een man die ove heet

Lachen en huilen bij de Zweedse film ‘Een man die Ove heet’

Toen ik de trailer van ‘Een man die Ove heet’ zag, wist ik meteen dat we die moesten zien. Een icoon als Rolf Lassgård (uit onder andere Beck en Wallander), een hoofdpersoon die gek is op SAAB, een combinatie van humor en ontroering… Dat moest de moeite waard zijn, dus regelden we een oppas. En we werden niet teleurgesteld! (De film is inmiddels online te streamen op Cinemember en verkrijgbaar op dvd.)

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Een man die Ove heet
Afbeelding met dank aan September Film

De mensen achter ‘Een man die Ove heet’

‘Een man die Ove heet’ is een film van regisseur Hannes Holm en een productie van Tre vänner. De film is (net als bijvoorbeeld Beyond Sleep) in Nederland uitgebracht door September Film. Het verhaal van de film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Fredrik Backman. De volwassen Ove wordt gespeeld door twee acteurs: Rold Lassgård in het heden en Filip Berg in zijn (volwassen) verleden. Sonja, de overleden vrouw van Ove, wordt in de flashbacks gespeeld door Ida Engvoll (bekend uit The Team, het derde seizoen van The Bridge, Maria Langs Mördaren ljuger inte ensam, Den fördömde en Fjällbackamorden: Ljusets drottning). Oves nieuwe overbuurvrouw Parvaneh wordt gespeeld door de in 1989 uit Iran gevluchte Bahar Pars.

Een man die Ove heet
Afbeelding met dank aan September Film

Het verhaal van ‘Een man die Ove heet’

(Niet lezen dus als je de hele verhaallijn een verrassing wilt laten zijn.)

Aan het begin van de film moest ik een beetje gniffelen om de 59-jarige Ove, die mopperend zijn ochtendinspectie van de wijk doet. Maar er is ook meteen iets verdrietigs. Heeft de man wel vrienden of familie? Of zou hij met zijn rechtlijnige gedrag iedereen om zich heen hebben weggejaagd? Dan probeert hij ook nog zelfmoord te plegen – wat vreselijk. En: zou iemand hem missen?

Door middel van flashbacks ga je Ove in de loop van de film steeds beter begrijpen. Hij heeft het in zijn jeugd niet makkelijk gehad. Hij verloor op jonge leeftijd zijn moeder en praten met zijn vader lukte eigenlijk alleen in combinatie met diens geliefde SAAB. Zijn strak omlijnde ideeën over goed en kwaad en wat wel mag en wat niet mag hebben zeker te maken met de manier waarop hij is opgevoed. Net als zijn liefde voor SAAB. Die laat hij zelfs tussen hem en zijn beste vriend komen, want die rijdt Volvo.

Als Ove dan ook nog vlak na zijn eindexamen zijn vader kwijtraakt, en later zijn huis afbrandt, lijkt het nooit meer goed te komen. Tot hij Sonja tegenkomt, die het leven met beide handen aangrijpt zoals het komt. Zij brengt plezier en luchtigheid in Oves leven. Veranderen kan Ove niet, maar Sonja neemt hem regelmatig bij de hand en brengt hem voorzichtig aan het lachen, dansen en dromen.

Een man die Ove heet
Afbeelding met dank aan September Film

Geen wonder dat de impact zo groot is als Sonja eerst een ongeluk krijgt en jaren later (niet zo lang voor het moment waarop de film zich afspeelt) overlijdt aan kanker. Het is alsof al het licht uit Oves leven is verdwenen. Wat overblijft, is eenzaamheid en ergernis over de wereld om zich heen. Af en toe ruikt Ove aan Sonja’s jas, die nog steeds aan de kapstok hangt, en huilt. Hij deelt zijn verdriet met niemand.

Tot hij een nieuwe overbuurvrouw krijgt. Die laat zich niet zo makkelijk wegjagen zoals Ove anders altijd de mensen om zich heen wegjaagt. Langzaam krijgt ze steeds meer inzicht in het vorige en huidige leven van Ove. Misschien kan ze toch weer wat licht in zijn leven laten schijnen, zodat Ove niet alleen maar bezig is met zijn bezoekjes aan Sonja’s graf en het bedenken van manieren om zo snel mogelijk weer bij haar te zijn.

Kijken die film – en zakdoekjes mee

Terwijl de aftiteling liep, moest ik even nasnikken en bijkomen voordat ik weer naar buiten liep. Ik zou zeggen: ga Een man die Ove heet zien, of het nu online is (bijvoorbeeld hier bij Cinemember), of op dvd. Zet de tissues maar alvast klaar voor tranen van het lachen en/of huilen. Dat kun je al een beetje zien aan deze trailer:

Ga jij deze film bekijken? Of ben je al geweest?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.