rondje oostzee

Virtueel op reis door Scandinavië (en meer) met Rondje Oostzee

Op reis in Noord-Europa – dat wil ik altijd wel. Maar ja, we kunnen nu eenmaal niet altijd op reis zijn. Virtueel op reis, dat kan wél altijd – bijvoorbeeld door een film over je favoriete vakantieland te bekijken, of door een boek te lezen dat je in gedachten daarnaartoe meeneemt. Zo’n boek las ik tijdens onze wintersportvakantie in Zweden, waardoor ik eigenlijk twee vakanties in één beleefde. Rondje Oostzee neemt je namelijk mee op een prachtige reis door onder andere Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland (inclusief Åland). Heb je ook zin om op reis te gaan? Dan vertel ik je graag wat je van dit boek kunt verwachten.

De landen uit Rondje Oostzee

Achteraf gezien was het een perfecte timing: in 2019, het jaar voordat de coronacrisis losbrak, gingen Altwin en zijn vrouw Judith op pad voor een reis van drie maanden rondom de Oostzee. Ze deden de volgende landen aan:

  • Duitsland
  • Litouwen
  • Letland
  • Estland
  • Finland
  • Noorwegen
  • Zweden
  • Åland (een autonome eilandengroep die bij Finland hoort, maar waar Zweeds gesproken wordt)
  • Denemarken
  • Duitsland 
rondje oostzee

Herkenbaar en informatief

Er waren twee dingen die me al na een paar bladzijden duidelijk waren: dit boek is (voor mij) superherkenbaar en ook nog eens heel informatief.

De herkenbaarheid zit hem niet alleen in de plekken die Altwin en Judith bezoeken, maar ook in de interesses, voorkeuren en gewoontes van de twee reizigers. Wel eens van VDM gehoord bijvoorbeeld? Dat is vertrekdagmoeheid en dat gevoel ken ik maar al te goed. Net als de allergie voor massatoerisme en ergens naar binnen gepraat worden trouwens. En het enorme zweten als je bezig bent aan een (in de ogen van de Noren zelf) makkelijke beklimming op een zomerse dag. Waar Altwin en Judith dan wel weer blij van worden? Van kopjes koffie én kopjes van katten – ook weer heel herkenbaar. Van al het interessants dat ze tijdens hun reis tegenkomen. En van elkaar! Ook al kan Altwin af en toe wel erg eigenwijs zijn, terwijl Judith eigenlijk wel een punt heeft – nog een puntje van herkenning 😉

Alles bij elkaar droeg dit gevoel van herkenning eraan bij dat het een beetje leek alsof ik de reis zelf aan het maken was.

Daarnaast staat het boek vol met interessante weetjes. Zo weet ik nu hoe je Klaipėda uitspreekt, dat Mariehamn genoemd is naar de vrouw van tsaar Alexander II en dat landmeters gebruikmaken van drones. Elke keer dat Altwin en Judith een nieuw land binnen rijden met hun betrouwbare Japanner, krijg je als lezer eerst een blok ‘in het kort’ voorgeschoteld met wat basiskennis over onder andere de taal en de geschiedenis vanaf 1900. Bij het verlaten van een land krijgen we nog wat kleurenfoto’s te zien die bij de net gelezen verhalen horen. Maar ook tijdens het verblijf in één land wordt de dagboekvorm van het boek afgewisseld met grijze blokken met achtergrondinformatie en zwarte blokken met info over de muziek.

Spotify-lijst

Naast een passie voor geschiedenis heeft Altwin namelijk ook een duidelijke passie voor muziek. Die ging natuurlijk ook mee op reis. Het boek bevat dan ook een Spotify-afspeellijst met nummers die onderweg klonken in de auto tijdens het (op rustig tempo) kilometervreten rond de Oostzee. Elk nummer wordt kort toegelicht. Er zijn nummers bij waarbij de link met de reis meer van persoonlijke aard is, maar het leukste vond ik zelf de nummers van plaatselijk artiesten, van onbekende singer-songwriters tot het legendarische ABBA. Een QR-code in het boek brengt je rechtstreeks naar de Spotify-lijst, zodat je kunt meeluisteren.

Voor wie meer wil lezen en zien

Het boek Rondje Oostzee heeft dus veel te bieden voor wie van reizen, het Hoge Noorden, geschiedenis en/of muziek houdt. Voor wie nog meer wil, staan achterin ook nog eens extra lees- en kijktips. Hier trof ik onder andere het boek Baltische zielen aan, dat al jaren op mijn leeslijst staat. Dat moet ik nu toch echt eens en keer gaan lezen! Verder tipt Altwin veel bekende Scandinavische series, zoals Sami Blood, Thicker than water en The Sandhamn Murders. Genoeg om nog heel lang na te kunnen genieten van dit boek als je het reisverhaal al uitgelezen hebt.

Behalve het leesplezier heeft Altwin de Moor met met dit boek wel op een idee gebracht. Voor ons 12,5 jarig huwelijk maakten wij samen een stedentrip Helsinki. Het lijkt me een prima idee om voor een volgend jubileum een mooie rondreis te plannen – misschien wel rond de Oostzee.

Rondje Oostzee van Altwin de Moor kwam in november 2021 uit bij uitgeverij Palmslag en heeft 364 bladzijden. Hieronder vind je het boek op bol.com. Daar kun je als je wilt meteen de beoordelingen lezen van mensen die het boek al gelezen hebben. Want ik ben zeker niet de enige die enthousiast is over het boek!

Ik kreeg dit boek om erover te kunnen schrijven op Scandinavisch Leven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.