hobbyhorse revolution

Hobbyhorse Revolution: Finse stokpaardjes in de bioscoop

Misschien heb je het filmpje wel voorbij zien komen op social media. Zelf dacht ik even dat het een 1-aprilgrap was. Maar het is echt waar: rijden op een stokpaardje is populair in Finland. Het rijden op zo’n speelgoedpaard wordt hobbyhorsing genoemd en is vooral populair bij jonge meisjes en tienermeiden. De documentaire Hobbyhorse Revolution laat zien hoeveel er schuil gaat achter deze hobby.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Hobbyhorse Revolution

De documentaire Hobbyhorse Revolution is gemaakt door de eerder voor een Oscar genomineerde Selma Vilhunen, die ook een van de oprichters en eigenaar is van Tuffi Films. . De film ging op 31 maart 2017 in première in de Finse bioscopen en werd in Finland bekroond tot Beste Film. Daarnaast won Hobbyhorse Revolution de publieksprijs voor Beste Kinderfilm op Cinekid en is hij genomineerd voor de EFA Young Audience Award.

De trailer geeft een goede indruk van deze hobby (of moet ik sport zeggen?). Hij maakt duidelijk dat wij er wel om kunnen lachen, maar dat het rijden op stokpaardjes voor een groep Finse meisjes heel belangrijk is.

Volgens de meisjes die aan hobbyhorsing doen, gaat het niet alleen om gratie, kracht en coördinatie. Ook hoe je (zelfgemaakte) hobbyhorse eruitziet is heel belangrijk. Hun hobbyhorses zijn allemaal uniek. Bovendien is het sociale aspect van hobbyhorsing belangrijk: de meisjes vinden vriendschap bij elkaar als ze samen oefenen. En bewegen en buitenlucht zijn voor veel dingen goed – met of zonder stokpaard.

Stokpaardjes in Hobbyhorse Revolution

Finse hobbyhorse-kampioenschappen

Toch staan de meiden soms ook tegenover elkaar: er worden namelijk ook wedstrijden gehouden, waarbij een jury punten geeft voor het rijden op het stokpaardje. Sinds 2012 worden zelfs elk jaar nationale kampioenschappen gehouden. Om hun techniek te verbeteren, bestuderen de meisjes beelden van echte dressuur- en sprongwedstrijden. Hierbij moeten ze zowel op het paard als op de ruiter letten, want hun benen moeten de beweging van de voorbenen van het paard nabootsen, terwijl hun bovenlijf rechtop en stil blijft zoals dat van een ruiter.

Stokpaardjes in Hobbyhorse Revolution

Een van de opvallendste dingen aan de documentaire vond ik hoe ‘echt’ de paarden voor deze meiden zijn en hoe serieus ze hobbyhorsing nemen. Zo vraagt Aisku op een gegeven moment aan Elsa of haar stokpaardje al beter luistert. “Ja” antwoordt Elsa bloedserieus. Als ze zelf op het stokpaardje van een ander gaat zitten, voelt ze meteen dat het een ander temperament heeft dan haar eigen exemplaar.

Stokpaardjes in Hobbyhorse Revolution

Zelfvertrouwen en acceptatie

Alisa Aarniomäki, die ook in de documentaire te zien is, was een van de eerste meisjes die met deze hobby begon. Eerst werd ze ermee gepest, maar ze ging ermee door en durfde zelfs video’s over haar hobby te posten. Daardoor groeide het aantal hobbyhorse-liefhebbers van 100 tot wel 10.000. Genoeg om een demonstratie in Helsinki te houden, waarbij 200 deelnemers opriepen om hobbyhorsing niet meer belachelijk te maken.

Stokpaardjes in Hobbyhorse Revolution

Want gepest worden is iets dat als een rode draad door de documentaire loopt. Hobbyhorsing kan een toevlucht zijn voor als je al gepest wordt, maar ook juist de aanleiding zijn voor nieuwe pesterijen. Veel meiden houden hun hobby dan ook geheim. Des te groter is de ontlading als ze bij elkaar zijn en hun enthousiasme kunnen laten zien en kunnen delen. Op die momenten zijn ze eigenlijk ‘de beste versie van zichzelf’.

Zo is hobbyhorsing een soort symbool geworden van zelfvertrouwen, durven/mogen zijn wie je bent en hindernissen overwinnen, ook al valt dat soms niet mee. Daar weet Alisa alles van: ze deed ook aan echt paardrijden en kreeg in 2015 een ongeluk waarbij haar enkel werd verbrijzeld. Elsa begon met hobbyhorsing na het overlijden van haar paard. Eerder was ze depressief geworden nadat een pestkop op school besloot om haar te laten ‘ophouden met lachen’. Het lijkt erop dat hobbyhorsing een belangrijke psycholochische reddingsboei voor haar is. Wat was er van haar geworden als ze niet op deze manier weer positieve ervaringen had kunnen opdoen? Dat geldt ook voor Aisku: zij wordt er door hobbyhorsing van weerhouden om door foute vrienden de verkeerde kant op getrokken te worden.

Kortom: waar de trailer in eerste instantie vooral op de lachspieren werkt als je nog onbekend bent met hobbyhorsing, kent de documentaire genoeg momenten om stil van te worden.

Het schijnt trouwens dat hobbyhorsing ook in Zweden, Duitsland en Frankrijk aan populariteit aan het winnen is, dus wie weet zien we over een tijdje ook wel stokpaardjes in het Nederlandse straatbeeld. Tijdens onze zomervakantie in Finland kwamen we één kindje op een stokpaardje tegen tijdens het wandelen in nationaal park Oulanka – superleuk vond ik dat. 

Hobbyhorses in de bioscoop

Genoeg reden dus om de documentaire Hobbyhorse Revolution in de bioscoop te gaan bekijken. Hij draait in de volgende filmhuizen:

  • Amsterdam: Eye en Ketelhuis
  • Den Bosch: Verkadefabriek
  • Filmhuis Den Haag
  • Rotterdam: LantarenVenster
  • Filmhuis Alkmaar
  • Utrecht: LHC

De 2 bioscoopkaartjes of streaminglink die ik mocht weggeven zijn gewonnen door Hanneke op Facebook.

Beeld en winactie met dank aan Herrie Film & tv.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.