Zweedse serie Sanctuary/Himmelsdalen: een psychologische thriller

Het is me nog niet helemaal duidelijk of we de serie Sanctuary (Himmelsdalen) nou wel of niet als een Scandinavische serie kunnen beschouwen. Op IMDb staat als land van herkomst Zweden aangegeven, maar als taal Engels. Toch wilde ik de serie wel even noemen, al was het maar omwille van hoofdrolspeelster Josefin Asplund (Pernilla Blomkvist uit The Girl with the Dragon Tattoo en Astrid uit Vikings).

Het verhaal van Sanctuary

Sanctuary is een psychologische thriller over twee tweelingzusjes die al lang geen contact meer hebben gehad. Dan nodigt het ene zusje, Siri, haar zus Helena uit om haar op te zoeken in het exclusieve sanatorium in de Italiaanse Alpen waar ze verblijft. Helena twijfelt, maar grijpt toch deze kans om even te ontsnappen aan haar saaie leventje in Västerås.

Eenmaal in Italië wordt duidelijk wat Siri’s plan is: ze wil voor een paar dagen van plaats wisselen. Helena weigert, maar Siri krijgt toch haar zin. Wanneer Helena de volgende dag wakker wordt, is Siri verdwenen en zit Helena vast in het sanatorium. Al snel komt ze erachter dat de kliniek geen plek is om te herstellen, maar een instituut waar experimenten worden uitgevoerd op psychopaten. Helena wordt omringd door gevaarlijke, manipulatieve mensen: niemand is wie hij of zij beweert te zijn. En niemand gelooft dat ze Siri niet is, want dat is precies iets wat haar manipulatieve, gewelddadige en gestoorde tweelingzus zou bedenken.

Zweedse serie Sanctuary Himmelsdalen
Foto met dank aan Lumiere

Gebaseerd op het boek Hemeldal

Een goede reden om deze serie te beschouwen als een Zweedse serie, is dat hij is gebaseerd op een boek van de Zweedse schrijfster Marie Hermanson. Haar boek Himmelsdalen kwam uit in 2011 en werd in het Engels vertaald als The Devil’s Sanctuary en in het Nederlands als Hemeldal.

In het boek bezoekt Daniel zijn tweelingbroer Max in de psychiatrische privékliniek Hemeldal in Zwitserland. Hij gaat ermee akkoord om een paar dagen met Max van plek te ruilen, maar komt er al snel achter dat die niet meer terugkomt en dat hij terecht is gekomen in een geheime gevangenis waar drugs, intimidatie en moord aan de orde van de dag zijn.

Kijk Sanctuary zelf

De serie Sanctuary bestaat uit 8 afleveringen van een uur. Hij is nu te bestellen op dvd.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Hier vind je alvast de trailer.

Behalve Josefin Asplund is ook Matthew Modine uit Stranger Things te zien in de serie. Daar speelde hij Dr. Martin Brenner, deze keer Dr. Fisher. Blijkbaar is hij echt het type ‘evil doctor’ 🙂

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.