de duisternis tussen ons borjlind

Gelezen: De duisternis tussen ons van Rolf & Molly Börjlind

Ik kom er steeds meer achter dat ik misschien nog wel meer van psychologische thrillers houd, dan van ‘gewone’ thrillers. De duisternis tussen ons van het Zweedse schrijversduo Rolf en Molly Börjlind heeft me dit maar weer eens overduidelijk gemaakt. Want hoewel ik van sommige thrillerfans hoorde dat ze dit boek van Rolf & Molly minder spannend vonden dan de boeken van Rolf & Cilla, kon ik het juist niet wegleggen. Ik moest en zou meer weten over Emmie en haar verleden!

Het verhaal van De duisternis tussen ons

Het verhaal van De duisternis tussen ons begint tijdens een gure week in oktober, wanneer de 25-jarige Emmie haar ouders verrast in hun huis in de Stockholm-archipel. Vanaf het allereerste begin van het boek is het alsof je met haar meeloopt terwijl ze van de veerboot stapt, haar schoenen uitdoet (ze loopt graag op blote voeten) en met haar voeten door de modder richting het huis loopt. Daar treft ze haar vader in de tuin aan, en haar moeder als een schim voor het raam.

Dat is meteen een van de dingen die me aanspraken aan dit boek. Het is alsof je zo het verhaal in stapt en meekijkt door de ogen van Emmie. Het perspectief wisselt niet en het verhaal verloopt – al is het in de vorm van een raamvertelling – chronologisch, met een paar terugblikken. Hoe knap ik het ook vind hoe in sommige boeken allerlei verschillende verhaallijnen tegen het einde toch met elkaar te maken blijken te hebben, ik vind het soms ook wat gekunsteld overkomen. Het is dan allemaal wel heel toevallig hoe alle puzzelstukjes vlak voor het einde precies in elkaar vallen. Het verhaal van Emmie voelde heel natuurlijk. Ik hoefde geen enkel moment te bedenken “Oh ja, wie was dat ook alweer?” Ik kon me gewoon laten meevoeren door het verhaal en dat vond ik een fijne ervaring. Ik had dan ook vakantie…

Terug naar Emmie. Ze is niet zomaar voor de gezelligheid naar het zomerhuis van haar ouders gekomen. Ze wil nu wel eens weten wat er nou echt is gebeurd met haar broertje Robin. Hij verdween toen ze nog klein waren en ze mist hem nog steeds verschrikkelijk. Hij zou zijn verdronken, maar zijn lichaam is nooit gevonden. Emmie heeft duidelijkheid nodig om haar eigen leven te kunnen oppakken. Maar haar ouders willen haar vragen niet beantwoorden. De twee maken ruzie, Emmie’s moeder gedraagt zich kil en hun ooit zo prachtige huis is in verval geraakt.

In een oude vuurtoren in de buurt van het huis woont een bejaarde kunstenaar. Hij is de dichtstbijzijnde buurman van Emmies ouders. Tijdens een bezoek aan zijn atelier valt Emmies oog op een aquarel van twee spelende kinderen. Tot haar schrik blijkt het een portret te zijn van Robin en haarzelf, gemaakt in de zomer dat haar broertje verdween. Weet de buurman misschien iets over de verdwijning van Robin?

Nieuwsgierig? In het magazine Scandi van Bruna kun je alvast een fragment uit De duisternis tussen ons lezen.

de duisternis tussen ons borjlind
Afbeelding met dank aan AW Bruna

Over Rolf & Molly Börjlind

Rolf Börjlind (1943) is bekend van zijn thrillerserie over Olivia Rönning en Tom Stilton, die hij schrijft met zijn vrouw Cilla. Zijn dochter Molly Börjlind (1994) studeerde aan de filmacademie in Stockholm en woont nu in Kopenhagen. Ze werkte aan verschillende filmprojecten en De duisternis tussen ons is haar schrijfdebuut.

Lees De duisternis tussen ons zelf

De duisternis tussen ons (ISBN: 978 94 005 1292 4) verscheen op 4 mei 2021 bij AW Bruna Uitgevers en is vertaald door Corry van Bree. Het boek heeft ongeveer 256 bladzijden en verschijnt ook als e-book en luisterboek.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Ik kreeg dit boek van AW Bruna om op Scandinavisch Leven te kunnen vertellen wat ik ervan vond.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.