gegeven nijlpaard

Winnen: Een gegeven nijlpaard van Annette Bjergfeldt

Vind je de boeken van de Zweedse schrijvers Jonas Jonasson en Fredrik Backman leuk? Dan heb ik een tip voor je: Een gegeven nijlpaard van de Deense auteur Annette Bjergfeldt. Deze grappige en ontroerende roman en neemt je mee naar een huis met een kleurrijke familie. Een gegeven nijlpaard leest als een trein en toch kun je er dankzij de 400 pagina’s lekker lang in opgaan. Het ideale boek voor je zomervakantie dus!

De winnaars van de winactie zijn inmiddels bekengemaakt (in de reacties).

Het verhaal van Een gegeven nijlpaard

Toen ik begon met lezen, verwachtte ik zoiets als De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Helaas ben ik meerdere keren aan dat boek begonnen, maar heb ik het nooit uitgelezen. Ik kon mijn aandacht er gewoon niet bij houden. Het was me allemaal net iets te absurd, te gemaakt.

Dat was bij Een gegeven nijlpaard totaal niet het geval. Vanaf het moment dat ik begon te lezen, zag ik de personages kraakhelder voor me en wilde ik niets liever dan verder lezen om te weten te komen hoe het verder met ze zou gaan. Niets in dit boek voelde gekunsteld, ook al maakt Annette Bjergfeldt schitterende zinnen waarin zoveel gebeurt dat ik ze regelmatig nog een tweede keer wilde lezen en ook al komen er ontzettend veel weetjes in voorbij.

Rusland, Zweden en Denemarken

Het begint allemaal met de dromerige, optimistische Hannibal uit Kopenhagen, die in Rusland verliefd wordt op een circusartieste. In 1921 koopt hij een huis op het Deense eiland Amager om met zijn Varinka te gaan wonen. Het moet een huis worden vol kunst, literatuur, muziek en liefde. Maar Varinka is minder romantisch en kunstzinnig dan Hannibal had gehoopt. Misschien komt dat wel omdat haar eerste liefde is verdwenen in de bek van een nijlpaard dat eigenlijk een olifant had moeten zijn.

gegeven nijlpaard
Foto: uitgeverij Signatuur

Het verhaal maakt een sprongetje en Hannibals dochter Eva ontmoet tijdens haar werk als stewardess een heldhaftige Zweed uit de Stockholm-archipel, die als passie postduiven heeft. Dan volgen er kleinkinderen: Filippa en de tweeling Olga en Esther. Zouden zij het huis aan de Palermovej dan eindelijk kunnen vullen met romantiek en artistieke en intellectuele hoogstandjes?

Kleuren, muziek en wetenschap

Het lijkt er wel op. Filippa zuigt als een spons alle wetenschappelijke kennis op die ze maar kan vinden en lijkt door haar kwetsbare gezondheid zelfs kennis te hebben van wat er zich ‘aan gene zijde’ bevindt. Het lijkt een kwestie van tijd voordat ze een belangrijke wetenschappelijke doorbraak op haar naam heeft staan. Olga leeft voor muziek en wil een beroemde zangeres worden. Esther, de verteller van het verhaal, ziet overal de mooiste kleuren en legt die vast in tekeningen en schilderijen. Het liefst wil ze haar hele leven niets anders doen dan schilderen. Zouden deze drie zussen hun grootse dromen wel gaan waarmaken?

Alvast een stukje lezen? Hier vind je een leesfragment.

Als je behoefte hebt aan avontuur, liefde en hulp bij hoe je de lichte kant van het leven kunt herkennen, zorg dan dat je dit fantasierijke en gewoon geweldige boek leest.

Femina

Taal, kunst, wetenschap en geschiedenis

Een gegeven nijlpaard is dus een familieroman, maar dan wel eentje vol humor en interessante weetjes. Maar menselijkheid, liefde, verlies en tweede kansen blijven voorop staan in het verhaal. Het boek is zeker geen verzameling bij elkaar gegraaide feitjes over allerlei onderwerpen die de schrijver blijkbaar graag in het verhaal wilde verwerken. In Een gegeven nijlpaard trekt al die kennis op een heel natuurlijke manier aan je voorbij, terwijl je toch vooral blijft meeleven met het gezin aan de Palermovej.

Je kijkt mee door het kunstenaarsoog van Esther, dat overal de mooiste kleuren in ziet. Aan haar zijde zingt Olga de mooiste aria’s en bestudeert de Filippa onvermoeibaar de wetenschap – als ze tenminste niet een van haar uitstapjes naar de dood maakt. Alsof de zinnen van Annette Bjergfeldt nog niet rijk genoeg waren, strooit Varinka (oma mag je haar niet noemen) regelmatig een beetje Russisch uit over de bladzijden van het boek – dat vond ik extra leuk omdat ik Russisch heb gestudeerd.

Om deze dames heen voltrekt de geschiedenis zich, van de tijd waarin de enige weg van Kopenhagen naar Sint Petersburg nog per stoomschip was via heldhaftige postduiven in de Tweede Wereldoorlog naar de eerste mens in de ruime – en verder. Echt waar: ik vond dit boek qua taalgebruik en inhoud een en al genieten.

De tekst heeft een melodieuze kwaliteit, waarin met lichte tred door tragedies, liefdesrelaties en de komedie van het leven wordt gewalst.

Jyllands Posten

Over Annette Bjergfeldt

Annette Bjergfeldt is een Deense singer-songwriter, die haar talent voor het vertellen van verhalen verder ontwikkelde toen ze vier jaar lang door de VS toerde. Onderweg zocht ze het publiek op in theaters, bars en diners. Daar zong ze, maar vertelde ze tussen haar liedjes door ook verhalen.

Een gegeven nijlpaard is haar debuutroman en gebaseerd op het leven van haar eigen grootouders. Ze kwam ermee op nummer 1 in de Deense bestsellerlijst, op de shortlist voor de Mofibo Awards en de BogForum Debuutprijs 2020 en werd genomineerd voor de Marthaprijs (de belangrijkste Deense boekhandelsprijs). De pers was enthousiast en de vertaalrechten voor het boek zijn inmiddels aan achttien landen verkocht.

Wil je meer weten over Annette? Dan is het interessant om dit interview met haar te lezen. Daar vertelt ze onder andere over haar muziek, de inspiratie voor haar schrijversdebuut en haar eigen grote liefde.

Lees Een gegeven nijlpaard zelf

Een gegeven nijlpaard van Annette Bjergfeldt (ISBN 978 90 5672 693 5) is verschenen bij uitgeverij Signatuur en is vertaald door Ingrid Hilwerda en Janke Klok. Het boek heeft ongeveer 400 pagina’s.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

De winnaars van de winactie zijn inmiddels bekengemaakt (in de reacties).

Met veel dank aan de uitgever voor het ter beschikking stellen van de exemplaren.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

19 reacties

 1. Dit boek wil ik het liefst in de herfst lezen. Als het buiten kouder wordt, wil ik het boek lezen met een dekentje op de bank. Heel hygge, vind ik.

 2. Vanwege alle, iedere keer veranderende, coronaregels vakantie thuis dit jaar. Lijkt me heerlijk om op mijn ligbedje naast mijn zwembad Een gegeven nijlpaard te lezen. Als ik niet naar Scandinavië kan, dan maar proberen Scandinavië een beetje naar hier te halen 🙂

 3. Een vakantie in Scandinavië zit er dit jaar helaas niet in, niet eens vanwege corona maar vanwege een jonge tweeling die (nog) niet graag reist. Dit boek zou ik graag lezen in de spaarzame vrije momenten aan het eind van mijn dag, met een beetje geluk in de tuin in de late avondzon!

 4. Wat een grappige omslag, ik wil dit boek graag lezen in het zonnetje in mijn achtertuin.
  Genieten van een goed boek in de zon is altijd een fijne bezigheid

 5. Oooo een papieren boek, zo heerlijk. Zeker nu reizen weer een beetje verder weg lijkt en de zomer nogal wisselvallig is!

 6. Ik hoop dit boek te lezen op onze vakantie in Zweden, uitkijkend over het Sont naar ons zo vertrouwde en geliefde Denemarken.

 7. Het lijkt mij een heerlijk boek om in weg te dromen en mee te leven met de personages zittend in mijn favoriete hoekje in de tuin gezellig met onze poes Naomi erbij.

 8. Oh wat lijkt me dit weer hilarisch om te lezen???????????? Als ik in een heel vrolijke bui ben zou ik dit boek in één keer weg willen lezen! Heerlijk.

 9. Zo heerlijk om te verdwalen in een boek. En dan zo eentje waarvan je achteraf nog na blijft gloeien. De karakters leert kennen en daarmee de zomer, wel of niet in Denemarken, heerlijk lezend doorkomt. En of het nu onder een hyggetæppe op de bank of in het smukke solskinsvejr på stranden is, lezen kan ik overal.

 10. Ik zou het boek graag in eigen tuin willen lezen. Zodat ik toch een beetje in gedachten naar Denemarken kan. Vorig jaar zo’n fijne vakantie gehad daar. Maar nu nog ff afwachten of het kan.

 11. De omslag laat mij al lachen hopelijk is de inhoud ook grappig, dan vergeet ik misschien hoe jammer het is om dit jaar weer niet met vakantie te gaan

 12. Vanaf 5 augustus gaan wij op vakantie naar Denemarken, Zweden of Noorwegen. Ligt aan de Covid regels op dat moment. Noorwegen heeft onze voorkeur. We willen heel veel zien, ’s avonds heerlijk luieren en genieten van een boek. Dit boek lijkt me een heerlijk vakantieboek voor de lange lichte scandinavische avonden.
  Gr. Annette

  • Dit lijkt me een heel leuk boek om te lezen. Heerlijk op de bank of in de tuin. Een mooie tijd van ontspanning door in het boek te ‘kruipen’. Ik duim dat ik hem ga winnen…

 13. Sprankelende roman dat spreekt mij wel aan. Nog steeds geen vakantie naar 1 van de Scandinavische landen helaas. Dan maar genieten van ijs en mooie boeken in mijn hangmat in de tuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.