bestaat uit de volgende boeken:

Scandinavisch opvoeden
Afbeelding met dank aan de uitgever

Onze kinderen vallen inmiddels allemaal in de laatste leeftijdsgroep en persoonlijk heb ik het gevoel dat van echt opvoeden steeds minder sprake is. Ze worden toch steeds zelfstandiger en maken hun eigen keuzes. Als ouder voel ik me meer en meer iemand bij wie ze terecht kunnen als ze steun of advies nodig hebben en met wie ze lief en leed kunnen delen.

Maar volgens Montgomery hebben kinderen van deze leeftijd hun ouders juist extra hard nodig. Haar boek belooft hulp bij het leren loslaten en tegelijkertijd zuinig zijn op de band tussen jou en je tiener. Want of je nu een gesloten of juist lichtontvlambare puber in huis hebt, een engel of een rebel, allemaal hebben ze nog steeds een volwassene nodig die er voor ze is. En dat wil ik natuurlijk ook graag zijn voor mijn (puber)kinderen!

Ik ben dus wel benieuwd wat Hedvig Montgomery te zeggen heeft over opvoeden op deze leeftijd – en wat daar dan eventueel nog specifiek Scandinavisch aan is.

De pubertijd (ISBN: 9789400510890) verschijnt op 10 oktober 2020 bij uitgeverij A.W. Bruna. Het boek is ongeveer 232 bladzijden dik en verschijnt ook als luisterboek.

Heb jij de boeken van Hedvig Montgomery over Scandinavisch opvoeden gelezen?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.