Zweedse film Sami Blood: mooi en verdrietig tegelijk

Written by Sandra van Bijsterveld

Ik had er al veel over gelezen, maar nu is hij dan ook uit op dvd: de Zweedse film Sami Blood (Sameblod). Gisteren heb ik de film bekeken en hij zit vol met indrukwekkende scenes, mooie landschappen, wisselingen tussen het Samisch en het Zweeds, Sami-kleding en joik-klanken.

Elle-Marja of Christina?

Sami Blood gaat over het Sami-meisje Elle-Marja. Ze is veertien en zit op school, waar ze Zweeds moet leren en klappen krijgt met een liniaal als ze dat niet netjes genoeg doet. Toch kijkt ze erg op naar haar lerares Christina. Ze wil zijn zoals zij: ze wil ‘Zweedse’ kleren dragen, boeken lezen en verder leren in Uppsala.

Foto met dank aan Cinemien

Maar haar lerares en eigenlijk iedereen in haar omgeving laten haar steeds weer duidelijk merken dat dat niet voor haar is weggelegd. Ze zou er van nature de hersenen niet voor hebben en moet bij de Samen in het Noorden blijven, anders sterven ze uit, zo vertelt haar lerares haar.

Intussen wordt Elle-Marja behandeld en bestudeerd als een exotische diersoort, zoals dat in de jaren 30 van de twintigste eeuw gebeurde met de Sami. Er wordt meestal niet met, maar over haar gesproken – tenzij ze een bevel krijgt. Ze wordt opgemeten, er wordt aan haar haar gevoeld en ze moet zich waar iedereen bij is uitkleden om gefotografeerd te worden. Als ze zelfs ‘geoormerkt’ wordt door een stel pestende jongens, breekt er iets in haar.

Foto: Sophia Olsson met dank aan Cinemien

Onmogelijke keuze

Elle-Marja beseft dat ze, als ze geen rendierhoeder wil worden, afstand zal moeten doen van haar Samische identiteit. Maar doet ze dat alleen als middel om haar doel te bereiken, of is ze door hoe ze is behandeld zelf gaan geloven dat ze als ‘Lap’ minderwaardig is? Of is er nog een derde mogelijkheid en heeft ze zich eigenlijk nooit thuis gevoeld bij de Sami en hun rendieren? Dat zijn dingen die ik me afvroeg terwijl ik keek hoe het haar verging in de film.

Hoe dan ook, ze maakt steeds duidelijkere keuzes: geen Samisch spreken, maar Zweeds, geen Samische kleding dragen en niet joiken. Ze gaat zelfs zelf minachtend praten over ‘Lappen’. Daarmee komt ze iets dichter bij het leven dat ze wil. Maar ze komt ook steeds verder van haar moeder en zus af te staan.

Helemaal ontkomen aan haar afkomst lukt trouwens niet. Steeds als ze net denkt dat ze geaccepteerd wordt, wordt ze weer aan haar afkomst herinnerd. Er zijn momenten dat ze terug wil of moet gaan naar haar roots, maar ook daar is ze eigenlijk niet meer thuis.

Foto met dank aan Cinemien

Kijkje in de toekomst

Als toeschouwer krijg je ook een kijkje in de toekomst van dit meisje. De kinderen en kleinkinderen van de volwassen Elle-Marja/Christina (gespeeld door Maj Doris Kristina Rimpi) staan op hun beurt voor dilemma’s als ze zich aangetrokken voelen tot de Sami-cultuur, maar daar door hun moeder en oma nooit in zijn ingewijd. Ook zij kennen dus momenten waarop ze moeten kiezen voor familie of leven in een bepaalde cultuur.

Foto met dank aan Cinemien

Een film met Sami-bloed

Hoofdrolspeelster Lene Cecilia Sparrok is zelf Sami. De regisseur van Sami Blood, Amanda Kernell, is half Sami, half Zweeds. Zij regisseerde ook de voorloper van de film Sami Blood: de korte film Stoerre Vaerie.

Winnaar van de dvd van Sami Blood

De winnaar van de dvd die ik van Cinemien mocht weggeven is inmiddels bekend. Hartelijk dank voor de vele reacties!

Niet gewonnen? De dvd is hier verkrijgbaar en de film is ook online te streamen.

Je kunt sowieso alvast de trailer van Sami Blood bekijken.

Deze blogpost ontstond in samenwerking met Cinemien. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

55 thoughts on “Zweedse film Sami Blood: mooi en verdrietig tegelijk

 1. Hans says:

  Inderdaad al veel over gelezen maar de film nog niet gezien :-(. Ik doe graag mee.

 2. Mandy Pouwelse says:

  Ik heb je stuk over de film met veel plezier en interesse gelezen! Wat een leuke actie. Doe graag mee om deze mooie dvd te winnen.

 3. Cornelieke says:

  Heel interessant en een belangrijk verhaal. Ik doe ook graag mee Sandra!

 4. Sandra, vanzelfsprekend doe ik graag mee, hoewel ik zelden tot nooit iets win.
  Laten we maar gelukkig zijn met de liefdet
  Zo ook de liefde voor Scandinavië, dus interesse is groot voor deze film… mooi de gebruiken, leefwijze en dilemma’s te leren en ervaren. Zal indrukwekkend beeld en verhaal zijn…
  Ben benieuwd en wacht in spanning af!

 5. Mirjam de Graaf says:

  Heel graag! Terwijl ik lees wil ik zien. Er in duiken, voelen, beleven..
  Mirjam

 6. Dieke says:

  Dat lijkt mij een erg interessante film! Ik ben ook gek op Scandinavië en vind het altijd “thuiskomen” wanneer ik naar Zweden of Noorwegen reis. Zeker wanneer je je een basiskennis hebt van de taal. Uiteraard ben ik ook geïnteresseerd in de Sami en hun cultuur en verhalen. Dus hoe meer je erover te weten kunt komen hoe beter!

  • Basiskennis van de taal helpt zeker, dat begin ik ook te merken. Extra leuk om te horen hoe Zweeds en Samisch elkaar afwisselen in deze film.

 7. Bianca Rutten says:

  Met deze winactie doe ik natuurlijk mee!
  Scandinavië voelt als thuiskomen, waardoor ik sowieso gek ben op alles wat het noorden te maken heeft. Vorig jaar hebben we tijdens onze vakantie in Zweden een beetje mogen proeven van het Samileven. Ik zou dolgraag deze dvd winnen om zo nog meer te weten te komen over voor dit voor mij erg interessant onderwerp.

 8. AnnaB says:

  Deze film lijkt mij prachtig,ik wil hier graag een avond van genieten

 9. Christel says:

  WooooooooooooooooW deze dvd zouden we héél graag winnen. Volkeren en hun cultuur in het verleden met een kijk in en op de toekomst interesseren ons in hoge mate. Deze film in een uitdaging in alle richtingen!

 10. Angela says:

  Het lijkt mij een hele mooie en leerzame film. Heerlijk om hier samen met mijn man van te genieten

 11. Sandra says:

  Lijkt me een boeiende film voor op een druilerige zondagmiddag met een kop thee en wat lekkers.

 12. Lijkt me prachtige film en als ik de dvd win geef ik hem na het kijken door aan iemand anders.

 13. Petra van der Veen says:

  Deze zomer voor het eerst via Zweden naar Noorwegen gereist. Nu al helemaal weg van deze prachtige landen! Lijkt me een hele mooie film om meer van de historie van Zweden en de prachtige landschappen te weten te komen. Zou hem graag winnen!

 14. Chantal says:

  Lijkt me een boeiende film ook voor onze kinderen!! We hopen volgend zomer een reis richting Zweden te maken met ons gezin voor ons 12,5 jarig huwelijk en deze film zou ons een goede kijk in de cultuur van het land geven! Sowieso ben ik gek op dit soort films waarin je een kijkje mag nemen in iemands leven…

  • Wat een mooi idee, zo’n reis met jullie 12,5 jarig huwelijk (gefeliciteerd). Ik dacht wel dat de film voor 12 jaar en ouder is.

 15. Wieny Doornbos Lourens says:

  Lijkt mij geweldig, Sandra. Zoals je weet ben ik zeer geïnteresseerd in het leven van de Samen in HEEL Lapland, de Noordelijken zowel als de Zuidelijken. Mocht ik de dvd winnen uit je loting, dan ben ik er ZEER gelukkig mee, omdat het een aanvulling op mijn kennis tot nu zal zijn en kan ik nog veel duidelijker laten zien, aan familie en vrienden, waarom onze reizen hier naar het noorden (jaja ben nog steeds in Lapland, nu ZweedsLapland) zo Magnifiek zijn en wij het niet kunnen laten. Veel succes wanneer je een keuze moet gaan maken… lieve groet, Wieny.

 16. Diana says:

  Ik doe graag mee! De trailer oogt veelbelovend! Volgende zomer maken wij als gezin voor het eerst echt kennis met Scandinavië … Ik kijk ernaar uit!

 17. Mirjam den Heijer says:

  Lijkt me geweldig om te zien . Heb vorig jaar met veel interesse de tentoonstelling over de samen in het nordiska museet in Stockholm gezien samen met m’n oudste zoon. Was ook prachtig

 18. Jaccomijne keijser says:

  Wauw bijzondere,heftige emotionele film maar met een persoon die kracht heeft om door te gaan!lijkt me een super mooie inspirerende film.

 19. Nanda says:

  Ik zag er deze week voor het eerst iets over op IMDB en heb hem meteen op mijn wishlist gezet. En toevallig, ik dacht nog, zou Sandra er iets over geschreven hebben ;-). Ja dus!

  Gek genoeg kwam ik er pas in regel vier achter dat het ook nog een winactie is! Wha! Ik doe heel graag mee. Wat tof dat hij al op dvd is.

 20. Chantal says:

  Wauw dat lijkt me een indrukkenwekkende film!
  En doe daarom graag mee met de actie!

 21. Birit Keva says:

  I shall see it 30.9.2017 🙂

 22. Ellen says:

  Mijn intens verlangen naar het noorden, ik moet van binnen wel een beetje Sami bloed hebben.
  Deze zomer gaan wij weer op zoek naar de Sami. Tot die tijd gaan we ons laven aan films en deze film Sami-blood kan onze honger stillen.
  En ons kleinkind, Sami, is de bonus tot die tijd.
  Ja graag, deze film. Lijkt me prachtig!

 23. Wolf, karin says:

  Een volk met een lange, droevige, maar ook moedige cultuur. Ook zij horen bij ons. Als we open staan voor elkaar, kunnen we van elkaar leren, en voor elkaar zorgen.

 24. Betty says:

  Dat lijkt mij een erg indrukwekkende film,ik wil hem graag zien.

 25. Alyt van der Heide says:

  Lijkt mij een zeer indrukwekkende film. Die moet ik gewoon zien!

 26. Ik ben helemaal ondersteboven van al die reacties. Dank jullie wel! Het is dan ook een bijzondere film. Ik heb NaamLoten.nl gebruikt om een willekeurige winnaar te kiezen en dat is geworden: Bianca Rutten! Stuur je me in een privébericht of mailtje je adres Bianca?

 27. Franklin Deliege says:

  De film trekt de aandacht op een bevolking waaraan we niet in de eerste plaats denken als het over Scandinavie gaat. Natuurlijk is er ook de ‘scenery’. Aan te bevelen.

 28. Peter Hannemann says:

  Sami Blood vertelt het verhaal van het Samimeisje Elle-Marja in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ze leeft nog met haar ouders, grootouders en zuster als nomade in een tent en hoed een rendierkudde. Als haar vader overlijdt stuurt haar moeder haar en haar jongere zuster naar een Zweedse kostschool in de buurt. Daar is een Zweedse juf die vooral, zich zelf op het harmonium begeleidend, stichtelijke liederen met de kinderen zingt en met een liniaal op hun vingers slaat, als ze iets verkeerd doen.
  Op een dag komt er “hoog” bezoek van een paar wetenschappers uit Uppsala die beginnen de Samikinderen te bestuderen. Elle-Marja wordt opgemeten, neus, schedel enz. en ze moet zich naakt laten fotograferen, dus helemaal in de trant van de rassenidiologie uit die tijd.
  Op een dag vertelt zij aan haar juf, dat zij lerares wil worden en vraagt, wat je daarvoor moet kunnen, waarop de juf verontwaardigd antwoord, dat dit niet mogelijk is, dat het alleen voor Zweedse kinderen is weggelegd en dat de hersenen van de Sami hiervoor niet zijn gemaakt.
  Op een zomeravond gaat zij stiekem naar een dansavond in de buurt. Daar ontmoet zij een jongen uit Uppsala die daar in het noorden met vakantie is. Zij besluit om van de school weg te gaan en gaat met de trein naar Uppsala, om daar te gaan studeren.
  In het begin zie je Elle-Marja als oude vrouw in de tegenwoordige tijd, die samen met haar zoon en kleindochter naar het noorden reist om daar haar zuster te begraven. Zij wil niet blijven, maar direct na de begrafenis weer naar huis rijden, maar haar zoon is te moe en wil nog een nacht blijven en de volgende ochtend weer terugrijden. Hij en zijn dochter kunnen bij familie overnachten, maar Elle-Marja wil dat niet en gaat in een hotel. Zij wil absoluut geen contact met haar Sami familie.
  Dan komt de flashback naar de jaren dertig, haar tijd als tiener op de kostschool. De film eindigt met Elle-Marja weer als oude vrouw, waar ze in het hotel tegen Zweedse toeristen zegt, dat de Sami alleen maar stelen en liegen.
  Hier is dan ook het zwakke punt van de film: Je ziet niet de ontwikkeling van Elle-Marja van het Samimeisje tot de Zweedse vrouw, die later haar eigen volk verloochend. Wat heeft er in haar leven allemaal plaatsgevonden om zo opportunistisch te worden? Het kan toch niet alleen maar haar belevenissen op de kostschool zijn geweest, dat is te weinig, daar moet meer zijn geweest, maar dat laat de film open.
  Ik hoop zeer dat er nog een vervolg komt wat ons haar verdere leven laat zien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *