stupid young heart film

Finse film Stupid Young Heart: over tienerliefde en volwassen worden

Vanaf 12 december 2019 draait er weer een Finse film in de Nederlandse bioscopen: Stupid Young Heart (Hölmö nuori sydän). Deze film over twee verliefde pubers is dit jaar de Finse Oscarinzending. Hij is van dezelfde regisseur als Hobbyhorse Revolution: Selma Vilhunen. Zij bracht in die film prachtig in beeld hoe tieners zich staande houden in moeilijke omstandigheden, dus ik ben erg benieuwd naar deze nieuwe film!

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Het verhaal van de film

Lenni (gespeeld door Jere Ristseppä) is een 15-jarige magere en zorgeloze jongen met de neiging om ‘foute’ vrienden op te zoeken. Hij krijgt een relatie met de knappe en populaire 16-jarige Kiira (gespeeld door Rosa Honkonen). Beide scholieren zijn kinderen van alleenstaande ouders die met moeite het hoofd boven water kunnen houden.

Dan wordt Kiira zwanger. Zij en Lenni besluiten de baby te houden en hebben negen maanden de tijd om volwassen te worden. Dat valt niet mee: behalve hun eigen emoties moeten ze ook nog omgaan met de reacties uit de omgeving.

film Stupid Young Heart
Foto: Uwa Iduozee – Tuffi Films/Windmill Film via The Publicity Company

Lenni raakt in deze periode onder de invloed van de oudere Janne (gespeeld door Ville Haapasalo). Omdat Lenni is opgegroeid zonder vaderfiguur, geniet hij extra van Janne’s aandacht. Maar Janne is lid van een rechtse actiegroep. Voor hem is de jonge Lenni een makkelijke prooi om te rekruteren: hij eet uit zijn hand.

Uiteindelijk neemt Lenni zelfs deel aan een aanslag op een lokale moskee. Intussen wordt Kiira met spoed naar het ziekenhuis gebracht om te bevallen. Dan beseft Lenni dat hij nu echt snel volwassen zal moeten worden, ook al heeft hij zelf nooit de kans gekregen om echt kind te zijn.

Tot slot nog een leuk detail als je houdt van Finse films en series: ook Pihla Viitala (Karppi) is te zien in deze Finse film.

Bekijk Stupid Young Heart zelf

Stupid Young Heart kwam in december 2019 uit in de Nederlandse filmhuizen. Hieronder kun je alvast de trailer zien:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.